Bagikeun ka Lapak Facebook

Warta SundaÉkonomiRebo, 05 Désémber 2012 07:52

Kungsi Peré Gara-Gara Pulitik jeung Ékonomi

Sanggeus 29 Taun "Saré", Batik Ciamisan Nguniang Deui

Ku Ricky A. Mardjadinata
SN
Rupaning motif batik Ciamisan. [Potret: Ricky Andriawan]

(SundaNews, Ciamis) Ngaran wanda batik teu leupas ti wewengkon tempat dijieunna. Mun dijieunna di Solo, batik solo ngaranna. Mun diolahna di Cimahi, batik Cimahi kasebutna. Pon kitu deui jeung batik nu diréka di Ciamis, katelahna batik Ciamisan.

Saéstuna, geus ti jaman jauhna kénéh Ciamis kawentar minangka daérah perbatikan. Malah motif batik Ciamisan kungsi jadi primadona has Kabupatén Ciamis, kayaning Réréng Taleus, Réréng Barong, Kumeli, Cupat Manggu, Ciung Wanara, Méga Mendung, Parang Sontak, Galuh Pakuan, jeung Suligar.

Hanjakalna, jumlah pangusaha dina widang batik lokal geus teu réa batan baheula. Salah sahiji nu mertahankeun usaha batik téh kulawarga Engkos Kostaraf (60). Dumukna di Kampung Ciwahangan, Désa Imbanagra Kab. Ciamis. Usahana minangka warisan ti aki-ninina, ti taun 1930-1940-an. Terus turun ka bapana, eureun taun 1982 balukar tina kaayaan pulitik jeung ékonomi nu teu nunjang.

Cék Engkos, ti baheula wewengkon Imbanagra geus kasebut puseurna pengrajin batik Ciamisan. “Kapungkur mah daérah Ciwahangan Imbanagara téh sadayana usaha kana batik, ti tungtung wétan tepi ka tungtung kulon, sadayana pengrajin batik,” cénah ka SundaNews, Senén (3/12/2012).

Jeung Engkos mas ngan dua kulawarga deui nu panceg usaha kana batik Ciamisan téh. Pikeun ngajalankeun usahana, nya milu aub dina kaanggahotaan Koperasi Rukun Batik Ciamis, nyaéta salah sahiji Koperasi nu narima hasil batik ti pengrajin batik Ciamisan. Leuwih ti kitu, koperasi gé milu ngamekarkeun tur nuyun sakumna pengrajin batik di Kab.Ciamis.

Lian ti pengkuh dina pacabakanana, Engkos gé mertahankeun cara ngabatik Ciamisan, nyaéta ku cara tradisional. Motif batik diterapkeun kana lawon (dicap/distémpel) ku alat lain mesin. “Sim kuring mah masih ngagunakeun cara tradisonal, teu nganggé sistem printing,” pokna deui.

Salila 29 taun usaha Engkos kana ngabatik kungsi peré. Antukna, dina taun 2011, bareng jeung ayana program pamaréntah ngeunaan ngamumulé budaya batik, Engkos maju deui ngabatik. Harepanana, pausahaanana bisa nanjeur dui cara asalna. Ku kituna, Engkos bisa ngaktifkeun deui pagawéna nu 50 urang. Baheula mah Engkos bisa ngajual batik nepi ka Surabaya, Purwokerto, Jakarta, malah nepi ka daérah Sumatra (taun 70-an).

Kirim Koméntar tina Facebook

Kirim Koméntar

Jenengan
Alamat Émail
Alamat Wéb
Koméntar
Serat Kodeu:
  
  • Senén, 03 Fébruari 2014 19:50

    fathan

    ya allah meni seer pisan kajahatan...
  • Senén, 27 Januari 2014 16:44

    agus sofyan

    Simkuring mani hoyong maca carios sunda ti ngawitan Gumilar , Wijana, sibuntung jago tutugan tug dugi ka Jaka santang..mani...
  • Jumaah, 24 Januari 2014 19:20

    yudha

    Tumaros, dimana tiasa mendakan buku Si Buntung Jago Tutugan? hatur nuhun pisan....
  • Jumaah, 24 Januari 2014 11:05

    Nandan Kusmanagiri

    Wilujeng makalangan, langkung pogot sigana upami tos aya aplikasi dina android...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 19:18

    Erwin Kusumah

    Kang dupi wawaran perkawis FDBS teu ditayangkeun di...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 11:06

    Ai Karlinawati

    Hoyong milarian conto wawacan kanggo murangkalih hanjakal teu aya..hatur nuhun ..Mugia website ieu lana...
  • Saptu, 21 Désémber 2013 14:14

    iklanzoom.com

    Asalamualaiakum dari iklanzoom.com semoga pendidikan Indonesia tambah maju wasalamuaalaikum fresh...
  • Saptu, 02 Novémber 2013 18:31

    Sukinah Boiman

    Alhamdulillah upami di kota Bandung gaduh sakola favorit ngiring bingah, kumargi lami-lami upami basa sunda pada ninggalkeun bisa punah...

Badé ngomén? Mangga klik di ieu.

SN

Jumaah, 05 Désémber 2014 02:44

Parobahan Raperda No 15, Baris Mancegkeun PDAM Tirtawening

(SundaNews, Bandung) Sabada Raperda Parobahan Perda No 15/2009 disahkeun Pansus II DPRD Kota Bandung ahir Agustus 2014, ...
SN

Kemis, 04 Séptémber 2014 09:19

Pansus V DPRD Nargétkeun Bandung Meunang WTP Taun 2015

Sundanew.com, Ketua...
SN

Jumaah, 18 Juli 2014 02:37

Chace jeung Media Nu Sologoto

(SundaNews) Salah sahiji nu penting di Google téh nyaeta fungsi cache. Hiji kontén dina wéb, sanajan geus...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:32

Prabowo Cangcaya Surya Dharma Ali Kalibet Korupsi

(SundaNews, Jakarta) Naon anu diucapkeun ku Capres Prabowo Subianto ngeunaan ditéwakna Suryadharma Alie ku KPK dina...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:09

Din: “Amien Rais Kuduna Némbongkeun Sikep Negarawan”

(SundaNews) Ketua Umum Pimpinan Pusat Muhammadiyah Muhammad Din Syamsuddin manghanjakalkeun kana sikep Amien Rais anu...