Bagikeun ka Lapak Facebook

Beber LayarSenén, 09 Désémber 2013 03:31

Ngilikan Karinding

Ku Dikdik Mulyadi
SN
Dikdik Mulyadi Budiman [Potret: Dadang M]

Karinding téh hiji waditra anu dijieun tina awi atawa tangkal kawung. Wangunna boga ciri anu mandori, tangtu béda jeung alat musik séjénna. Karinding ngaluarkeun sora anu rada ahéng. Sora karinding dihasilkeun tina resonasi jarum atawa cecet ucing anu ngageter nalika  karinding ditepak. Karinding bisa ngaluarkeun sora ku cara ditepak ku curuk ngaluarkeun sora low decibel anu bisa ngahasilkeun frekwensi ultra sonik, ku ngagunakeun hawa dina jero biwir jeung letah.

Ayeuna karinding geus jadi hiji waditra anu mindeng digelar dina helaran di kota gedé, malah geus di kombinasikeun jeung gitar atawa waditra modern. Satemena karinding geus kacutat ti abad 14 dina nashkah Sanghyang Raga Dewata, anu ditarjamahkeun ku Edi S Ekadjati jeung Undang A. Darsa. Naskahna disimpen di Museum Sri Baduga Bandung.

Dina éta naskah, lain karinding wungkul anu disebut téh. Aya ogé toléot jeung gobong, anu unina "Karinding kubang, gobong honghong, toleot bubu, litinghas samangta guna, shangyang bayu ngarana". Lamun ditarjamahkeun mah kira-kira "Karinding kubang, gobong honghong, toleot bubu, sakabeh aya gunana shangyang Bayu ngarana".

Lebah songsong gobong  bisa jadi maksudna celempung, ngan jadi robah dina cara ngucap. Saperti kecap Ambu ayah jadi Ambu jeung Abah. Aya ogé dina naskah abad ka 16 Sri Anjyana. Dina éta naskah, karinding disimpen dina palang dada karaton widadari Pwah Aci. " Hurung Subang kacapi dikajuruan Karinding dipago sanding, giringsing di pagulingan deung kampuh pamarungkutan". Lamun ditarjamahkeun kira-kira: "giwang anu hurung dina sirah, kacapi dipangsaréan, karinding dipago sanding". 

Kajurung ku panasaran, bet hayang nyukcruk timana sabenerna mimitina waditra karinding téh? Ku nengetan saliwatan, kapaluruh geuning lain di tatar Sunda wungkul anu boga Karinding téh, da puguh di Yogyakarta ogé aya anu disebut rinding, Bali nyebutna genggong, dungga di Kalimantan. Malah di China ogé aya anu disebut chang anu dijieun tina kuningan. Kilang kitu, tangtu baé karinding di tatar Sunda mibanda kaunikan anu henteu dipibanda ku waditra di sékésélér séjén anu wandana ampir sarupa. Tangtu baé merelukeun panalungtikan anu leuwih teleb jeung daria. ***

Kirim Koméntar tina Facebook

Kirim Koméntar

Jenengan
Alamat Émail
Alamat Wéb
Koméntar
Serat Kodeu:
  
  • Senén, 03 Fébruari 2014 19:50

    fathan

    ya allah meni seer pisan kajahatan...
  • Senén, 27 Januari 2014 16:44

    agus sofyan

    Simkuring mani hoyong maca carios sunda ti ngawitan Gumilar , Wijana, sibuntung jago tutugan tug dugi ka Jaka santang..mani...
  • Jumaah, 24 Januari 2014 19:20

    yudha

    Tumaros, dimana tiasa mendakan buku Si Buntung Jago Tutugan? hatur nuhun pisan....
  • Jumaah, 24 Januari 2014 11:05

    Nandan Kusmanagiri

    Wilujeng makalangan, langkung pogot sigana upami tos aya aplikasi dina android...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 19:18

    Erwin Kusumah

    Kang dupi wawaran perkawis FDBS teu ditayangkeun di...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 11:06

    Ai Karlinawati

    Hoyong milarian conto wawacan kanggo murangkalih hanjakal teu aya..hatur nuhun ..Mugia website ieu lana...
  • Saptu, 21 Désémber 2013 14:14

    iklanzoom.com

    Asalamualaiakum dari iklanzoom.com semoga pendidikan Indonesia tambah maju wasalamuaalaikum fresh...
  • Saptu, 02 Novémber 2013 18:31

    Sukinah Boiman

    Alhamdulillah upami di kota Bandung gaduh sakola favorit ngiring bingah, kumargi lami-lami upami basa sunda pada ninggalkeun bisa punah...

Badé ngomén? Mangga klik di ieu.

SN

Jumaah, 05 Désémber 2014 02:44

Parobahan Raperda No 15, Baris Mancegkeun PDAM Tirtawening

(SundaNews, Bandung) Sabada Raperda Parobahan Perda No 15/2009 disahkeun Pansus II DPRD Kota Bandung ahir Agustus 2014, ...
SN

Kemis, 04 Séptémber 2014 09:19

Pansus V DPRD Nargétkeun Bandung Meunang WTP Taun 2015

Sundanew.com, Ketua...
SN

Jumaah, 18 Juli 2014 02:37

Chace jeung Media Nu Sologoto

(SundaNews) Salah sahiji nu penting di Google téh nyaeta fungsi cache. Hiji kontén dina wéb, sanajan geus...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:32

Prabowo Cangcaya Surya Dharma Ali Kalibet Korupsi

(SundaNews, Jakarta) Naon anu diucapkeun ku Capres Prabowo Subianto ngeunaan ditéwakna Suryadharma Alie ku KPK dina...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:09

Din: “Amien Rais Kuduna Némbongkeun Sikep Negarawan”

(SundaNews) Ketua Umum Pimpinan Pusat Muhammadiyah Muhammad Din Syamsuddin manghanjakalkeun kana sikep Amien Rais anu...