Bagikeun ka Lapak Facebook

Ukur BanyolCék Bah EnyusSenén, 20 Agustus 2012 01:56

Lebaran, Lubar, Bébas. Lain Hartina Bébas Ngalakukeun Naon baé, Cu....

Ku Bah Enyus
SN
Lain hartina bébas teu pararuguh, Cu [Potret: M. Zaen/ Bina Dakwah]

 

Dina Poé Lebaran mah abah rék serieus yeuh... Kahadé ulah dianggap banyol nya, Cu. Kahiji, abah rék ngabahas perkara mudik. Ari mudik téh cenah mah mulang ka udik, lembur, bali geusan ngajadi. Tah, Cu, tobat ogé enas-enasna mah mulang. Sakumaha dawuhan RAsululloh SAW., al-nadam al-taubat. Tangtu baé ieu dawuhan téh mibanda tilu harti, kaduhung ku lantaran henteu taat kana paréntah tur cegahan-Na, buru-buru ninggalkeun éta dosa, sarta tékadkeun dina haté: moal ngalakukeun deui éta dosa.

Mugia baé, anu kabiruyungan mudik, henteu sakadar mulang ka sarakan. Tapi anu leuwih pentingna mah mulang kana naon rupa anu parantos diguratkeun dina ajaran Islam. Mangsa Idul Fitri, minangka kasempetan pikeun urang saréréa ménta pangampura, boh ka sasama manusa sareng ka Nu Maha Kawasa.

Anu kadua, perkara bébas yeuh, Cu. Masalahna mah dina poé lebaran téh sok aya kénéh nu kalah mararabok inuman. Majarkeun téh bébas cenah. Mémang, urang Sunda mah nyebutna téh “Lebaran”. Nurutkeun kamus basa Sunda karangan R. Satcadibrata, lebaran téh asal kecapna tina “lubar”, anu hartina bébas. Tah, lain hartina urang bébas pikeun ngalakukeun naon baé, komo anu dipahing ku agama. Lubar anu dimaksud taya lian silih lubarkeun kasalahan jeung sasama manusa.  

Tangtu baé ari ka Gusti Allah mah urang geus sakuduna urang tobat, kalayan mibanda itikad pikeun ngalakonan jalan kahirupan anu asalna henteu hadé ka nu hadé. Urang ogé nékadkeun diri tina asalna nyorang kahirupan anu henteu bener ka nu leuwih bener deui. Ku cara kitu, ibadah salami salila bulan Ramadan téh nyerep kana diri, henteu sakadar milu ngaramékeun wungkul.

Lantaran, tobat téh minangka léngkah munggaran pikeun jalma anu nyorang jalan bebeneran (Al-Haqq), mangka urang kudu tobat kalayan daria. Daria anu dimaksud téh nyaéta dumasar kana pangjurung haté anu nyata, kalayan ukur miharep rido-Na. Rasululloh SAW ogé ngadawuh “Teu aya jalma anu leuwih dipicinta ku Pangéran, kajaba hiji pamuda anu tobat”. Tangtu baé sing saha anu masih ngarasa pamuda atawa nonoman, geura tobat ti ayeuna sangkan dipicinta Allah SWT. Duh.... kalintang bagjana, kalintang agungna dipicinta ku Pangéran urang, nyatana Allah SWT.

Kirim Koméntar tina Facebook

Kirim Koméntar

Jenengan
Alamat Émail
Alamat Wéb
Koméntar
Serat Kodeu:
  
  • Senén, 03 Fébruari 2014 19:50

    fathan

    ya allah meni seer pisan kajahatan...
  • Senén, 27 Januari 2014 16:44

    agus sofyan

    Simkuring mani hoyong maca carios sunda ti ngawitan Gumilar , Wijana, sibuntung jago tutugan tug dugi ka Jaka santang..mani...
  • Jumaah, 24 Januari 2014 19:20

    yudha

    Tumaros, dimana tiasa mendakan buku Si Buntung Jago Tutugan? hatur nuhun pisan....
  • Jumaah, 24 Januari 2014 11:05

    Nandan Kusmanagiri

    Wilujeng makalangan, langkung pogot sigana upami tos aya aplikasi dina android...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 19:18

    Erwin Kusumah

    Kang dupi wawaran perkawis FDBS teu ditayangkeun di...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 11:06

    Ai Karlinawati

    Hoyong milarian conto wawacan kanggo murangkalih hanjakal teu aya..hatur nuhun ..Mugia website ieu lana...
  • Saptu, 21 Désémber 2013 14:14

    iklanzoom.com

    Asalamualaiakum dari iklanzoom.com semoga pendidikan Indonesia tambah maju wasalamuaalaikum fresh...
  • Saptu, 02 Novémber 2013 18:31

    Sukinah Boiman

    Alhamdulillah upami di kota Bandung gaduh sakola favorit ngiring bingah, kumargi lami-lami upami basa sunda pada ninggalkeun bisa punah...

Badé ngomén? Mangga klik di ieu.

SN

Jumaah, 05 Désémber 2014 02:44

Parobahan Raperda No 15, Baris Mancegkeun PDAM Tirtawening

(SundaNews, Bandung) Sabada Raperda Parobahan Perda No 15/2009 disahkeun Pansus II DPRD Kota Bandung ahir Agustus 2014, ...
SN

Kemis, 04 Séptémber 2014 09:19

Pansus V DPRD Nargétkeun Bandung Meunang WTP Taun 2015

Sundanew.com, Ketua...
SN

Jumaah, 18 Juli 2014 02:37

Chace jeung Media Nu Sologoto

(SundaNews) Salah sahiji nu penting di Google téh nyaeta fungsi cache. Hiji kontén dina wéb, sanajan geus...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:32

Prabowo Cangcaya Surya Dharma Ali Kalibet Korupsi

(SundaNews, Jakarta) Naon anu diucapkeun ku Capres Prabowo Subianto ngeunaan ditéwakna Suryadharma Alie ku KPK dina...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:09

Din: “Amien Rais Kuduna Némbongkeun Sikep Negarawan”

(SundaNews) Ketua Umum Pimpinan Pusat Muhammadiyah Muhammad Din Syamsuddin manghanjakalkeun kana sikep Amien Rais anu...