Kunjal Data KasundaanMakalahAhad, 19 Agustus 2012 03:41

Panalungtikan Basa Sunda di Lingkungan Kodya Bandung

Ku Fatimah Djajasudarma

Kunjal Ieu Tulisan

Logo LBSS

Masalah panalungtikan basa Sunda (BS) di Jawa Barat nyoko dina matéri bahasa nu bisa dikaitkeun kana unsur-unsur budaya séjénna. Masalah basa gé di Jawa Barat téh lain ngan ukur masalah basa Sunda nu dipaké dina kahirupan sapopoé. Masalah basa téh nyoko dina tilu hal, nya éta BS, basa Indonesia (BI), jeung basa deungeun atawa asing (BA). Tiluanana sok dipaké alat pikeun komunikasi. Pikeun BS jeung BI geus aya tugasna séwang-séwangan, BI pikeun  basa Iptéks, basa resmi di Indonesia, sedengkeun BS jeung basa-basa daérah (BD) séjénna pikeun alat budaya. Budaya Nusantara minangka budaya di sajeroning Indonesia. Indonesia identik jeung satu nusa, satu bangsa, satu bahasa, bahasa Indonesia, sedengkeun budayana mah idéntik jeung “Bhineka” bermacam-macam – Bhineka tunggal Ika -- Bermacam-macam (bahasa-budaya), tetapi tetap satu Indonesia.

-------------------------
Makalah Kongrés Basa Sunda VIII,  Subang, 28-30 Juni 2005
"Ngagunakeun Basa Sunda Dina Kahirupan Kiwari"

Kirim Komentar

Jenengan
Alamat Émail
Alamat Wéb
Koméntar
Serat Kodeu:
  
  • Senén, 03 Fébruari 2014 19:50

    fathan

    ya allah meni seer pisan kajahatan...
  • Senén, 27 Januari 2014 16:44

    agus sofyan

    Simkuring mani hoyong maca carios sunda ti ngawitan Gumilar , Wijana, sibuntung jago tutugan tug dugi ka Jaka santang..mani...
  • Jumaah, 24 Januari 2014 19:20

    yudha

    Tumaros, dimana tiasa mendakan buku Si Buntung Jago Tutugan? hatur nuhun pisan....
  • Jumaah, 24 Januari 2014 11:05

    Nandan Kusmanagiri

    Wilujeng makalangan, langkung pogot sigana upami tos aya aplikasi dina android...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 19:18

    Erwin Kusumah

    Kang dupi wawaran perkawis FDBS teu ditayangkeun di...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 11:06

    Ai Karlinawati

    Hoyong milarian conto wawacan kanggo murangkalih hanjakal teu aya..hatur nuhun ..Mugia website ieu lana...
  • Saptu, 21 Désémber 2013 14:14

    iklanzoom.com

    Asalamualaiakum dari iklanzoom.com semoga pendidikan Indonesia tambah maju wasalamuaalaikum fresh...
  • Saptu, 02 Novémber 2013 18:31

    Sukinah Boiman

    Alhamdulillah upami di kota Bandung gaduh sakola favorit ngiring bingah, kumargi lami-lami upami basa sunda pada ninggalkeun bisa punah...

Badé ngomén? Mangga klik di ieu.

SN

Jumaah, 05 Désémber 2014 02:44

Parobahan Raperda No 15, Baris Mancegkeun PDAM Tirtawening

(SundaNews, Bandung) Sabada Raperda Parobahan Perda No 15/2009 disahkeun Pansus II DPRD Kota Bandung ahir Agustus 2014, ...
SN

Kemis, 04 Séptémber 2014 09:19

Pansus V DPRD Nargétkeun Bandung Meunang WTP Taun 2015

Sundanew.com, Ketua...
SN

Jumaah, 18 Juli 2014 02:37

Chace jeung Media Nu Sologoto

(SundaNews) Salah sahiji nu penting di Google téh nyaeta fungsi cache. Hiji kontén dina wéb, sanajan geus...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:32

Prabowo Cangcaya Surya Dharma Ali Kalibet Korupsi

(SundaNews, Jakarta) Naon anu diucapkeun ku Capres Prabowo Subianto ngeunaan ditéwakna Suryadharma Alie ku KPK dina...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:09

Din: “Amien Rais Kuduna Némbongkeun Sikep Negarawan”

(SundaNews) Ketua Umum Pimpinan Pusat Muhammadiyah Muhammad Din Syamsuddin manghanjakalkeun kana sikep Amien Rais anu...