Bagikeun ka Lapak Facebook

Basa SundaUnak-anikAhad, 12 Méi 2013 01:57

Candi Cangkuang, Situ Cangkuang, jeung Kampung Adat Pulo

Ku Dikdik Mulyadi
SN
Imah di kampung adat Cangkuang, Garut [Potret: Dikdik]

(SundaNews) Di wewengkon Lélés, Garut,  aya tempat anu dingaranan Candi Cangkuang. Ieu candi téh  dilingkung ku situ anu katelah Situ Cangkuang.  Ku kituna, lamun hayang ngajugjug ka Candi Cangkuang, kudu mentas ngagunakeun rakit, da piraku ari rék ngojay mah. Sasarina réa rakit anu ngajajar di darmaga, kalayan ongkosna Rp 80 Rébu.

Candi Cangkung mimiti kapaluruh tanggal 9 bulan Desember 1966. Tuluy dipugar dina taun 1974-1976. Kaayaan di ieu Candi masih kajaga  sarta kariksa. Sabudeureunna réa tatangkalan saperti  suren, hantap, teureup, ki teja, jeung sajabana.

Nyaritakeun Cangkuang,  moal bisa leupas ti Kampung Adat pulo. Di ieu lembur adat téh jumlah imahna ngan  aya genep suhunan. Ieu kampung adat  diadegkeun ku Sunan Pangadegan atawa Syech Arif Muhamad.

Aya sababaraha  pantrangan anu dipahing dirempak di ieu lembur. Nyatana  jarah di malem Rebo, nambahan jumlah kapala kulawarga, wangunan imah dipahing wangun juré, miara sasatoan anu sukuna opat, jeung dipahing nakol goong gedé.  Kitu Nurutkeun ki Tatang (67) minangka kuncén di ieu tempat. 

Kirim Koméntar tina Facebook

Kirim Koméntar

Jenengan
Alamat Émail
Alamat Wéb
Koméntar
Serat Kodeu:
  
  • Senén, 03 Fébruari 2014 19:50

    fathan

    ya allah meni seer pisan kajahatan...
  • Senén, 27 Januari 2014 16:44

    agus sofyan

    Simkuring mani hoyong maca carios sunda ti ngawitan Gumilar , Wijana, sibuntung jago tutugan tug dugi ka Jaka santang..mani...
  • Jumaah, 24 Januari 2014 19:20

    yudha

    Tumaros, dimana tiasa mendakan buku Si Buntung Jago Tutugan? hatur nuhun pisan....
  • Jumaah, 24 Januari 2014 11:05

    Nandan Kusmanagiri

    Wilujeng makalangan, langkung pogot sigana upami tos aya aplikasi dina android...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 19:18

    Erwin Kusumah

    Kang dupi wawaran perkawis FDBS teu ditayangkeun di...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 11:06

    Ai Karlinawati

    Hoyong milarian conto wawacan kanggo murangkalih hanjakal teu aya..hatur nuhun ..Mugia website ieu lana...
  • Saptu, 21 Désémber 2013 14:14

    iklanzoom.com

    Asalamualaiakum dari iklanzoom.com semoga pendidikan Indonesia tambah maju wasalamuaalaikum fresh...
  • Saptu, 02 Novémber 2013 18:31

    Sukinah Boiman

    Alhamdulillah upami di kota Bandung gaduh sakola favorit ngiring bingah, kumargi lami-lami upami basa sunda pada ninggalkeun bisa punah...

Badé ngomén? Mangga klik di ieu.

SN

Jumaah, 05 Désémber 2014 02:44

Parobahan Raperda No 15, Baris Mancegkeun PDAM Tirtawening

(SundaNews, Bandung) Sabada Raperda Parobahan Perda No 15/2009 disahkeun Pansus II DPRD Kota Bandung ahir Agustus 2014, ...
SN

Kemis, 04 Séptémber 2014 09:19

Pansus V DPRD Nargétkeun Bandung Meunang WTP Taun 2015

Sundanew.com, Ketua...
SN

Jumaah, 18 Juli 2014 02:37

Chace jeung Media Nu Sologoto

(SundaNews) Salah sahiji nu penting di Google téh nyaeta fungsi cache. Hiji kontén dina wéb, sanajan geus...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:32

Prabowo Cangcaya Surya Dharma Ali Kalibet Korupsi

(SundaNews, Jakarta) Naon anu diucapkeun ku Capres Prabowo Subianto ngeunaan ditéwakna Suryadharma Alie ku KPK dina...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:09

Din: “Amien Rais Kuduna Némbongkeun Sikep Negarawan”

(SundaNews) Ketua Umum Pimpinan Pusat Muhammadiyah Muhammad Din Syamsuddin manghanjakalkeun kana sikep Amien Rais anu...