Bagikeun ka Lapak Facebook

CarangkaEuleuh-EuleuhSenén, 04 Fébruari 2013 04:41

Popong Otje Junjunan: “Nu Démontrasi Basa Daérah, Can Maca Undang-undang”

Ku Dhipa Galuh Purba
SN
Popong Otje Junjunan di Gedong Kasenian Rumentangsiang [Potret: Maruta Bayu]

(SundaNews, Bandung) Béda jeung pamadegan saméméhna anu kungsi dikedalkeun di Gedong DPR RI, Popon Otje Junjunan nétélakeun yén pangajaran Basa Daérah geus cukup weweg ku ayana Undang-undang No. 24 Taun 2009, Ngeunaan Bandéra, Basa, jeung Lambang Nagara. Ku kituna, nurutkeun Popong, sanajan henteu diasupkeun kana kurikulum ogé, basa daérah geus wajib diajarkeun di sakolaan. Popong ogé boga anggapan yén lamun urang aya anu ngayakeun démontrasi deui ka Jakarta, hartina teu nyaho kana Undang-undang. Kitu pokna basa diajakan ngawnagkong ku SundaNews di Gedong Kasenian Rumentangsiang, Jl. Baranangsiang No. 1, Bandung, Jumaah (1/2/2013), jam 13.04 WIB.

Nurutkeun Popong, lamun basa daérah diasupkeun kana Kurikulum, bakal ngalantarankeun papaséaan di Acéh jeung Papua. Sabab di Acéh atawa Papua mah, antar suku téh bakal pabéntar paham nangtukeun basa daérah nu mana anu kudu diajarkeun di sakolaan. “Béda jeung di urang, urang Cirebon dibébaskeun ngayakeun pangajaran basa Cirebon, urang Bekasi dibébaskeun ngayakeun Basa Batawi, jeung tangtu baé urang Priangan mah ngayakeun pangajaran Basa Sunda…” kitu pokna Popong.

Basa ditanya pamadeganna ngeunaan rarancang Forum Peduli Bashaa Daérah anu rék ngayakeun Aksi budaya di Kemendikbud tanggal 12 Februari nu bakal datang, Popong nyebutkeun yén leuwih hadé urang ngariung jeung ngawangkong heula di imahna, wewengkon Cipaganti.

SunaNews ogé nalék, naha kamandang Popong jadi béda dibandingkeun jeung saméméhna? Nurutkeun Popong, sanggeus ngobrol jeung ahli hukum, kakara sadar yén Basa Daérah mah geus leuwih weweg payung hukumna, sanajan henteu diasupkeun kana kurikulum. Popong ogé nétélakeun yén kurikulum mah lain undang-undang. Matak, sanajan Bahasa Daérah diasupkeun kana Kurikulum ogé, tacan tangtu digarugu. Matak, ayeuna mah mending kénéh ngadongsok ka saban kepala daérah. Urang Ciamis, dongsok bupatina sina ngaluarkeun Perda ngeunaan Basa Daérah, siga anu geus dilakukeun ku Walikota Bandung. Kitu pokna Popong.

 

 


Kirim Koméntar tina Facebook

Koméntar (3)

aby syihab

teu kudu diasupkeun kana kurikulum nasional, asupkeun kana muatan lokal saperti biasa, nu ngarojong atawa boga hajatna pamarentah daerah. Da otda teh lain ngan saukur masalah ekonomi wilayah jeung sajabana, tapi basa, seni tur budaya oge.

Deni Riaddy

Mun tea mah pangawasa sadar dirina urang daerah, nu kudu mulasara jeung ngamajukeun basa daerahna, turta dirojong ku unang-unang sigana moal aya nu demo. Pan ieu mah pamarentah nu ngurusanan basa daerahna ge teu lilir-lilir acan. Kalah tibra. Ti taun 2009 teh asa can kareungeu aya gebrakan nanaon. Atung-atung eneh ae... kurikulum teh sajajar we jeung juklak keur nu di lapangan atuh. Jadi wajib dicantumkeun tah...

Yusuf Maertawidenda

Écés tur jéntré acara di hiji tv lokal bandung nu anjeunna nyalira janten pangatur acara. Pamadegan anjeunna jelas pisan. Mangga bandingkeun sareng ayeuna ...

Kirim Koméntar

Jenengan
Alamat Émail
Alamat Wéb
Koméntar
Serat Kodeu:
  
  • Senén, 03 Fébruari 2014 19:50

    fathan

    ya allah meni seer pisan kajahatan...
  • Senén, 27 Januari 2014 16:44

    agus sofyan

    Simkuring mani hoyong maca carios sunda ti ngawitan Gumilar , Wijana, sibuntung jago tutugan tug dugi ka Jaka santang..mani...
  • Jumaah, 24 Januari 2014 19:20

    yudha

    Tumaros, dimana tiasa mendakan buku Si Buntung Jago Tutugan? hatur nuhun pisan....
  • Jumaah, 24 Januari 2014 11:05

    Nandan Kusmanagiri

    Wilujeng makalangan, langkung pogot sigana upami tos aya aplikasi dina android...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 19:18

    Erwin Kusumah

    Kang dupi wawaran perkawis FDBS teu ditayangkeun di...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 11:06

    Ai Karlinawati

    Hoyong milarian conto wawacan kanggo murangkalih hanjakal teu aya..hatur nuhun ..Mugia website ieu lana...
  • Saptu, 21 Désémber 2013 14:14

    iklanzoom.com

    Asalamualaiakum dari iklanzoom.com semoga pendidikan Indonesia tambah maju wasalamuaalaikum fresh...
  • Saptu, 02 Novémber 2013 18:31

    Sukinah Boiman

    Alhamdulillah upami di kota Bandung gaduh sakola favorit ngiring bingah, kumargi lami-lami upami basa sunda pada ninggalkeun bisa punah...

Badé ngomén? Mangga klik di ieu.

SN

Jumaah, 05 Désémber 2014 02:44

Parobahan Raperda No 15, Baris Mancegkeun PDAM Tirtawening

(SundaNews, Bandung) Sabada Raperda Parobahan Perda No 15/2009 disahkeun Pansus II DPRD Kota Bandung ahir Agustus 2014, ...
SN

Kemis, 04 Séptémber 2014 09:19

Pansus V DPRD Nargétkeun Bandung Meunang WTP Taun 2015

Sundanew.com, Ketua...
SN

Jumaah, 18 Juli 2014 02:37

Chace jeung Media Nu Sologoto

(SundaNews) Salah sahiji nu penting di Google téh nyaeta fungsi cache. Hiji kontén dina wéb, sanajan geus...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:32

Prabowo Cangcaya Surya Dharma Ali Kalibet Korupsi

(SundaNews, Jakarta) Naon anu diucapkeun ku Capres Prabowo Subianto ngeunaan ditéwakna Suryadharma Alie ku KPK dina...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:09

Din: “Amien Rais Kuduna Némbongkeun Sikep Negarawan”

(SundaNews) Ketua Umum Pimpinan Pusat Muhammadiyah Muhammad Din Syamsuddin manghanjakalkeun kana sikep Amien Rais anu...