Bagikeun ka Lapak Facebook

Warta SundaSosial BudayaKemis, 12 Séptémber 2013 16:51

Saheulaanan Kandeg Heula

Juru Tungtik Gunung Padang Dirogahala

Ku Amra Iska
SN
Panalungtikan Gunung Padang kandeg heula. [Potret: jabar.tribunnews.com]

(SundaNews, Cianjur) Réa nu matak kayungyun ku patilasan wangunan di Gunung Padang. Réa nu ngahalkeun nalungtik leuwih gemet deuih, kawantu kajurung ku rasa panasaran, kayaning Tim Terpadu Risét Mandiri (TTRM). Ngan pikeun saheulaanan mah, panalungtikan TTRM kana Gunung Padang téh bakal kandeg. Margana, TTRM rék ngadeuheus heula ka pamaréntah puseur jeung daérah, geusan némbongkeun hasil panalungtikananana. Turug-turug dina poé Kemis (5/9/2013), aya jalma—réana 20 urang—anu ngarogahala éta tim.

“Katompérnakeun, juru tungtik ngagunakeun métodeu scientific tomografi. Nangin aya sangkian réh juru tungtik kantos ngabom gunung. Éta sangkian teras ramé sabada juru tungtik ditareunggeulan ku sawatara jalmi, nu saurna mah sanés masarakat sabudeureun Gunung Padang. Juru tunggu Gunung Padang ngiring kabarérangan deuih, sami kateunggeul waktos nuju nerangkeun seuh-seuhan éta gunung,” cék Ketua Tim Arkéologi TTRM, Ali Akbar, Kemis (12/9/2013).

Saenyana mah, cék Ali, juru tungtik téh teu kungsi ngagunakeun bom, sok sanajan métodeu nu dipakéna tomografi. Ari asal kecap tomografi téh tina tomos jeung graph. Tomos hartina neukteuk, mun graph sarua jeung gambar. Ari maksudna, ieu médoteu pikeun nyusun deui wangun perkara di jero bumi dumasar kana wangun gelombang atawa waktu tempuh tina gelombang seismik.

“Anggahota tim tos sababaraha kali nalungtik Gunung Padang. Malah unggal sateuacan ngalumangsungkeun panalungtikan, mraktékkeun heula ka masarakat, supados dina waktosna panalungtikan teu matak ngareureuwas masarakat. Katawisna nu ngarogahala mah nu gaduh kapentingan baé,” pok Ali deui. 

Kirim Koméntar tina Facebook

Kirim Koméntar

Jenengan
Alamat Émail
Alamat Wéb
Koméntar
Serat Kodeu:
  
  • Senén, 03 Fébruari 2014 19:50

    fathan

    ya allah meni seer pisan kajahatan...
  • Senén, 27 Januari 2014 16:44

    agus sofyan

    Simkuring mani hoyong maca carios sunda ti ngawitan Gumilar , Wijana, sibuntung jago tutugan tug dugi ka Jaka santang..mani...
  • Jumaah, 24 Januari 2014 19:20

    yudha

    Tumaros, dimana tiasa mendakan buku Si Buntung Jago Tutugan? hatur nuhun pisan....
  • Jumaah, 24 Januari 2014 11:05

    Nandan Kusmanagiri

    Wilujeng makalangan, langkung pogot sigana upami tos aya aplikasi dina android...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 19:18

    Erwin Kusumah

    Kang dupi wawaran perkawis FDBS teu ditayangkeun di...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 11:06

    Ai Karlinawati

    Hoyong milarian conto wawacan kanggo murangkalih hanjakal teu aya..hatur nuhun ..Mugia website ieu lana...
  • Saptu, 21 Désémber 2013 14:14

    iklanzoom.com

    Asalamualaiakum dari iklanzoom.com semoga pendidikan Indonesia tambah maju wasalamuaalaikum fresh...
  • Saptu, 02 Novémber 2013 18:31

    Sukinah Boiman

    Alhamdulillah upami di kota Bandung gaduh sakola favorit ngiring bingah, kumargi lami-lami upami basa sunda pada ninggalkeun bisa punah...

Badé ngomén? Mangga klik di ieu.

SN

Jumaah, 05 Désémber 2014 02:44

Parobahan Raperda No 15, Baris Mancegkeun PDAM Tirtawening

(SundaNews, Bandung) Sabada Raperda Parobahan Perda No 15/2009 disahkeun Pansus II DPRD Kota Bandung ahir Agustus 2014, ...
SN

Kemis, 04 Séptémber 2014 09:19

Pansus V DPRD Nargétkeun Bandung Meunang WTP Taun 2015

Sundanew.com, Ketua...
SN

Jumaah, 18 Juli 2014 02:37

Chace jeung Media Nu Sologoto

(SundaNews) Salah sahiji nu penting di Google téh nyaeta fungsi cache. Hiji kontén dina wéb, sanajan geus...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:32

Prabowo Cangcaya Surya Dharma Ali Kalibet Korupsi

(SundaNews, Jakarta) Naon anu diucapkeun ku Capres Prabowo Subianto ngeunaan ditéwakna Suryadharma Alie ku KPK dina...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:09

Din: “Amien Rais Kuduna Némbongkeun Sikep Negarawan”

(SundaNews) Ketua Umum Pimpinan Pusat Muhammadiyah Muhammad Din Syamsuddin manghanjakalkeun kana sikep Amien Rais anu...