Kunjal Data KasundaanMakalahAhad, 19 Agustus 2012 03:45

Hirup Huripna Basa Sunda Di Propinsi Banten

Ku Gugun Gunardi

Kunjal Ieu Tulisan

Logo LBSS

Banten, salah sahiji propinsi di Indonésia minangka propinsi anu masih kénéh teu acan lila ngawujudna. Genep taun katukang mah Banten téh masih kénéh jadi bagian propinsi Jawa Barat. Ngan dina taun 1999, alatan kamekaran jaman kawuwuh ku tékad masyarakatna anu hayang ngahontal kamajuan dina widang pamaréntahan, atikan, ogé ékonomi jeung sosial,  Banten ngawujud jadi Propinsi. Propinsi Banten, kiwari ngawengku wewengkon; Kota Tangerang, Kota Cilegon, Kabupatén Tangerang, Kabupatén Sérang, Kabupatén Lebak (Rangkasbitung), jeung Kabupatén Pandéglang, kalawan jumlah penduduk numutkeun data statistik tahun 2004 aya 8 juta jiwa. Tina jumlah penduduk anu 8 juta téh, lolobana mah hirup di désa.

Lolobana penduduk Banten téh urang Sunda, anu miboga basa sapopoé (bahasa ibu/basa indung) basa Sunda. Salian ti urang Sunda, aya ogé sukubangsa lianna, anu datang ka Banten pikeun digawé atawa sarakola. Sabab di Banten kiwari aya Paguron Luhur Negeri, nya éta Universitas Tirtayasa anu ogé dipiwanoh ku penduduk ti luar Banten.

-------------------------
Makalah Kongrés Basa Sunda VIII,  Subang, 28-30 Juni 2005
"Ngagunakeun Basa Sunda Dina Kahirupan Kiwari"

Kirim Komentar

Jenengan
Alamat Émail
Alamat Wéb
Koméntar
Serat Kodeu:
  
  • Senén, 03 Fébruari 2014 19:50

    fathan

    ya allah meni seer pisan kajahatan...
  • Senén, 27 Januari 2014 16:44

    agus sofyan

    Simkuring mani hoyong maca carios sunda ti ngawitan Gumilar , Wijana, sibuntung jago tutugan tug dugi ka Jaka santang..mani...
  • Jumaah, 24 Januari 2014 19:20

    yudha

    Tumaros, dimana tiasa mendakan buku Si Buntung Jago Tutugan? hatur nuhun pisan....
  • Jumaah, 24 Januari 2014 11:05

    Nandan Kusmanagiri

    Wilujeng makalangan, langkung pogot sigana upami tos aya aplikasi dina android...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 19:18

    Erwin Kusumah

    Kang dupi wawaran perkawis FDBS teu ditayangkeun di...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 11:06

    Ai Karlinawati

    Hoyong milarian conto wawacan kanggo murangkalih hanjakal teu aya..hatur nuhun ..Mugia website ieu lana...
  • Saptu, 21 Désémber 2013 14:14

    iklanzoom.com

    Asalamualaiakum dari iklanzoom.com semoga pendidikan Indonesia tambah maju wasalamuaalaikum fresh...
  • Saptu, 02 Novémber 2013 18:31

    Sukinah Boiman

    Alhamdulillah upami di kota Bandung gaduh sakola favorit ngiring bingah, kumargi lami-lami upami basa sunda pada ninggalkeun bisa punah...

Badé ngomén? Mangga klik di ieu.

SN

Jumaah, 05 Désémber 2014 02:44

Parobahan Raperda No 15, Baris Mancegkeun PDAM Tirtawening

(SundaNews, Bandung) Sabada Raperda Parobahan Perda No 15/2009 disahkeun Pansus II DPRD Kota Bandung ahir Agustus 2014, ...
SN

Kemis, 04 Séptémber 2014 09:19

Pansus V DPRD Nargétkeun Bandung Meunang WTP Taun 2015

Sundanew.com, Ketua...
SN

Jumaah, 18 Juli 2014 02:37

Chace jeung Media Nu Sologoto

(SundaNews) Salah sahiji nu penting di Google téh nyaeta fungsi cache. Hiji kontén dina wéb, sanajan geus...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:32

Prabowo Cangcaya Surya Dharma Ali Kalibet Korupsi

(SundaNews, Jakarta) Naon anu diucapkeun ku Capres Prabowo Subianto ngeunaan ditéwakna Suryadharma Alie ku KPK dina...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:09

Din: “Amien Rais Kuduna Némbongkeun Sikep Negarawan”

(SundaNews) Ketua Umum Pimpinan Pusat Muhammadiyah Muhammad Din Syamsuddin manghanjakalkeun kana sikep Amien Rais anu...