Bagikeun ka Lapak Facebook

CarangkaEuleuh-EuleuhAhad, 09 Séptémber 2012 01:16

Talaga Janawi, Sungapan Cai Nu Tara Saat Najan Halodo Entak-entakan

Ku Oom Somara de Uci
SN
Hulu cai Janawi nu tara saat [Potret: Oom Somara]

 

(SundaNews, Majalengka) Talaga Janawi perenahna di wewengkon Désa Payung, Kacamatan Rajagaluh, Kabupatén Majalengka. Tempatna éstu suni, tiis tngtrim di suku gunung Ceremé atawa saparo urang kota nyebutna Ciremai.

Sabenerna mah teu mencil-mencil teuing, da ti Balé Désa Payung ogé bisa dijugjug badarat. Lembur Désa Payung kungsi jadi sabiwir hiji nalika aya pesawat Cessna ragrag tur bangkéna teu kapanggih laratanana. Aya sakira 6 kilo méter lamun disaba ti Rajagaluh, nanjak ampir taya pegatna.

Ceuk Uu (43), nu dipercaya masarakat dinya pikeun jadi pupuhu nu ngokolakeun Janawi, sungapan cai Janawi tacan kungsi ngalaman saat. “Éstuning ngocor beresih, hérang ngagenclang sok sanajan usum katiga”, ceuk ieu guru SMPN Payung wedalan IKIP Jakarta ka SundaNews.

Hanjakal, sakitu sungapanana ngocor méh taya saatna, ari situ Janawina mah teu kapiara kalayan hadé. Runtah jeung écéng gondok mani ngahiji minuhan balong. “Kantos dicobi diberesihan ku masarakat, tapi da kitu, utamina écéng gondok gancang pisan nyebarna,” ceuk Uu deui.

Urang dinya kungsi nyoba ngamangpaatkeun écéng gondok pikeun dijadikeun bahan kriya karajinan minangka gaganti rotan. Ngan ku sabab teu bisa ditungguan kalayan gancang, ti mimiti ngangkat jeung moéna nu kawilang lila, antukna jadi lapur. “Bahan anyaman tina écéng mun dijual bahan bakuna murah pisan. Mun diitung jeung tanaga nu dikaluarkeun éstu henteu sabanding”  pokna deui Uu

Poe éta,aya tamu make Land Rover, nu tarumpakna garinding. Laju nanyakeun “mata air” Janawi nu langsung dituduhkeun jalanna. Manahoréng éta rombongan téh boga bekel informasi yén Janawi téh titinggal Prabu Cakraningrat nu sohor ngawasa Rajagaluh. 

“Simkuring leres-leres ahéng, sakaligus kataji ku kabeungharan ieu lembur,”  ceuk H Tete Sukarsa, tamu nu sakaligus pengusaha, dibaturan ku alona, dr Dewi.

”Hanjakal kirang diraksa-diriksa….”  kituna téh bari gogodeg ningal écéng gondok nu ngahiji jeung runtah.

Andri Priyatna (38) pangarang asli Majalengka, sok buku-buku psikologi Gramedia, milu neundeun perhatian ka Janawi. Andri méré kamandang, ”Janawi téh taya lian janahvi, the mother of Gangga, hiji talaga suci nu bisa jadi lambang ajegna hiji kakawasaan nu muhit hiji agama nu sarua jeung di lembur asalna, India. Kuduna mah pamaréntah kabupatén téh sing titén, ulah nambélarkeun,” kitu ceuk Andri.

Kirim Koméntar tina Facebook

Kirim Koméntar

Jenengan
Alamat Émail
Alamat Wéb
Koméntar
Serat Kodeu:
  
  • Senén, 03 Fébruari 2014 19:50

    fathan

    ya allah meni seer pisan kajahatan...
  • Senén, 27 Januari 2014 16:44

    agus sofyan

    Simkuring mani hoyong maca carios sunda ti ngawitan Gumilar , Wijana, sibuntung jago tutugan tug dugi ka Jaka santang..mani...
  • Jumaah, 24 Januari 2014 19:20

    yudha

    Tumaros, dimana tiasa mendakan buku Si Buntung Jago Tutugan? hatur nuhun pisan....
  • Jumaah, 24 Januari 2014 11:05

    Nandan Kusmanagiri

    Wilujeng makalangan, langkung pogot sigana upami tos aya aplikasi dina android...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 19:18

    Erwin Kusumah

    Kang dupi wawaran perkawis FDBS teu ditayangkeun di...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 11:06

    Ai Karlinawati

    Hoyong milarian conto wawacan kanggo murangkalih hanjakal teu aya..hatur nuhun ..Mugia website ieu lana...
  • Saptu, 21 Désémber 2013 14:14

    iklanzoom.com

    Asalamualaiakum dari iklanzoom.com semoga pendidikan Indonesia tambah maju wasalamuaalaikum fresh...
  • Saptu, 02 Novémber 2013 18:31

    Sukinah Boiman

    Alhamdulillah upami di kota Bandung gaduh sakola favorit ngiring bingah, kumargi lami-lami upami basa sunda pada ninggalkeun bisa punah...

Badé ngomén? Mangga klik di ieu.

SN

Jumaah, 05 Désémber 2014 02:44

Parobahan Raperda No 15, Baris Mancegkeun PDAM Tirtawening

(SundaNews, Bandung) Sabada Raperda Parobahan Perda No 15/2009 disahkeun Pansus II DPRD Kota Bandung ahir Agustus 2014, ...
SN

Kemis, 04 Séptémber 2014 09:19

Pansus V DPRD Nargétkeun Bandung Meunang WTP Taun 2015

Sundanew.com, Ketua...
SN

Jumaah, 18 Juli 2014 02:37

Chace jeung Media Nu Sologoto

(SundaNews) Salah sahiji nu penting di Google téh nyaeta fungsi cache. Hiji kontén dina wéb, sanajan geus...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:32

Prabowo Cangcaya Surya Dharma Ali Kalibet Korupsi

(SundaNews, Jakarta) Naon anu diucapkeun ku Capres Prabowo Subianto ngeunaan ditéwakna Suryadharma Alie ku KPK dina...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:09

Din: “Amien Rais Kuduna Némbongkeun Sikep Negarawan”

(SundaNews) Ketua Umum Pimpinan Pusat Muhammadiyah Muhammad Din Syamsuddin manghanjakalkeun kana sikep Amien Rais anu...