Kunjal Data KasundaanMakalahAhad, 19 Agustus 2012 03:48

Ngungkulan Bangbaluh Ngagunakeun Undak-Usuk Basa Sunda

Ku Hidayat Suryalaga

Kunjal Ieu Tulisan

Logo LBSS

Dina taun 20-an, aya  tarékah ti sawatara urang Sunda nu disebat SUNDADIPA, dupi tujuanana nya éta supados masarakat Sunda “henteu  ngagunakeun deui basa Sunda anu Lemes, nanging ngagunakeun basa Sunda anu Loma”. Nanging gerakan Sundadipa ieu téh henteu lana tur henteu ngarobih kana digunakeunana basa Lemes dina hirup kumbuh Urang Sunda. Gerakan Sundadipa téh néplak tina gerakan Jawadipa, nya éta ayana tarékah ti urang Jawa sangkan dina basa Jawa anu digunakeun téh basa Jawa Ngoko (kasar, loma) sanés Kromo (Lemes).

Sabada revolusi taun 1945, ramé deui anu ngabahas UUBS, kalayan alesan UUBS mah produk alam féodal, henteu luyu sareng pajamanan démokrasi. Nanging ieu ogé ukur sagebragan. Dina hirup kumbuh sadidinten mah angger baé UUBS téh digarunakeun.

Dina taun ’50-’60, guntreng deui anu ngagunemcaturkeun UUBS, malah upami henteu lepat kantos jadi salasahiji jejer dina Kongrés Basa Sunda alam harita. Nya kitu  deui baé, masarakat mah henteu ieuh ngamasalahkeun, ongkoh-ongkoh baé ngagunakeun UUBS sakamampuhna.

Taun ’90-an  kantos dianggo jejer paguneman, dimuat dina salasawios media citak basa Sunda, malah parantos dibukukeun. Dina éta paguneman, nya kitu téa aya anu sapuk kana UUBS aya ogé anu nolak. Nanging ari di masarakat mah tetep baé UUBS téh diaranggo. Sanaos leres aya ogé anu robih sautak-saeutik dina ngagunakeunana.

-------------------------
Makalah Kongrés Basa Sunda VIII,  Subang, 28-30 Juni 2005
"Ngagunakeun Basa Sunda Dina Kahirupan Kiwari"

Kirim Komentar

Jenengan
Alamat Émail
Alamat Wéb
Koméntar
Serat Kodeu:
  
  • Senén, 03 Fébruari 2014 19:50

    fathan

    ya allah meni seer pisan kajahatan...
  • Senén, 27 Januari 2014 16:44

    agus sofyan

    Simkuring mani hoyong maca carios sunda ti ngawitan Gumilar , Wijana, sibuntung jago tutugan tug dugi ka Jaka santang..mani...
  • Jumaah, 24 Januari 2014 19:20

    yudha

    Tumaros, dimana tiasa mendakan buku Si Buntung Jago Tutugan? hatur nuhun pisan....
  • Jumaah, 24 Januari 2014 11:05

    Nandan Kusmanagiri

    Wilujeng makalangan, langkung pogot sigana upami tos aya aplikasi dina android...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 19:18

    Erwin Kusumah

    Kang dupi wawaran perkawis FDBS teu ditayangkeun di...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 11:06

    Ai Karlinawati

    Hoyong milarian conto wawacan kanggo murangkalih hanjakal teu aya..hatur nuhun ..Mugia website ieu lana...
  • Saptu, 21 Désémber 2013 14:14

    iklanzoom.com

    Asalamualaiakum dari iklanzoom.com semoga pendidikan Indonesia tambah maju wasalamuaalaikum fresh...
  • Saptu, 02 Novémber 2013 18:31

    Sukinah Boiman

    Alhamdulillah upami di kota Bandung gaduh sakola favorit ngiring bingah, kumargi lami-lami upami basa sunda pada ninggalkeun bisa punah...

Badé ngomén? Mangga klik di ieu.

SN

Jumaah, 05 Désémber 2014 02:44

Parobahan Raperda No 15, Baris Mancegkeun PDAM Tirtawening

(SundaNews, Bandung) Sabada Raperda Parobahan Perda No 15/2009 disahkeun Pansus II DPRD Kota Bandung ahir Agustus 2014, ...
SN

Kemis, 04 Séptémber 2014 09:19

Pansus V DPRD Nargétkeun Bandung Meunang WTP Taun 2015

Sundanew.com, Ketua...
SN

Jumaah, 18 Juli 2014 02:37

Chace jeung Media Nu Sologoto

(SundaNews) Salah sahiji nu penting di Google téh nyaeta fungsi cache. Hiji kontén dina wéb, sanajan geus...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:32

Prabowo Cangcaya Surya Dharma Ali Kalibet Korupsi

(SundaNews, Jakarta) Naon anu diucapkeun ku Capres Prabowo Subianto ngeunaan ditéwakna Suryadharma Alie ku KPK dina...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:09

Din: “Amien Rais Kuduna Némbongkeun Sikep Negarawan”

(SundaNews) Ketua Umum Pimpinan Pusat Muhammadiyah Muhammad Din Syamsuddin manghanjakalkeun kana sikep Amien Rais anu...