Bagikeun ka Lapak Facebook

PadaringanCahya SinanglingSaptu, 10 Novémber 2012 01:22

Nu Maha Ngatur Rijki

Ku Rangga Gumilang

SEUEUR jalmi anu tos terang, yén rijki téh aya dina panangan Alloh atanapi rijki diatur ku Alloh. Hanjakalna ukur samet terang, kalayan masih seueur anu teu disarengan ku kayakinan. Margi, upami yakin rijki diatur ku Alloh, tangtos moal kedah ngalakukeun korupsi, licik dina icalan, nipu, mak-mak mek-mek hayang ngarawu ku siku, jsté. Sipat-sipat jeung laku lampah saperti kitu téh, natrat pisan dina kahirupan jaman kiwari. Lamun kitu kaayanana, naha leres éta jalmi ngarasa yakin yén rijki diatur ku Alloh?

Dina al-Qur’an, surat Al-Baqarah, ayat 22 ditétélakeun: “Mantenna Anu ngajadikeun bumi minangka dadampar jeung langit minangka lalangit, jeung Mantenna nurunkeun cai (hujan) ti langit, lajeng Mantenna ngahasilkeun ku jalan hujan sagala rupa bungbuahan minangka rijki keur anjeun, ku ayana kitu dipahing pisan nyakompét daunkeun ka Alloh, padahal anjeun geus pada apal.” Nyakompét daunkeun téh taya sanés nyembah ka salian ti Alloh, anu tangtos kagolongkeun kana musrik. Lantaran sieun teu kapaké ku dunungan, loba di antara jalma anu ngorbankeun solat. Jadi, manéhna leuwih sieun ku dunungan batan ku Alloh. Manéhna kasieunan henteu kapaké, anu ka dituna sieun henteu meunang duit ti dununganana, kalayan poho yén anu ngatur rijki mah apan Alloh.  Lamun aya anu siga kitu, tangtu baé henteu karasa, yén manéhna keur diajar midua Pangéran.

Sabalikna, pikeun jalma bener mah moal ngarasa kasieunan seret rijki alatan nyongcay waktu digawé pikeun solat, sabab manéhna apal yén Alloh tiasa maparin rijki ti jalan mana baé. Lajeng, jalma anu sabar mah bakal narimakeun gedé atawa leutikna rijki anu katarima, moal matak ngarasula. Loba alhamdulillah, saeutik ogé tetep sukuran. Najan saeutik, anu penting mah mah. Tangtu, kudu disukuran. Sakumaha dawuhan Alloh dina QS. Al-Baqarah, ayat 172, anu unina: “Hé jalma-jalma ariman, pék dalahar di antara rijki anu hadé jeung anu dipaparin ka aranjeun, jeung kudu sukuran ka Alloh, upama enya-enya anjeun ukur nyembah ka Alloh.

Aya anu sok tumaros, “Naha Alloh bet maparin rijki ka urang kafir? Mangkaning katingalina urang kafir mah hartana bru di juru, bro di panto. Padahal mah Alloh ngutamikeun baé jalmi anu ariman...” kereteg anu lugu, tapi rada dibarung ku sirik. Mangkaning lebah ngabagikeun rijki mah, manusa moal aya nu tiasa ikut campur. Alloh badé maparin rijki ka sasaha ogé, teu tiasa diprotés, kalebet maparin ka urang kafir. Hayu urang lenyepan dawuhan-Na dina al-Qur’an surat Saba’, ayat 36, anu unina: “Pék caritakeun: Satemenna Pangéran kuring nu ngajembaran rijki keur sing saha baé anu dipikahoyong-Na jeung ngaheureutan (pikeun sing saha baé anu dipikahoyongna), tapi kalolobaan manusa henteu apal.”

Apan harta ogé minangka ujian. Aya anu diuji ku Alloh kalayan carana kakurangan harta, tur sawangsulna, aya ogé anu diuji ku Alloh kalayan carana dilangkungan harta bandana. Malah, anu langkung beurat, tangtos anu hartana seueur, margi gogodana bakal ngantay. Malah aya di anatarana anu tuluy kagégéloan ku kanikmatan dunya, tur henteu mikiran kumaha pibekeleun di alam akhérat. “Kahirupan dunya dijadikeun éndah dina paningali jalma kafir, jeung maranéhna nganggap hina ka jalma-jalma anu ariman. Padahal jalma-jalma anu takwa leuwih mulya batan maranéhna dina poé kiamat. Jeung Alloh maparin rizki ka jalma-jalma anu dipikahoyong-Na kalayan tanpa wates” (QS. Al-Baqarah 21)

