Bagikeun ka Lapak Facebook

CarangkaEuleuh-EuleuhSaptu, 03 Novémber 2012 23:56

Pangna Urang Dayak Segandu Tara Maké Baju

Ku Dikdik Mulyadi
SN
Urang Dayak Segandu, mibanda ciri mandiri [Potret: Dikdik Mulyadi]

(SundaNews, Bandung)  Lamun urang ngadéngé kécap Dayak, tangtu sawangan urang bakal nuju ka suku Dayak anu aya di wewengkon Kalimantan. Tapi ari Dayak Segandu mah  béda deui, jeung taya patula-patalina jeung dayak Kalimantan. Ieu mah urang Sunda anu nganjrek di Indramayu. Bumi Segandu hartina bumi minangka wujud, segandu hartina bunder atawa buleud. 

Sundanews amprok jeung baraya ti Dayak Segandu sawatara waktu kaliwat. Basa wawanohan, ngakuna téh Naskim (42) jeung haryono (38), anu harita  maranéhna diangkir ku Duta Sawala Baresan Olot Satatar Sunda di Alam santosa , Pasir Impun Bandung.

Nurutkeun Naskim, Dayak Segandu téh nyaéta Suku Dayak Hindu Buda Bumi Segandu, Indramayu.  Ceuk Naskim, suku mah bébas ngaléngkah kamana baé hayangna, asal bisa nanggung sagalana ku diri sorangan. Dayak  bisa milih-milih mana polah anu bener jeung mana polah anu salah nu aya didiri manusa.

Hinduna ogé lain ngandung harti ageman, tapi ngandung harti saacan manusa medal ka alam dunya,  sakabéh jalma aya dina jero kakandungan nu jadi indung. Buda anu ngandung harti buligir. Jadi, manusia mah, nurutkeun Naskim, sabenerna buligir atawa suwung.

Matak, urang Dayak Segandu biasana tara maraké baju, ngan saukur calana pondok anu maké pulas hideung jeung bodas. Éta téh mangrupa siloka yén hirup papasangan antara salah jeung bener, beurang jeung peuting, jsté.  Pakasaban urang suku Dayak Segandu sapopoé na kana tani. Masih ceuk Naskim kénéh, Dayak segandu,   aya di wewengon Kedung Dawa, blok Kawolu, RT 07, RW 03, Kacamatan Gabus Wetan, Kabubaten Tingkat II Indramayu.

Urang Dayak Segandu henteu diperoséa  ku pamarentah, ku lantaran  mumul nyieun KTP. Pasualanna bingung palebah ngeusian  ageman. Sabab, urang Dayak Segandu mibanda ageman anu béda, anu ku pamaréntah henteu diidinan ditulis dina KTP.

Kirim Koméntar tina Facebook

Kirim Koméntar

Jenengan
Alamat Émail
Alamat Wéb
Koméntar
Serat Kodeu:
  
  • Senén, 03 Fébruari 2014 19:50

    fathan

    ya allah meni seer pisan kajahatan...
  • Senén, 27 Januari 2014 16:44

    agus sofyan

    Simkuring mani hoyong maca carios sunda ti ngawitan Gumilar , Wijana, sibuntung jago tutugan tug dugi ka Jaka santang..mani...
  • Jumaah, 24 Januari 2014 19:20

    yudha

    Tumaros, dimana tiasa mendakan buku Si Buntung Jago Tutugan? hatur nuhun pisan....
  • Jumaah, 24 Januari 2014 11:05

    Nandan Kusmanagiri

    Wilujeng makalangan, langkung pogot sigana upami tos aya aplikasi dina android...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 19:18

    Erwin Kusumah

    Kang dupi wawaran perkawis FDBS teu ditayangkeun di...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 11:06

    Ai Karlinawati

    Hoyong milarian conto wawacan kanggo murangkalih hanjakal teu aya..hatur nuhun ..Mugia website ieu lana...
  • Saptu, 21 Désémber 2013 14:14

    iklanzoom.com

    Asalamualaiakum dari iklanzoom.com semoga pendidikan Indonesia tambah maju wasalamuaalaikum fresh...
  • Saptu, 02 Novémber 2013 18:31

    Sukinah Boiman

    Alhamdulillah upami di kota Bandung gaduh sakola favorit ngiring bingah, kumargi lami-lami upami basa sunda pada ninggalkeun bisa punah...

Badé ngomén? Mangga klik di ieu.

SN

Jumaah, 05 Désémber 2014 02:44

Parobahan Raperda No 15, Baris Mancegkeun PDAM Tirtawening

(SundaNews, Bandung) Sabada Raperda Parobahan Perda No 15/2009 disahkeun Pansus II DPRD Kota Bandung ahir Agustus 2014, ...
SN

Kemis, 04 Séptémber 2014 09:19

Pansus V DPRD Nargétkeun Bandung Meunang WTP Taun 2015

Sundanew.com, Ketua...
SN

Jumaah, 18 Juli 2014 02:37

Chace jeung Media Nu Sologoto

(SundaNews) Salah sahiji nu penting di Google téh nyaeta fungsi cache. Hiji kontén dina wéb, sanajan geus...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:32

Prabowo Cangcaya Surya Dharma Ali Kalibet Korupsi

(SundaNews, Jakarta) Naon anu diucapkeun ku Capres Prabowo Subianto ngeunaan ditéwakna Suryadharma Alie ku KPK dina...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:09

Din: “Amien Rais Kuduna Némbongkeun Sikep Negarawan”

(SundaNews) Ketua Umum Pimpinan Pusat Muhammadiyah Muhammad Din Syamsuddin manghanjakalkeun kana sikep Amien Rais anu...