Kunjal Data KasundaanMakalahAhad, 19 Agustus 2012 03:50

Bacaan Barudak: Pasualan, Katut Cara Ngungkulanana

Ku Tatang Sumarsono

Kunjal Ieu Tulisan

Logo LBSS

Asa teu keuna mun aya nu boga pamanggih yén dina jaman ayeuna bacaan (karya sastra) Sunda nu diajangkeun pikeun barudak téh kurang, komo tepi ka nyebut euweuh pisan mah. Saenyana kaitung loba éta téh, mun ditataan judulna mah. Penerbit Kiblat kaitung getol dina medalkeun buku-buku Sunda bacaeun barudak, boh karya heubeul anu dipindo citak, boh karya weuteuhan. Kitu deui Penerbit Geger Sunten. Mun dijumlah-jamléh mah, dina jero 12 taun (1993, KBS VI tepi ka 2005, KBS VIII), leuwih ti 20 judul bacaan barudak anu medal mangrupa buku téh. Kitu deui dina wanda atawa kaayaan fisikna, geus teu matak éra mun diréndéngkeun jeung buku-buku liana. Anu saeutik mah lain judulna, tapi jumlah éksemplar pikeun per judulna. Dina sakali nyitak téh, jumlahna tara leuwih ti 2.000 éksemplar, bari jeung kudu ngadagoan mulan-malén mun rék dipindo citak téh, da teu gancang payu téa mun ngandelkeun pasar bébas mah. Bisa sotéh éksemplarna loba, lamun dibeuli ku proyék pamaréntah. Ngan nya kitu, sok aya waé sésékélanana. Anu kaalaman ku kuring, dina mékanismeu buku proyék téh, posisi pangarang ukur jadi pihak anu katideresa. Buktina waé, pangarang ukur meunang royalti lima prosén, ari bagian oknum birokrat anu purah ngatur éta proyék kudu ka saha ragragna –cenah– sakurang-kurangna bisa kabagian sapuluh prosén. Mana komo deui mun dina mékanismeu buku proyék téh, oknum birokrat anu ngaturna kalah ngeupeul ngahuapan manéh. Leuheung mun jijieunana alus, da ditulisna ogé ukur ku pangarang kelas “kagetan” jeung mangpang-meungpeung.

-------------------------
Makalah Kongrés Basa Sunda VIII,  Subang, 28-30 Juni 2005
"Ngagunakeun Basa Sunda Dina Kahirupan Kiwari"

Kirim Komentar

Jenengan
Alamat Émail
Alamat Wéb
Koméntar
Serat Kodeu:
  
  • Senén, 03 Fébruari 2014 19:50

    fathan

    ya allah meni seer pisan kajahatan...
  • Senén, 27 Januari 2014 16:44

    agus sofyan

    Simkuring mani hoyong maca carios sunda ti ngawitan Gumilar , Wijana, sibuntung jago tutugan tug dugi ka Jaka santang..mani...
  • Jumaah, 24 Januari 2014 19:20

    yudha

    Tumaros, dimana tiasa mendakan buku Si Buntung Jago Tutugan? hatur nuhun pisan....
  • Jumaah, 24 Januari 2014 11:05

    Nandan Kusmanagiri

    Wilujeng makalangan, langkung pogot sigana upami tos aya aplikasi dina android...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 19:18

    Erwin Kusumah

    Kang dupi wawaran perkawis FDBS teu ditayangkeun di...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 11:06

    Ai Karlinawati

    Hoyong milarian conto wawacan kanggo murangkalih hanjakal teu aya..hatur nuhun ..Mugia website ieu lana...
  • Saptu, 21 Désémber 2013 14:14

    iklanzoom.com

    Asalamualaiakum dari iklanzoom.com semoga pendidikan Indonesia tambah maju wasalamuaalaikum fresh...
  • Saptu, 02 Novémber 2013 18:31

    Sukinah Boiman

    Alhamdulillah upami di kota Bandung gaduh sakola favorit ngiring bingah, kumargi lami-lami upami basa sunda pada ninggalkeun bisa punah...

Badé ngomén? Mangga klik di ieu.

SN

Jumaah, 05 Désémber 2014 02:44

Parobahan Raperda No 15, Baris Mancegkeun PDAM Tirtawening

(SundaNews, Bandung) Sabada Raperda Parobahan Perda No 15/2009 disahkeun Pansus II DPRD Kota Bandung ahir Agustus 2014, ...
SN

Kemis, 04 Séptémber 2014 09:19

Pansus V DPRD Nargétkeun Bandung Meunang WTP Taun 2015

Sundanew.com, Ketua...
SN

Jumaah, 18 Juli 2014 02:37

Chace jeung Media Nu Sologoto

(SundaNews) Salah sahiji nu penting di Google téh nyaeta fungsi cache. Hiji kontén dina wéb, sanajan geus...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:32

Prabowo Cangcaya Surya Dharma Ali Kalibet Korupsi

(SundaNews, Jakarta) Naon anu diucapkeun ku Capres Prabowo Subianto ngeunaan ditéwakna Suryadharma Alie ku KPK dina...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:09

Din: “Amien Rais Kuduna Némbongkeun Sikep Negarawan”

(SundaNews) Ketua Umum Pimpinan Pusat Muhammadiyah Muhammad Din Syamsuddin manghanjakalkeun kana sikep Amien Rais anu...