Bagikeun ka Lapak Facebook

CarangkaEuleuh-EuleuhRebo, 10 Séptémber 2014 11:26

Patalina Awi jeung Lingkungan Pilemburan

Ku Dhipa Galuh Purba
SN
Awi jeung kahirupan [Potret: Dhipa]

Urang Sunda kacida raketna  jeung awi. Malah awahing ku dalit, méh sabagéan gedé kahirupan henteu bisa leupas tina awi, utamana di pilemburan. Wangunan imah jeung kalengkepan hirup sapopoé loba anu dijieun tina awi.

Loba kénéh anu imahna maké bilik, campéd, usuk, palupuh atawa eréng. Ogé ngaran pakakas dapur kayaning boboko, aseupan, pipiti, cecempeh, téténong jeung hihid. Atuh di sagédéngeun éta ogé, di pilemburan mah masih loba kénéh  pancuran, bag-bagan, kele, lodong, sigay, tarajé, carangka, sundung, lengke, jeujeur, bubu, posong, susug jeung badodon. Apan éta téh kabéhanana ogé tina awi.

Teu tinggaleun, awi ogé tétéla bisa jadi bahan pikeun waditra musik, saperti karinding, suling, toleat, keprak, angklung, calung, rengkong, celempung, jsté.  Rupaning seni tina awi, mibanda watek séwang-séwangan. Upama nataan jenis angklung baé, apan aya sababaraha warna, saperti Angklung Buhun (Kanékés), Angklung Buhun Dogdog Lojor (Ciptagelar), Angklung Gubrag Bogor:,  Bangklung (Garut), Angklung Buncis (Bandung), Angklung Bungko (Cirebon). Iwal ti éta, aya seni Reak ti sumedang, Bangkong Reang ti Bandung, Toleat ti  Subang , Seni Rengkong, jsté.

AWI téh ngaran salahsahiji tutuwuhan anu saban leunjeurna diwengku ku sababaraha ruas, buleud, kulitna heuras sarta buluna mérang. Sabagéan awi di antara dua buku, disebut saruas. Aya anu sok nyebut “Ruas Bungbas”. Maksudna téh ruas anu buku-bukuna dipiceun, jadi ngolowong kawas songsong. Anu panjang ruasanana disebut “lantas”. Demi anu pondok ruasanana mah disebutna téh “Béké”.

Iwal ti beunghar ku pungsi atawa kagunaan, awi ogé kaasup tutuwuhan anu beunghar ku ngaran. Geura baé, aya sawatara ngaran awi, anu dipikawanoh ku balaréa. contona Awi tali, awi gombong, Awi haur, awi tamiang, awi hideung, awi bitung, awi surat, awi ater, jsté. Tumuwuhna awi ngaliwatan sirung anu sok disebat disebut rebung atawa iwung,. Éta sirung-sirung téh tumuwuh ngariung, kalayan sok disebut  sadapuran. Ari  sadapuran téh diwengku ku puluhan tangkal awi. 

Kirim Koméntar tina Facebook

Kirim Koméntar

Jenengan
Alamat Émail
Alamat Wéb
Koméntar
Serat Kodeu:
  
  • Senén, 03 Fébruari 2014 19:50

    fathan

    ya allah meni seer pisan kajahatan...
  • Senén, 27 Januari 2014 16:44

    agus sofyan

    Simkuring mani hoyong maca carios sunda ti ngawitan Gumilar , Wijana, sibuntung jago tutugan tug dugi ka Jaka santang..mani...
  • Jumaah, 24 Januari 2014 19:20

    yudha

    Tumaros, dimana tiasa mendakan buku Si Buntung Jago Tutugan? hatur nuhun pisan....
  • Jumaah, 24 Januari 2014 11:05

    Nandan Kusmanagiri

    Wilujeng makalangan, langkung pogot sigana upami tos aya aplikasi dina android...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 19:18

    Erwin Kusumah

    Kang dupi wawaran perkawis FDBS teu ditayangkeun di...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 11:06

    Ai Karlinawati

    Hoyong milarian conto wawacan kanggo murangkalih hanjakal teu aya..hatur nuhun ..Mugia website ieu lana...
  • Saptu, 21 Désémber 2013 14:14

    iklanzoom.com

    Asalamualaiakum dari iklanzoom.com semoga pendidikan Indonesia tambah maju wasalamuaalaikum fresh...
  • Saptu, 02 Novémber 2013 18:31

    Sukinah Boiman

    Alhamdulillah upami di kota Bandung gaduh sakola favorit ngiring bingah, kumargi lami-lami upami basa sunda pada ninggalkeun bisa punah...

Badé ngomén? Mangga klik di ieu.

SN

Jumaah, 05 Désémber 2014 02:44

Parobahan Raperda No 15, Baris Mancegkeun PDAM Tirtawening

(SundaNews, Bandung) Sabada Raperda Parobahan Perda No 15/2009 disahkeun Pansus II DPRD Kota Bandung ahir Agustus 2014, ...
SN

Kemis, 04 Séptémber 2014 09:19

Pansus V DPRD Nargétkeun Bandung Meunang WTP Taun 2015

Sundanew.com, Ketua...
SN

Jumaah, 18 Juli 2014 02:37

Chace jeung Media Nu Sologoto

(SundaNews) Salah sahiji nu penting di Google téh nyaeta fungsi cache. Hiji kontén dina wéb, sanajan geus...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:32

Prabowo Cangcaya Surya Dharma Ali Kalibet Korupsi

(SundaNews, Jakarta) Naon anu diucapkeun ku Capres Prabowo Subianto ngeunaan ditéwakna Suryadharma Alie ku KPK dina...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:09

Din: “Amien Rais Kuduna Némbongkeun Sikep Negarawan”

(SundaNews) Ketua Umum Pimpinan Pusat Muhammadiyah Muhammad Din Syamsuddin manghanjakalkeun kana sikep Amien Rais anu...