Kacindekanana, lamun urang percaya yén rijki diatur ku Alloh, mangka urang teu kudu loba kahariwang dina nyoarakeun bebeneran. Urang ulah sieun dipecat jadi pagawé naon baé, lamun hiji mangsa perelu aya perkara anu kudu dibébérkeun. Urang ulah sieun teu meunang rijki, sanajan urang lain pagawé nagri, lain pagawé bank, atawa naon baé. Nu écés, kawajiban urang digawé naon baé anu halal tur luyu jeung kamampuh urang. Dina nyiar rijki, urang teu kudu hawek bin ngarawu ku siku néangan rijki, sabab urang yakin, rijki tetep minangka rusiah Alloh. Rijki moal ujug-ujug bru di juru, bro di panto, ku ayana urang metakeun jurus ngarawu ku siku.

Kacindekan kadua, upama urang diparengkeun kénging rijki anu seueur, omat ulah hilap kana wiwitan. Ku harta anu dipimilik ladang gawé urang, dipahing digunakeun keur sukan-sukan ngumbar kasenangan bari mopohokeun kana kawajiban salaku manusa: ibadah. Urang kudu ngalenyepan ayat ieu: “Alloh ngalegaan rijki jeung ngaheureutkeun keur sing saha anu dipikahoyong-Na. Maranéhna suka bungah ku ayana kahirupan di dunya. Padahal kahirupan di dunya (dibandingkeun) jeung ahérat ukur kasenangan (anu saeutik)” (Ar-Ra’d: 26)***

Kirim Koméntar tina Facebook

Kirim Koméntar

Jenengan
Alamat Émail
Alamat Wéb
Koméntar
Serat Kodeu:
  
  • Senén, 03 Fébruari 2014 19:50

    fathan

    ya allah meni seer pisan kajahatan...
  • Senén, 27 Januari 2014 16:44

    agus sofyan

    Simkuring mani hoyong maca carios sunda ti ngawitan Gumilar , Wijana, sibuntung jago tutugan tug dugi ka Jaka santang..mani...
  • Jumaah, 24 Januari 2014 19:20

    yudha

    Tumaros, dimana tiasa mendakan buku Si Buntung Jago Tutugan? hatur nuhun pisan....
  • Jumaah, 24 Januari 2014 11:05

    Nandan Kusmanagiri

    Wilujeng makalangan, langkung pogot sigana upami tos aya aplikasi dina android...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 19:18

    Erwin Kusumah

    Kang dupi wawaran perkawis FDBS teu ditayangkeun di...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 11:06

    Ai Karlinawati

    Hoyong milarian conto wawacan kanggo murangkalih hanjakal teu aya..hatur nuhun ..Mugia website ieu lana...
  • Saptu, 21 Désémber 2013 14:14

    iklanzoom.com

    Asalamualaiakum dari iklanzoom.com semoga pendidikan Indonesia tambah maju wasalamuaalaikum fresh...
  • Saptu, 02 Novémber 2013 18:31

    Sukinah Boiman

    Alhamdulillah upami di kota Bandung gaduh sakola favorit ngiring bingah, kumargi lami-lami upami basa sunda pada ninggalkeun bisa punah...

Badé ngomén? Mangga klik di ieu.

SN

Jumaah, 05 Désémber 2014 02:44

Parobahan Raperda No 15, Baris Mancegkeun PDAM Tirtawening

(SundaNews, Bandung) Sabada Raperda Parobahan Perda No 15/2009 disahkeun Pansus II DPRD Kota Bandung ahir Agustus 2014, ...
SN

Kemis, 04 Séptémber 2014 09:19

Pansus V DPRD Nargétkeun Bandung Meunang WTP Taun 2015

Sundanew.com, Ketua...
SN

Jumaah, 18 Juli 2014 02:37

Chace jeung Media Nu Sologoto

(SundaNews) Salah sahiji nu penting di Google téh nyaeta fungsi cache. Hiji kontén dina wéb, sanajan geus...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:32

Prabowo Cangcaya Surya Dharma Ali Kalibet Korupsi

(SundaNews, Jakarta) Naon anu diucapkeun ku Capres Prabowo Subianto ngeunaan ditéwakna Suryadharma Alie ku KPK dina...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:09

Din: “Amien Rais Kuduna Némbongkeun Sikep Negarawan”

(SundaNews) Ketua Umum Pimpinan Pusat Muhammadiyah Muhammad Din Syamsuddin manghanjakalkeun kana sikep Amien Rais anu...