Bagikeun ka Lapak Facebook

Saha ÉtaRebo, 31 Oktober 2012 22:22

Yaya Sukarya, Seniman Seni Badéng

Ku Maruta Bayu
SN
Yaya Sukarya, seniman Badeng [Potret: Maruta Bayu]

Sebut baé namina Yaya Sukarya (70) jeung Siti Aisyah (47). Sapasang salaki-pamajikan, anu nganjrek di Kampung Sanding, Désa Sanding, RT.02 RW. 04, Kacamatan Malangbong, Kabupatén Garut. Aranjeunna pisan anu nepi ka kiwari masih éksis ngamumulé, ngalestarikeun, malah mibanda tékad hayang ngamekarkeun seni badéng. Nya aranjeunna pisan anu diwaris seni badéng ku para karuhunna. Tangtu baé henteu ngan Yaya jeung Siti baé, tapi aya nu séjénna, minangka hiji grup anu katelah Seni Badéng Tunggal. Mémang upama dipaluruh pancakakina, di antara para pamaén badéng kiwari, lain jalma lian, atawa méh sakulawarga. Saperti Mahdi, Usin, Elim, Mahmudi, Aki Jabidi, Muhsin, Bai, Yayat, jeung sajabana.

Nurutkeun Yaya Sukarya, Seni Badéng anu aya di Kampung Sanding pisan anu asli mah. Pangna disebat anu asli téh sabab alat-alatna minangka warisan karuhun jaman kapungkur. Nyatana anu disebat dogdog lonjor téa. Harita, anu sok ngabadéng téh taya lian akina nyalira, satuluyna diturunkeun ka ramana (Aki Suminta jeung Bapa Jaya), anu ahirna kiwari diteruskeun tapak lacakna ku Yaya Sukarya saparakanca. Ari nyukcruk langkung tebih mah, anu ngawitan ngaracik Seni Badéng téh taya lian katelahna Ki Arpaén. Anjeunna téh hiji seniman anu datang ti Banten, kira abad ka-17. Maksud jeung tujuanana ngaracik Seni Badéng téh, pikeun nyebarkeun syariat Islam. Hususna widang sunatan (sundatan).

Naon hubungana antara sunatan jeung Seni Badéng? Puguh gé rada pikaketireun, upama émut ka jaman harita mah. Kitu ceuk Yaya, bari ngadadarkeun lalakon jaman kapungkur. Harita, basa munggaran ngaréalisasikeun sunatan, henteu tuluy lungsur-langsar saperti jaman ayeuna. Sebut baé aya kasalahan téknis dina cara ngeureutna. Pang disebut salah téknis, sabab anu dikeureut téh kalah dirampungkeun kabéhanana. Puguh baé aya nu korban. Nya nu harita acan disunatan ngarasa soak jeung paur. Satuluyna kalabur ka leuweung, lantaran sieun “dirampungkeun” téa.

Sabada dikonfirmasi deui ka Mekah, ahirna diécéskeun deui ngeunaan tata cara nyunatan anu bener. Tapi ku ayana trauma ku kajadian saméméhna téa, réa masarakat anu cangcaya. Angger sok sieun dirampungkeun deui. Nya salahsahiji tarékah pikeun ngolo masarakat anu kalabur téa, diracik wé Seni Badéng. Saha baé ogé, bisa ngalalajoanan seni Bandéng, asal geus disunatan. Atuh geus kitu mah, béja pabéja-béja, anu ahirna saréréa baralik deui ka lemburna, kalayan ihlas jeung rido disunatan, pikeun ngajalankeun syareat Islam. Di dieu pisan, patali Seni Badéng jeung agama Islam téh. Sebut baé, Seni badéng téh minangka salah sahiji média anu digunakeun pikeun syi’ar ajaran Islam.***

Kirim Koméntar tina Facebook

Kirim Koméntar

Jenengan
Alamat Émail
Alamat Wéb
Koméntar
Serat Kodeu:
  
  • Senén, 03 Fébruari 2014 19:50

    fathan

    ya allah meni seer pisan kajahatan...
  • Senén, 27 Januari 2014 16:44

    agus sofyan

    Simkuring mani hoyong maca carios sunda ti ngawitan Gumilar , Wijana, sibuntung jago tutugan tug dugi ka Jaka santang..mani...
  • Jumaah, 24 Januari 2014 19:20

    yudha

    Tumaros, dimana tiasa mendakan buku Si Buntung Jago Tutugan? hatur nuhun pisan....
  • Jumaah, 24 Januari 2014 11:05

    Nandan Kusmanagiri

    Wilujeng makalangan, langkung pogot sigana upami tos aya aplikasi dina android...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 19:18

    Erwin Kusumah

    Kang dupi wawaran perkawis FDBS teu ditayangkeun di...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 11:06

    Ai Karlinawati

    Hoyong milarian conto wawacan kanggo murangkalih hanjakal teu aya..hatur nuhun ..Mugia website ieu lana...
  • Saptu, 21 Désémber 2013 14:14

    iklanzoom.com

    Asalamualaiakum dari iklanzoom.com semoga pendidikan Indonesia tambah maju wasalamuaalaikum fresh...
  • Saptu, 02 Novémber 2013 18:31

    Sukinah Boiman

    Alhamdulillah upami di kota Bandung gaduh sakola favorit ngiring bingah, kumargi lami-lami upami basa sunda pada ninggalkeun bisa punah...

Badé ngomén? Mangga klik di ieu.

SN

Jumaah, 05 Désémber 2014 02:44

Parobahan Raperda No 15, Baris Mancegkeun PDAM Tirtawening

(SundaNews, Bandung) Sabada Raperda Parobahan Perda No 15/2009 disahkeun Pansus II DPRD Kota Bandung ahir Agustus 2014, ...
SN

Kemis, 04 Séptémber 2014 09:19

Pansus V DPRD Nargétkeun Bandung Meunang WTP Taun 2015

Sundanew.com, Ketua...
SN

Jumaah, 18 Juli 2014 02:37

Chace jeung Media Nu Sologoto

(SundaNews) Salah sahiji nu penting di Google téh nyaeta fungsi cache. Hiji kontén dina wéb, sanajan geus...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:32

Prabowo Cangcaya Surya Dharma Ali Kalibet Korupsi

(SundaNews, Jakarta) Naon anu diucapkeun ku Capres Prabowo Subianto ngeunaan ditéwakna Suryadharma Alie ku KPK dina...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:09

Din: “Amien Rais Kuduna Némbongkeun Sikep Negarawan”

(SundaNews) Ketua Umum Pimpinan Pusat Muhammadiyah Muhammad Din Syamsuddin manghanjakalkeun kana sikep Amien Rais anu...