Bagikeun ka Lapak Facebook

Warta SundaSosial BudayaSaptu, 01 Séptémber 2012 00:00

Sajarah Singget Kuningan

Poé Ieu Kabupatén Kuningan Jangkep 514 Taun

Ku Dhipa Galuh Purba
SN
Waduk Dharma Kuningan [Potret: Maruta Bayu]

 

Poé ieu, 1 Séptémber 2012, Kabupatén Kuningan téh milangkala anu ka-514. Kumaha lalakon ngadegna Kuningan tug nepi ka bisa nangtukeun ngadegna Taun 1498? Aaya sawatara carita anu sumebar di masarakat, ngeunaan sajarah Kuningan.

Dumasar kana sababara sumber, kaasup anu dicutat tina situs pemda Kuningan (ditulis ku frodo, poé Kemis, 02 Januari 2003). Saméméh lahir Pangéran Kuningan (Putra Sunan Gunung Djati jeung Ratu Rara Sumanding), karajaan Kuningan ngadeg dina kakawasaan Seuweukarma, anu boga gelar Rahiyang Tangkuku atawa Sang Kuku. Nurutkeun sababaraha sumber, Seuweukarma  mibanda ajaran Dangiang Kuning anu patokanna ka Sanghyang Dharma (Ajaran Kitab Suci) jeung Sanghiyang Raksa (sapuluh pedoman kahirupan). Kakawasaan Seuweukarma kacida legana, nepi ka wewengkon nagri Melayu.

Kurang leuwih taun 1175 Masehi, Karajaan Kuningan dipingpin ku Rakéan Darmariksa, aya dina wilayah kakawasaan karajaan Sunda anu kakoncara: Pajajaran. Malah Cirebon ogé dina taun 1389 Masehi, kaasué kana kakawasaan Karajaan Padjadjaran. Kakara dina abad ke-15, Cirebon mroklamirkeun kemerdekaanna, leupas ti pakuan Padjadjaran, kalayan jadi karajaan Islam..

Taun 1470 Masehi, Syeh Syarif Hidayatulloh datang ka Cirebon, anu ditugaskan ku Sunan Ngampel pikeun nyebarkeun  agama Islam. Harita Karajaan Cirobon masih kénéh dicepeng ku Haji Doel Iman. Taun 1479 Masehi,  Haji Doel Iman masrahkeun makuta karajaan ka Syeh Syarif Hidayatulloh, sanggeusna jatukrami ka turunanna. Tapi ku lantaran Syeh Syarif Hidayatulloh can ngarasa sugema nyebarkeun agama Islam, antukna dina taun 1481 Masehi, miang ke wewengkon Lurangung. Demi éta wewengkon téh masih kénéh  bagian tina Karajaan Cirebon Kidul, anu harita dipingpin ku Ki  Gedeng Luragung (réréhanna Ki Gedeng Kasmaya ti Cirebon).

Ku saréatna Syeh Syarif Hidayatulloh, antukna Ki Gedeng Luragung asup agama Islam. Dina mangsa éta,  Ratu Ontin Nio nepungan  Syeh Syarif Hidayatulloh, carogéna. Ari Ratu Ontin Nio (Ratu Rara Sumanding) téh keur dina kaayaan kakandungan. Nya ti Ratu Ontin Nio pisan, gumelar hiji putra yang kasép tur gagah nu dingaranan Pangéran Kuningan.

Sanggeus Pangéran Kuningan lahir, Syeh Syarif Hidayatullah jeung rombongan miang deui, muru ka padumukan Ki Gendeng Kuningan di Windu Hérang. Syeh Syarif Hidayatulloh mihapékeun Pangéran Kuningan ka Ki Gendeng Kuningan. Pangpangna mah ngarah Pangéran Kuningan bisa nyusu ka istrina Ki Gendeng Kuningan. Pang kitui téh  da kabeneran istrina bojona Ki Gendeng Kuningan boga budak anu sababad jeung Pangéran Kuningan, nyaéta Amung Gegetuning Ati. Ari Amung Gegetuning Ati dilandi ku Syeh Syarif Hidayatullah jadi Pangéran Arya Kamuning.

