Bagikeun ka Lapak Facebook

Saha ÉtaSenén, 24 Séptémber 2012 01:23

Ani Sukmawati, Biduan Sunda Nu Moal Incah Balilahan

Ku Maruta Bayu
SN
Ani Sukmawati [Potret: Istimewa]

Lebah ngahariringna matak dédéngéeun, iwal ti halimpu téh katambah merenah selang-surupna. Ari kituna  mah teu matak héran, da puguh purahna. Dina widang ngahariring geus dilatih ti leuleutik. Ani Sukmawati, biduan Sunda nu geus buleud patékadan pikeun tetep panceg neuleuman lagu-lagu Sunda, pangpangna dina tembang, kawih, jeung pop Sunda. Kungsi éta ogé rada nalaktak dina garapan musik étnik alternatif jeung musisi  Vicky Sianipar. Tapi henteu lunta tina lagu Sunda, da anu dihaleuangkeunna ogé lagu 'Es Lilin' jeung 'Bubuy Bulan'.

Sora Ani geus kapaké ku dapur rékaman, tug nepi ka medalkeun sababaraha album dina wanda tembang, kawih, jeung pop Sunda. Contona dina tembang cianjuran, albeum Ani geus aya kana limana, dirékam babarengan jeung Rahmat Sunandar (Juara Pasanggiri Tembang Sunda Damas 1999 & 2006) sarta Ujang Supriatna (Juara Pasanggiri Tembang Sunda Damas 2003).

Sawatara waktu kaliwat, Ani nyangking pinunjul 1 dina “Pasanggiri Kawih Sunda Jawa Barat”, anu digelar di Gedung Lokantara Budaya RRI Bandung (14/10). Tangtu baé bakal kacatet dina lalakon kawih Sunda, ku lantaran ieu mojang wedalan 16 Oktober 1978 téh kapilih jadi pinunjul pasanggiri, anu munggaran digelar ku Pangauban Kawih Sunda. Tangtu baé keur para praktisi kawih mah, ieu acara téh jadi salahsahiji pangéling-éling pikeun Hj Euis Komariah (almh). Lantaran, acara Pasanggiri Kawih Sunda téh geus dirarancang ti bulan Maret mula, saméméh Hj. Euis Komariah pupus.

Nilik kana jumlah patandangna, pasanggiri kawih diiluan ku 176 urang. Kaitung rempeg, da saméméhna panitia ukur nyawang kurang ti saratus urang. Taya watesan préstasi pikeun milu aub dina pasanggiri. Matak, juru kawih petingan ogé dimeunangkeun miluan pasanggiri, saperti Ani Sukmawati. Saméméhna Ani mindeng jadi pinunjul, boh dina pasanggiri kawih pon kitu deui pasanggiri tembang.

Tina kamahéranna ngagalindengkeun tembang cianjuran, Ani kungsi meunang kasempetan ngalanglang nagri Francis, pikeun ngawanohkeun tembang Sunda. Éstuning pangalaman pikabungaheun anu henteu disangka-sangka, kitu ceuk Ani. Kilang kitu, neuleuman seni Sunda kajurung ku rasa cinta, kalayan henteu miharep itu-ieu, kaasup hayang ngalanglang mancanagara. Perkara aya kasempetan, éta mah henteu leupas tina prosés kréatif sapanjang Ani aub dina kasenian Sunda. “Anu utami mah, dina widang naon baé ogé, urang kedah daria tur soson-soson, sangkan tiasa kapetik hasilna, kaala buahna…” kitu ceuk Ani, basa ditepungan di Gedong YPK, sabada mintonkeun tembang Sunda dina bubuka Paméran Lukisan karya Yus Rusamsi.

