Bagikeun ka Lapak Facebook

PadaringanCahya SinanglingSenén, 20 Agustus 2012 01:23

 

BULAN suci Ramadan anu nembé disorang ku urang sadayana, mugia sing nyerep kana diri urang. Bulan Ramadan mémang ukur sakali dina sataun, tapi sanés hartosna dina bulan-bulan salajengna kaimanan urang kalah turun, justru kudu leuwih undak deui. Sumanget bulan suci, ulah dugi ka pareum sapanjang urang kumelendang di alam dunya. Salah sahiji perkara anu kalintang pentingna diserep tina bulan suci Ramadan, taya lian urang satékah polah nyucikeun diri salawasna. Sanggeus iman urang panceg, perkara anu kadua nyatana penyucian (thaharat) tur ngalaksanakeun solat, nyatana ngaberesihkeun awak tina najis jeung kotoran, jeung ngumbah tilu anggota badan, raray, sapasang panangan, sareng sampéan, ogé ngusap sirah ku cai sakumaha diatur hukumna. Malah upama teu aya cai ogé, tetep kedah diberesihkeun ku cara tayamum.

Écés pisan, nyucikeun diri téh pagawéan anu kalintang penting sanggeusna iman ku cara ngikrarkeun dua kalimah syahadat. Sabab, saméméh ngalaksanakeun solat, awak urang kudu nyucikeun awak. Puguh baé henteu cukup ku suci awak, tapi haté perelu disucikeun. Rosululloh ngadawuh ka sohabatma, “Sing angger dina kaayaan wudu, anu antukna dua malaikat nu ngajaga anjeun micinta anjeun.” Hartina, urang kudu suci lahir batin. Alloh SWT ngadawuh dina surat aA-Baqoroh, ayat 222, “Alloh micinta jalma-jalma anu salawasna tobat jeung jalma-jalma anu nyucikeun diri maranéhna.” Ku ayana kitu, Rosululloh ogé sering pisan ngungkabkeun du’a: “Ya Alloh, sucikeun haté kuring tina kamunafikan.”

Sacara étimologis, solat hartina éling (ka Alloh) jeung pasrah sumerah (dzikr u inqiyad). Numutkeun para faqih, éta istilah sacara husus digunakeun pikeun solat wajib lima waktu, sarta ngandung sarat-sarat sah anu tos ditangtukeun.  Sakumaha anu diécéskeun di luhur, sarat sahna solat téh apan kedah suci sacara lahiriah tina nazis, jeung nyucikeun batin. Iwal ti awak, raksukan anu dianggo ogé kedah suci, sangkan bébas tina nazis, kalebet raksukan batin ogé ulah dugi ka kakotoran ku perkara anu diharamkeun.

Awak jeung raksukan parantos beresih, aya deui nu kudu beresih téh, nyaéta tempat solatna. Lajeng urang netepan mayun ka kiblat. Mémang sacara lahiriah mah mayun ka kiblat, tapi kiblat batin mah mayun ka ‘Arasy Illahi, sareng saterasna deui anu tangtosna atos kauninga ku sadayana Kasucian lahir, salawasna kedah nyanding sareng kasucian batin. Margi, upama urang ukur mentingkeun kasucian lahir, ari batinna kotor mah teu béda sareng kedok. Langkung  parna deui anu kotor batinna, dibarengan ku kotor lahirna.

Dina suasana Idul Fitri taun ieu, tangtos baé sakumaha sasarina urang bakal amprok sareng ungkapan “mulang kana fitrah, saperti orok”. Anu enas-enasna mah aya dina kasucian. Upama dipapandékeun kana keretas mah siga keretas anu beresih kénéh, tulisaneun urang, naha badé ku pulpén hideung, beureum, kayas, sareng sajabina? Tantgtu baé urang satékah polah ngeusian lalakon hirup urang ku ngundakeun amal kahadéan. Urang kudu bener-bener nyucikeun diri, siga urang susuci rék ngalakonan ibadah solat. Dina palebah nyucikeun batin, tangtu baé sanés pagawéan anu gampil. Ieu perelu prosés. Ari carana, tangtos ku satékah-polah nyiar tarékah. Lamun henteu ditarékahan kalayan daria mah, pamohalan batin urang bakal suci  Wilujeng boboran siam, kalayan mugia urang sadaya nyorang kahirupan anu langkung hadé batan saméméhna. *** 

Kirim Koméntar tina Facebook

Kirim Koméntar

Jenengan
Alamat Émail
Alamat Wéb
Koméntar
Serat Kodeu:
  
  • Senén, 03 Fébruari 2014 19:50

    fathan

    ya allah meni seer pisan kajahatan...
  • Senén, 27 Januari 2014 16:44

    agus sofyan

    Simkuring mani hoyong maca carios sunda ti ngawitan Gumilar , Wijana, sibuntung jago tutugan tug dugi ka Jaka santang..mani...
  • Jumaah, 24 Januari 2014 19:20

    yudha

    Tumaros, dimana tiasa mendakan buku Si Buntung Jago Tutugan? hatur nuhun pisan....
  • Jumaah, 24 Januari 2014 11:05

    Nandan Kusmanagiri

    Wilujeng makalangan, langkung pogot sigana upami tos aya aplikasi dina android...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 19:18

    Erwin Kusumah

    Kang dupi wawaran perkawis FDBS teu ditayangkeun di...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 11:06

    Ai Karlinawati

    Hoyong milarian conto wawacan kanggo murangkalih hanjakal teu aya..hatur nuhun ..Mugia website ieu lana...
  • Saptu, 21 Désémber 2013 14:14

    iklanzoom.com

    Asalamualaiakum dari iklanzoom.com semoga pendidikan Indonesia tambah maju wasalamuaalaikum fresh...
  • Saptu, 02 Novémber 2013 18:31

    Sukinah Boiman

    Alhamdulillah upami di kota Bandung gaduh sakola favorit ngiring bingah, kumargi lami-lami upami basa sunda pada ninggalkeun bisa punah...

Badé ngomén? Mangga klik di ieu.

SN

Jumaah, 05 Désémber 2014 02:44

Parobahan Raperda No 15, Baris Mancegkeun PDAM Tirtawening

(SundaNews, Bandung) Sabada Raperda Parobahan Perda No 15/2009 disahkeun Pansus II DPRD Kota Bandung ahir Agustus 2014, ...
SN

Kemis, 04 Séptémber 2014 09:19

Pansus V DPRD Nargétkeun Bandung Meunang WTP Taun 2015

Sundanew.com, Ketua...
SN

Jumaah, 18 Juli 2014 02:37

Chace jeung Media Nu Sologoto

(SundaNews) Salah sahiji nu penting di Google téh nyaeta fungsi cache. Hiji kontén dina wéb, sanajan geus...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:32

Prabowo Cangcaya Surya Dharma Ali Kalibet Korupsi

(SundaNews, Jakarta) Naon anu diucapkeun ku Capres Prabowo Subianto ngeunaan ditéwakna Suryadharma Alie ku KPK dina...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:09

Din: “Amien Rais Kuduna Némbongkeun Sikep Negarawan”

(SundaNews) Ketua Umum Pimpinan Pusat Muhammadiyah Muhammad Din Syamsuddin manghanjakalkeun kana sikep Amien Rais anu...