Sanggeus Pangéran Kuningan jeung Pangéran Arya Kamuning déwasa, dina bulan Muharam  atawa tanggal 1 September 1498 Masehi, Pangéran Kuningan dijenengkeun  jadi pupuhu pamaréntahan kalayan dilélér gelar Pangéran Arya Adipati Kuningan. Demi Arya Kamuning ogé dijenengkeun di pamaréntahan Kuningan. Nya harita pisan mimiti ditetepkeun minangka hari jadi Kabupatén Kuningan.

Wilujeng Milangkala Kabupatén Kuningan, mugia sing langkung nanjeur tur jaya di buana.

Kirim Koméntar tina Facebook

Kirim Koméntar

Jenengan
Alamat Émail
Alamat Wéb
Koméntar
Serat Kodeu:
  
  • Senén, 03 Fébruari 2014 19:50

    fathan

    ya allah meni seer pisan kajahatan...
  • Senén, 27 Januari 2014 16:44

    agus sofyan

    Simkuring mani hoyong maca carios sunda ti ngawitan Gumilar , Wijana, sibuntung jago tutugan tug dugi ka Jaka santang..mani...
  • Jumaah, 24 Januari 2014 19:20

    yudha

    Tumaros, dimana tiasa mendakan buku Si Buntung Jago Tutugan? hatur nuhun pisan....
  • Jumaah, 24 Januari 2014 11:05

    Nandan Kusmanagiri

    Wilujeng makalangan, langkung pogot sigana upami tos aya aplikasi dina android...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 19:18

    Erwin Kusumah

    Kang dupi wawaran perkawis FDBS teu ditayangkeun di...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 11:06

    Ai Karlinawati

    Hoyong milarian conto wawacan kanggo murangkalih hanjakal teu aya..hatur nuhun ..Mugia website ieu lana...
  • Saptu, 21 Désémber 2013 14:14

    iklanzoom.com

    Asalamualaiakum dari iklanzoom.com semoga pendidikan Indonesia tambah maju wasalamuaalaikum fresh...
  • Saptu, 02 Novémber 2013 18:31

    Sukinah Boiman

    Alhamdulillah upami di kota Bandung gaduh sakola favorit ngiring bingah, kumargi lami-lami upami basa sunda pada ninggalkeun bisa punah...

Badé ngomén? Mangga klik di ieu.

SN

Jumaah, 05 Désémber 2014 02:44

Parobahan Raperda No 15, Baris Mancegkeun PDAM Tirtawening

(SundaNews, Bandung) Sabada Raperda Parobahan Perda No 15/2009 disahkeun Pansus II DPRD Kota Bandung ahir Agustus 2014, ...
SN

Kemis, 04 Séptémber 2014 09:19

Pansus V DPRD Nargétkeun Bandung Meunang WTP Taun 2015

Sundanew.com, Ketua...
SN

Jumaah, 18 Juli 2014 02:37

Chace jeung Media Nu Sologoto

(SundaNews) Salah sahiji nu penting di Google téh nyaeta fungsi cache. Hiji kontén dina wéb, sanajan geus...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:32

Prabowo Cangcaya Surya Dharma Ali Kalibet Korupsi

(SundaNews, Jakarta) Naon anu diucapkeun ku Capres Prabowo Subianto ngeunaan ditéwakna Suryadharma Alie ku KPK dina...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:09

Din: “Amien Rais Kuduna Némbongkeun Sikep Negarawan”

(SundaNews) Ketua Umum Pimpinan Pusat Muhammadiyah Muhammad Din Syamsuddin manghanjakalkeun kana sikep Amien Rais anu...