Kunjal Data KasundaanMakalahAhad, 19 Agustus 2012 03:43

Lalampahan Nyastrakeun Sunda: Ti Jaman Bujangga Manuk Dadali, ka Nagri Surili, Tug Dugi ka Alam Sudong

Ku Godi Suwarna

Kunjal Ieu Tulisan

Dina awal taun dalapan puluhan, uing kungsi ngaluman-lamun hayang ngurilingkeun pangarang Sunda ka sakola-sakola sa-Jawa Barat. Pedah wé pangarang Sunda harita, iwal uing, keur sumedeng carapétang bari daredeg sampé, haradé rupa. Da éta wé uing sok mindeng reueus,  bari sirik campur lendeng mun ngabandungan Juniarso Ridwan ngagorah perkara rupa-rupa téori sastra. Ngolotok. Najan lebeng ka uingna. Batur mah karinclong naker kadeuleuna téh, lir méméncrang mobil Jepang. Sanés bohong. Hanas engké ka dituna sastra Sunda téh oplét kénéh, oplét kénéh, ana geus ngageuleuyeung mah sugan wé moal aya nu protés upama ditagih karcis.

Da moal jauh ti kieu lah kira-kira jurus ngawanohkeun mah : Tagog kedah rada disisieup, supados katingalna awis sogrog tur kalandep ku mamanahan ABG. Pami Sogrog kirang manjing kana kolom bujangga manuk dadali, gogog atuh kedah langkung diharusan. Teu kaci guak-guik, angot bari jeung babaung, matak kabur pangacian kaum dangu. Tah, keleresan nu tadi téh nyampak di para pangarang Sunda nonoman nu saentragan, jeung nu saluhureun uing saeutik. Beuki komejot wé hoyong ngadagangkeun babaturan, Para Bujangga Manuk Dadali téa.

-------------------------
Makalah Kongrés Basa Sunda VIII,  Subang, 28-30 Juni 2005
"Ngagunakeun Basa Sunda Dina Kahirupan Kiwari"

Kirim Komentar

Jenengan
Alamat Émail
Alamat Wéb
Koméntar
Serat Kodeu:
  
  • Senén, 03 Fébruari 2014 19:50

    fathan

    ya allah meni seer pisan kajahatan...
  • Senén, 27 Januari 2014 16:44

    agus sofyan

    Simkuring mani hoyong maca carios sunda ti ngawitan Gumilar , Wijana, sibuntung jago tutugan tug dugi ka Jaka santang..mani...
  • Jumaah, 24 Januari 2014 19:20

    yudha

    Tumaros, dimana tiasa mendakan buku Si Buntung Jago Tutugan? hatur nuhun pisan....
  • Jumaah, 24 Januari 2014 11:05

    Nandan Kusmanagiri

    Wilujeng makalangan, langkung pogot sigana upami tos aya aplikasi dina android...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 19:18

    Erwin Kusumah

    Kang dupi wawaran perkawis FDBS teu ditayangkeun di...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 11:06

    Ai Karlinawati

    Hoyong milarian conto wawacan kanggo murangkalih hanjakal teu aya..hatur nuhun ..Mugia website ieu lana...
  • Saptu, 21 Désémber 2013 14:14

    iklanzoom.com

    Asalamualaiakum dari iklanzoom.com semoga pendidikan Indonesia tambah maju wasalamuaalaikum fresh...
  • Saptu, 02 Novémber 2013 18:31

    Sukinah Boiman

    Alhamdulillah upami di kota Bandung gaduh sakola favorit ngiring bingah, kumargi lami-lami upami basa sunda pada ninggalkeun bisa punah...

Badé ngomén? Mangga klik di ieu.

SN

Jumaah, 05 Désémber 2014 02:44

Parobahan Raperda No 15, Baris Mancegkeun PDAM Tirtawening

(SundaNews, Bandung) Sabada Raperda Parobahan Perda No 15/2009 disahkeun Pansus II DPRD Kota Bandung ahir Agustus 2014, ...
SN

Kemis, 04 Séptémber 2014 09:19

Pansus V DPRD Nargétkeun Bandung Meunang WTP Taun 2015

Sundanew.com, Ketua...
SN

Jumaah, 18 Juli 2014 02:37

Chace jeung Media Nu Sologoto

(SundaNews) Salah sahiji nu penting di Google téh nyaeta fungsi cache. Hiji kontén dina wéb, sanajan geus...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:32

Prabowo Cangcaya Surya Dharma Ali Kalibet Korupsi

(SundaNews, Jakarta) Naon anu diucapkeun ku Capres Prabowo Subianto ngeunaan ditéwakna Suryadharma Alie ku KPK dina...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:09

Din: “Amien Rais Kuduna Némbongkeun Sikep Negarawan”

(SundaNews) Ketua Umum Pimpinan Pusat Muhammadiyah Muhammad Din Syamsuddin manghanjakalkeun kana sikep Amien Rais anu...