Bagikeun ka Lapak Facebook

Ukur BanyolCék Bah EnyusSaptu, 10 Novémber 2012 01:57

Buburuh Nyatu Diupah Béas

Ku Bah Enyus

BURUH dina basa Sunda mah bisa mibanda dua harti. Buruh anu hartina gajih ladang gawé, jeung buruh anu hartina pagawé (kaum buruh). Digawé ogé sok aya nu nyebut buburuh. Tapi buburuh mah sok disambungkeun kana macul, ngoréd, jeung sabangsana. Padahal anu digawé di kantor ogé sabenerna mah sarua baé buburuh, da rék ngala buruhna. Wakil rayat nu dariuk di korsi déwan ogé sarua buburuh, da ngarep-ngarep buruh, jajauheun kana ngabdi.

Kiwari meujeuhna maceuh démontrasi kaum buruh, patali jeung kahirupan anu beuki ripuh. Lumrah upama kaum buruh ngayakeun démontrasi, malah kudu didémo. Sabab, lamun diantepkeun, pamaréntah ayeuna mah beuki parna katarajang pohoan.  

Lamun kiwari sumebar hiji kacindekan yén kaum buruh teu boga daya tawar, tangtu lain hartina pamaréntah kalah ngarasa reueus lantaran SDM di Indonésia murah meriah. Ieu téh justru hiji perkara pikaketireun anu kudu buru-buru ditarékahan. Kumaha carana sangkan boga daya tawar? Éta téh lain baé patali jeung individu kaum buruh sorangan, tapi aya pakuat-pakaitna jeung kawijakan pamaréntah dina nangtukeun unak-anik kahirupan.

Contona dina nyusun kurikeuleum sakola. Geus waktuna di sakola téh ulah dipaké miceunan waktu pikeun diajar anu teu pati penting. Mending dipaké nyiapkeun hiji SDM anu mibanda kualitas hadé, utama ahlakna.

Naon mangpaatna sakola sakitu taun, ari réngsé sakola teu boga kaahlian nanaon mah? Leuwih parna deui, lamun teu boga kaahlian dibarung ku ahlak nu ramijud. Mending ditata deui, sangkan lulusan sakola téh ngajénggélék jadi hiji SDM anu siap, mibanda ahlak  hadé, tur mibanda daya tawar.

Di pamaréntahan ayeuna keur meujeuhna usum korupsi. Tah, jalma-jalama korup anu  asup kana paribasa Sunda “Buburuh nyatu diupah béas”. Pagawéanna korupsi, jaba digajih deuih... asa ngarareunah pisan. Tapi kétang mugia urang mah henteu jadi tukang BUBURUH NYATU DIUPAH BÉAS. Mugia ulah kabita-kabita acan. Batan kitu mah, jauh leuwih hadé jadi kaum buruh, anu najan luut-léét késang bari buruhna henteu sabaraha, asal salawasna panceg di jalan bener.

Urang teu meunang kaleuleuwihi dina narékahan beubeunangan. Hayu urang lenyepan dawuhan Alloh dina al-Qur’an surat Thaahaa ayat 81, anu unina: “Pék barang dahar di antaran rijki anu hadé, anu geus dipaparinkeun ku Kami ka aranjeun, jeung ulah leuwih ti watesan anu ngalantarankeun kamurkaan Kaula nimpa anjeun. Sing saha anu ditibanan kamurkaan Kaula, mangka satemenna manéhna bakal binasa”.***

Kirim Koméntar tina Facebook

Kirim Koméntar

Jenengan
Alamat Émail
Alamat Wéb
Koméntar
Serat Kodeu:
  
  • Senén, 03 Fébruari 2014 19:50

    fathan

    ya allah meni seer pisan kajahatan...
  • Senén, 27 Januari 2014 16:44

    agus sofyan

    Simkuring mani hoyong maca carios sunda ti ngawitan Gumilar , Wijana, sibuntung jago tutugan tug dugi ka Jaka santang..mani...
  • Jumaah, 24 Januari 2014 19:20

    yudha

    Tumaros, dimana tiasa mendakan buku Si Buntung Jago Tutugan? hatur nuhun pisan....
  • Jumaah, 24 Januari 2014 11:05

    Nandan Kusmanagiri

    Wilujeng makalangan, langkung pogot sigana upami tos aya aplikasi dina android...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 19:18

    Erwin Kusumah

    Kang dupi wawaran perkawis FDBS teu ditayangkeun di...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 11:06

    Ai Karlinawati

    Hoyong milarian conto wawacan kanggo murangkalih hanjakal teu aya..hatur nuhun ..Mugia website ieu lana...
  • Saptu, 21 Désémber 2013 14:14

    iklanzoom.com

    Asalamualaiakum dari iklanzoom.com semoga pendidikan Indonesia tambah maju wasalamuaalaikum fresh...
  • Saptu, 02 Novémber 2013 18:31

    Sukinah Boiman

    Alhamdulillah upami di kota Bandung gaduh sakola favorit ngiring bingah, kumargi lami-lami upami basa sunda pada ninggalkeun bisa punah...

Badé ngomén? Mangga klik di ieu.

SN

Jumaah, 05 Désémber 2014 02:44

Parobahan Raperda No 15, Baris Mancegkeun PDAM Tirtawening

(SundaNews, Bandung) Sabada Raperda Parobahan Perda No 15/2009 disahkeun Pansus II DPRD Kota Bandung ahir Agustus 2014, ...
SN

Kemis, 04 Séptémber 2014 09:19

Pansus V DPRD Nargétkeun Bandung Meunang WTP Taun 2015

Sundanew.com, Ketua...
SN

Jumaah, 18 Juli 2014 02:37

Chace jeung Media Nu Sologoto

(SundaNews) Salah sahiji nu penting di Google téh nyaeta fungsi cache. Hiji kontén dina wéb, sanajan geus...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:32

Prabowo Cangcaya Surya Dharma Ali Kalibet Korupsi

(SundaNews, Jakarta) Naon anu diucapkeun ku Capres Prabowo Subianto ngeunaan ditéwakna Suryadharma Alie ku KPK dina...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:09

Din: “Amien Rais Kuduna Némbongkeun Sikep Negarawan”

(SundaNews) Ketua Umum Pimpinan Pusat Muhammadiyah Muhammad Din Syamsuddin manghanjakalkeun kana sikep Amien Rais anu...