Dina séla-séa kasibukan sapopoéna, Ani mindeng manggung dina rupaning acara kasundaan, kaasup anu patali jeung kagiatan sastra Sunda. “Sapanjang teu aya pamengan mah, abdi bakal kersa ngeusi acara nu patali sareng kasundaan,” pokna. Basa PPSS (Paguyuban Panglawungan sastra Sunda) medalkeun CD Musikalisasi Sajak Sunda, Ani ngahaleuang musikalisasi sajak “Pangbalikan” karya Wahyu Wibisana.

Pangna kasebut sibuk, lantaran Ani mancén di Dispenda Pemkot Bandung. Ku kituna, jadwal manggung téh kudu disaluyukeun jeung waktu gawé. Sabab, digawé kudu leuwih diutamakeun. Komo deui sajabana ti digawé téh, Ani ogé bari nyuprih pangarti di Universitas Jendral Ahmad Yani, Bandung. Salaku wanoja anu geus rarabi, puguh baé Ani ogé kudu bisa ngabagi waktu jeung kapentingan kulawarga. Manggung, digawé, kuliah, ngurus rumah tangga, selangsekar nu minuhan kagiatan sapopoé Ani.***

Kirim Koméntar tina Facebook

Kirim Koméntar

Jenengan
Alamat Émail
Alamat Wéb
Koméntar
Serat Kodeu:
  
  • Senén, 03 Fébruari 2014 19:50

    fathan

    ya allah meni seer pisan kajahatan...
  • Senén, 27 Januari 2014 16:44

    agus sofyan

    Simkuring mani hoyong maca carios sunda ti ngawitan Gumilar , Wijana, sibuntung jago tutugan tug dugi ka Jaka santang..mani...
  • Jumaah, 24 Januari 2014 19:20

    yudha

    Tumaros, dimana tiasa mendakan buku Si Buntung Jago Tutugan? hatur nuhun pisan....
  • Jumaah, 24 Januari 2014 11:05

    Nandan Kusmanagiri

    Wilujeng makalangan, langkung pogot sigana upami tos aya aplikasi dina android...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 19:18

    Erwin Kusumah

    Kang dupi wawaran perkawis FDBS teu ditayangkeun di...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 11:06

    Ai Karlinawati

    Hoyong milarian conto wawacan kanggo murangkalih hanjakal teu aya..hatur nuhun ..Mugia website ieu lana...
  • Saptu, 21 Désémber 2013 14:14

    iklanzoom.com

    Asalamualaiakum dari iklanzoom.com semoga pendidikan Indonesia tambah maju wasalamuaalaikum fresh...
  • Saptu, 02 Novémber 2013 18:31

    Sukinah Boiman

    Alhamdulillah upami di kota Bandung gaduh sakola favorit ngiring bingah, kumargi lami-lami upami basa sunda pada ninggalkeun bisa punah...

Badé ngomén? Mangga klik di ieu.

SN

Jumaah, 05 Désémber 2014 02:44

Parobahan Raperda No 15, Baris Mancegkeun PDAM Tirtawening

(SundaNews, Bandung) Sabada Raperda Parobahan Perda No 15/2009 disahkeun Pansus II DPRD Kota Bandung ahir Agustus 2014, ...
SN

Kemis, 04 Séptémber 2014 09:19

Pansus V DPRD Nargétkeun Bandung Meunang WTP Taun 2015

Sundanew.com, Ketua...
SN

Jumaah, 18 Juli 2014 02:37

Chace jeung Media Nu Sologoto

(SundaNews) Salah sahiji nu penting di Google téh nyaeta fungsi cache. Hiji kontén dina wéb, sanajan geus...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:32

Prabowo Cangcaya Surya Dharma Ali Kalibet Korupsi

(SundaNews, Jakarta) Naon anu diucapkeun ku Capres Prabowo Subianto ngeunaan ditéwakna Suryadharma Alie ku KPK dina...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:09

Din: “Amien Rais Kuduna Némbongkeun Sikep Negarawan”

(SundaNews) Ketua Umum Pimpinan Pusat Muhammadiyah Muhammad Din Syamsuddin manghanjakalkeun kana sikep Amien Rais anu...