Bagikeun ka Lapak Facebook

Warta SundaTéknologiJumaah, 18 Juli 2014 02:37

Chace jeung Media Nu Sologoto

Ku Dadan Sutisna
SN
Survei Gallup Indonesia Palsu [Potret: http://surabaya.bisnis.com]

(SundaNews) Salah sahiji nu penting di Google téh nyaeta fungsi cache. Hiji kontén dina wéb, sanajan geus dipupus, bakal angger kabuka jeung kanyahoan. Kajadian peuting tadi, nétélakeun yén tong boro masarakat awam, dalah média nu cenah pinuh ku jurnalis profésional gé, geus embungeun maca mun geus kadiukan ku pulitik nu teu nyari mah.

Ieu patali jeung survéy-survéyan. Dongéngna mah cenah, CNN ngémbarkeun yén Gallup Poll geus ngayakeun survéy nu nétélakeun yén éléktabilitas Prabowo unggul. Ieu béja tuluy nyebar dina média-média pro-Prabowo (geus dipupus, tapi Google mah pan gaduheun cache-na). Keun lebah dimuat dina blog atawa wéb dadakan mah, urang gé papada maphum panginten. Ngan lebah ieu béja tuluy ditanggap jeung digegedekeun dina télévisi (urang sebut waé TV-One), uing nepi ka gogodeg. Ngahuleng duméh dina situasi kiwari, boro-boro néangan berita nu imbang, dalah béja bohong gé digegedékeun jeung pada mercaya deuih.

 

Kahiji, éta berita, enya gé disimpen dina web CNN, tapi lain hartina nu dikaluarkeun ku CNN (sacara lembaga). TV-One atawa saha waé nu nyutat éta berita, jelas teu bisa ngabédakeun nu mana rohangan nu ditulis ku para wartawan CNN, jeung nu mana ditulis ku balaréa minangka bagian tina jurnalistik warga (maké subdomain iReport). Babandinganana mah, kawas Kompas.com jeung Kompasiana.com, pan jelas béda. Budak satepak gé nyahoeun yén kompasianana mah lain berita ti kompas. Keur para jurnalis (nu maké kénéh haté) mah, tangtu bakal mikir dalapan puluh hiji iangan, mun kudu nyokot sumber berita tina sabangsa blog nu eusina subjéktif jeung ditulis ku hiji akun nu teu écés saha-sahana.

Kadua, kawasna mah, média nu katipu ku éta berita téh ukur maca judulna wungkul, teu maca kumaha eusina. Padahal écés pisan, éta téh ladang copy-paste tina berita nu dikaluarkeun ku Gallup taun 2008, tuluy diganti jejerna. Ngaran Obama diganti jadi Prabowo, ngaran McCain diganti jadi Jokowi. Nu pikaseurieun, bet henteu kaganti kabéh, aya nyelap kecap “Obama” dina kalimah “independents join Prabowo coalitions party in believing Obama is likely to win”.

 

Ah, moal papanjangan, kabujeng bingung. Ieu tamba kawaranana:

 

Berita nu asli (16 Juni 2008):

http://www.gallup.com/poll/107995/americans-predict-obama-will-next-us-president.aspx

 

Sumber mimiti (ladang copy-paste), chache dina Google da tos dipupus ku CNN:

http://webcache.googleusercontent.com/search?num=20&site&source=hp&q=cache%3Ahttp%3A%2F%2Fireport.cnn.com%2Fdocs%2FDOC-1147010%3Fref%3Dfeeds%252Fnewsiest&oq=cache%3Ahttp%3A%2F%2Fireport.cnn.com%2Fdocs%2FDOC-1147010%3Fref%3Dfeeds%252Fnewsiest&gs_l=hp.3...2463.4304.0.5005.8.8.0.0.0.0.238.1181.0j4j2.6.0....0...1c.1.48.hp..4.4.762.0.U6y2J2C9E3E

 

