Kunjal Data KasundaanMakalahAhad, 19 Agustus 2012 03:38

Ngamasarakatkeun Aksara Sunda

Ku Edi S. Ekajati

Kunjal Ieu Tulisan

Logo LBSS

Nurutkeun Palaturan Daérah Nomer 6 taun 1996 ngeunaan Pelestarian Pembinaan, jeung Pengembangan Basa, Sastra, jeung Aksara Sunda anu geus dirobah ku Palaturan Daérah Nomer 5 Taun 2004 ngeunaan Miara Basa, Sastra, jeung Aksara Daérah nu dimaksud Aksara Sunda nya éta sistem ortografi hasil karancagéan masarakat Jawa Barat (Sunda) nu ngalimpudan aksara jeung sistem nulisna pikeun nuliskeun basa Sunda. Dumasar éta rumusan, Aksara Sunda téh nya éta jenis aksara nu kungsi dijieun, hirup di, tur dipaké ku lingkungan masarakat Sunda pikeun nuliskeun basa Sunda. Sacara historis Aksara Sunda sok disebut Aksara Sunda Kuna ku para panalungtik budaya Sunda ti jaman abad ka-19 Maséhi. Gumelarna éta aksara nya éta jaman Karajaan Sunda nepi ka zaman pangaruh budaya Karajaan Sunda masih gedé kénéh di sababaraha tempat di Tatar Sunda sok sanajan Karajaan Sunda-na geus burakrakan. Ari Karajaan Sunda gumelarna téh ti abad ka-8 nepi ka ahir abad ka-16 Maséhi. Prasasti Kawali nu dumuk di Astana Gedé Kawali (Ciamis Kalér) nepi ka ayeuna bisa dianggap minangka bukti pangkolotna ngeunaan dipakéna aksara Sunda pikeun nuliskeun basa Sunda. Éta prasasti dijieunna kurang leuwih sabudereun abad ka-14-15 Maséhi. Ari nu panganyarna dipaké nulis basa Sunda nya éta Aksara Sunda (Kuna) nu aya dina naskah Carita Waruga Guru anu saur C.M. Pleyte (1913) sareng Atja (1970) diseratna dina awal abad ka-18 Maséhi.

-------------------------
Makalah Kongrés Basa Sunda VIII,  Subang, 28-30 Juni 2005
"Ngagunakeun Basa Sunda Dina Kahirupan Kiwari"

Koméntar (1)

Tubagus Agus

Satuju pisan, urang teh keudah tiasa ngamumule mutiara karuhun

Kirim Komentar

Jenengan
Alamat Émail
Alamat Wéb
Koméntar
Serat Kodeu:
  
  • Senén, 03 Fébruari 2014 19:50

    fathan

    ya allah meni seer pisan kajahatan...
  • Senén, 27 Januari 2014 16:44

    agus sofyan

    Simkuring mani hoyong maca carios sunda ti ngawitan Gumilar , Wijana, sibuntung jago tutugan tug dugi ka Jaka santang..mani...
  • Jumaah, 24 Januari 2014 19:20

    yudha

    Tumaros, dimana tiasa mendakan buku Si Buntung Jago Tutugan? hatur nuhun pisan....
  • Jumaah, 24 Januari 2014 11:05

    Nandan Kusmanagiri

    Wilujeng makalangan, langkung pogot sigana upami tos aya aplikasi dina android...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 19:18

    Erwin Kusumah

    Kang dupi wawaran perkawis FDBS teu ditayangkeun di...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 11:06

    Ai Karlinawati

    Hoyong milarian conto wawacan kanggo murangkalih hanjakal teu aya..hatur nuhun ..Mugia website ieu lana...
  • Saptu, 21 Désémber 2013 14:14

    iklanzoom.com

    Asalamualaiakum dari iklanzoom.com semoga pendidikan Indonesia tambah maju wasalamuaalaikum fresh...
  • Saptu, 02 Novémber 2013 18:31

    Sukinah Boiman

    Alhamdulillah upami di kota Bandung gaduh sakola favorit ngiring bingah, kumargi lami-lami upami basa sunda pada ninggalkeun bisa punah...

Badé ngomén? Mangga klik di ieu.

SN

Jumaah, 05 Désémber 2014 02:44

Parobahan Raperda No 15, Baris Mancegkeun PDAM Tirtawening

(SundaNews, Bandung) Sabada Raperda Parobahan Perda No 15/2009 disahkeun Pansus II DPRD Kota Bandung ahir Agustus 2014, ...
SN

Kemis, 04 Séptémber 2014 09:19

Pansus V DPRD Nargétkeun Bandung Meunang WTP Taun 2015

Sundanew.com, Ketua...
SN

Jumaah, 18 Juli 2014 02:37

Chace jeung Media Nu Sologoto

(SundaNews) Salah sahiji nu penting di Google téh nyaeta fungsi cache. Hiji kontén dina wéb, sanajan geus...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:32

Prabowo Cangcaya Surya Dharma Ali Kalibet Korupsi

(SundaNews, Jakarta) Naon anu diucapkeun ku Capres Prabowo Subianto ngeunaan ditéwakna Suryadharma Alie ku KPK dina...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:09

Din: “Amien Rais Kuduna Némbongkeun Sikep Negarawan”

(SundaNews) Ketua Umum Pimpinan Pusat Muhammadiyah Muhammad Din Syamsuddin manghanjakalkeun kana sikep Amien Rais anu...