Tuluy dimuat dina sawatara web jeung blog, di antarana:

(RMOL)

http://politik.rmol.co/read/2014/06/24/160892/Gallup-Poll:--41-Persen-Pilih-Jokowi,-52-Persen-Berpikir-Prabowo-Menang-

 

(Pkspiyungan, cache Google)

http://webcache.googleusercontent.com/search?num=20&q=cache%3Ahttp%3A%2F%2Fwww.pkspiyungan.org%2F2014%2F06%2Fcnn-indonesians-predict-prabowo-will-be.html&oq=cache%3Ahttp%3A%2F%2Fwww.pkspiyungan.org%2F2014%2F06%2Fcnn-indonesians-predict-prabowo-will-be.html&gs_l=serp.3...3424.3424.0.3725.1.1.0.0.0.0.0.0..0.0....0...1c.1.48.serp..1.0.0.YPBDrft_7uQ

 

Tuluy TV-One pipilueun séwot:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=SMLPtMWoJOc

Kirim Koméntar tina Facebook

Kirim Koméntar

Jenengan
Alamat Émail
Alamat Wéb
Koméntar
Serat Kodeu:
  
  • Senén, 03 Fébruari 2014 19:50

    fathan

    ya allah meni seer pisan kajahatan...
  • Senén, 27 Januari 2014 16:44

    agus sofyan

    Simkuring mani hoyong maca carios sunda ti ngawitan Gumilar , Wijana, sibuntung jago tutugan tug dugi ka Jaka santang..mani...
  • Jumaah, 24 Januari 2014 19:20

    yudha

    Tumaros, dimana tiasa mendakan buku Si Buntung Jago Tutugan? hatur nuhun pisan....
  • Jumaah, 24 Januari 2014 11:05

    Nandan Kusmanagiri

    Wilujeng makalangan, langkung pogot sigana upami tos aya aplikasi dina android...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 19:18

    Erwin Kusumah

    Kang dupi wawaran perkawis FDBS teu ditayangkeun di...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 11:06

    Ai Karlinawati

    Hoyong milarian conto wawacan kanggo murangkalih hanjakal teu aya..hatur nuhun ..Mugia website ieu lana...
  • Saptu, 21 Désémber 2013 14:14

    iklanzoom.com

    Asalamualaiakum dari iklanzoom.com semoga pendidikan Indonesia tambah maju wasalamuaalaikum fresh...
  • Saptu, 02 Novémber 2013 18:31

    Sukinah Boiman

    Alhamdulillah upami di kota Bandung gaduh sakola favorit ngiring bingah, kumargi lami-lami upami basa sunda pada ninggalkeun bisa punah...

Badé ngomén? Mangga klik di ieu.

SN

Jumaah, 05 Désémber 2014 02:44

Parobahan Raperda No 15, Baris Mancegkeun PDAM Tirtawening

(SundaNews, Bandung) Sabada Raperda Parobahan Perda No 15/2009 disahkeun Pansus II DPRD Kota Bandung ahir Agustus 2014, ...
SN

Kemis, 04 Séptémber 2014 09:19

Pansus V DPRD Nargétkeun Bandung Meunang WTP Taun 2015

Sundanew.com, Ketua...
SN

Jumaah, 18 Juli 2014 02:37

Chace jeung Media Nu Sologoto

(SundaNews) Salah sahiji nu penting di Google téh nyaeta fungsi cache. Hiji kontén dina wéb, sanajan geus...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:32

Prabowo Cangcaya Surya Dharma Ali Kalibet Korupsi

(SundaNews, Jakarta) Naon anu diucapkeun ku Capres Prabowo Subianto ngeunaan ditéwakna Suryadharma Alie ku KPK dina...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:09

Din: “Amien Rais Kuduna Némbongkeun Sikep Negarawan”

(SundaNews) Ketua Umum Pimpinan Pusat Muhammadiyah Muhammad Din Syamsuddin manghanjakalkeun kana sikep Amien Rais anu...