Bagikeun ka Lapak Facebook

Warta SundaÉkonomiSalasa, 07 Agustus 2012 20:27

Nu Ngala Keusik Teu Beunang Dicarék

Pijahan Lauk Remen Buruk

Ku Amra Iska
SN
Mijahkeun [Potret: Budi Prakoso_putratunggal.wordpress.com]

(SundaNews, Tasikmalaya) - MASARAKAT Kubangécéng, Kabupatén Tasikmalaya, geus lila némbongkeun sikep kateupanujuanana kana kagiatan ngala keusik di wahangan Cikunir. Malah kungsi éta gé laporan ka pamaréntah, ngan taya hasilna. Nu ngala keusik keukeuh teu beunang dicarék, pamaréntah nya kitu kénéh bangun nu teu wani nyabut surat ijinna. Kitu anu katiténan ku SundaNews, Salasa (7/8/12) 

Nu matak jadi bangbaluh pikeun padumuk éta lembur, nyaéta cai jadi kiruh jeung mawa leutak. Pikeun masarakat nu pacarianna tina mijahkeun lauk mah cai kiruh téh matak ngarugikeun. Sabab, endog lauk nu kalimpudan ku leutak sok kalah ka buruk, henteu jadi megar. Mangkaning, mun tempat mijahkeunana ngan boga sakulah mah, hayang mulut hasilna téh kudu nungguan nepi ka saminggu; éta gé mun pareng kabeneran. Hadéna wé saruang téh paling saeutik boga tujuh kulah, jadi dina kabeneranna téh bisa mulut bati unggal poé.

“Kadieunakeun mah mijahkeun téh langki kajantenan. Éta atuh da caina kiruh. Endog lauk téh manan megar mah kalah buruk, margi kalimpudan ku leutak. Kanggé patani mah, ku kajantenan kieu téh, sanés ngan saukur matak rugel atuh, tapi matak isin ogé ka nu pesen. Jabi lemburna téh sok tarebih; sapertos ti Ciamis, Bandung, Garut, Cianjur, Majalengka, malah kadang-kadang aya nu ti Jawa Tengah gé,” cék Yayat.

Enas-enasna, pacabakan urang lembur nu perenahna ngidul-ngétaneun Gunung Galunggung kana mijahkeun lauk téh geus ti taun 50-an mula. Terus turun tumurun nepi ka danget ayeuna. Ari nu dipijahkeunana téh lauk nilem, lauk emas, jeung lauk tawés. Bihari mah hasilna téh mucekil baé. Hanjakal, ti sabada Gunung Galunggung bitu (5 Méi 1982) mah teu kitu, sabab usahana remen kaganggu. Najan kitu, sabab geus dalit téa, keukeuh wé hésé rék pindah pacabakan téh cénah.

Kirim Koméntar tina Facebook

Kirim Koméntar

Jenengan
Alamat Émail
Alamat Wéb
Koméntar
Serat Kodeu:
  
  • Senén, 03 Fébruari 2014 19:50

    fathan

    ya allah meni seer pisan kajahatan...
  • Senén, 27 Januari 2014 16:44

    agus sofyan

    Simkuring mani hoyong maca carios sunda ti ngawitan Gumilar , Wijana, sibuntung jago tutugan tug dugi ka Jaka santang..mani...
  • Jumaah, 24 Januari 2014 19:20

    yudha

    Tumaros, dimana tiasa mendakan buku Si Buntung Jago Tutugan? hatur nuhun pisan....
  • Jumaah, 24 Januari 2014 11:05

    Nandan Kusmanagiri

    Wilujeng makalangan, langkung pogot sigana upami tos aya aplikasi dina android...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 19:18

    Erwin Kusumah

    Kang dupi wawaran perkawis FDBS teu ditayangkeun di...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 11:06

    Ai Karlinawati

    Hoyong milarian conto wawacan kanggo murangkalih hanjakal teu aya..hatur nuhun ..Mugia website ieu lana...
  • Saptu, 21 Désémber 2013 14:14

    iklanzoom.com

    Asalamualaiakum dari iklanzoom.com semoga pendidikan Indonesia tambah maju wasalamuaalaikum fresh...
  • Saptu, 02 Novémber 2013 18:31

    Sukinah Boiman

    Alhamdulillah upami di kota Bandung gaduh sakola favorit ngiring bingah, kumargi lami-lami upami basa sunda pada ninggalkeun bisa punah...

Badé ngomén? Mangga klik di ieu.

SN

Jumaah, 05 Désémber 2014 02:44

Parobahan Raperda No 15, Baris Mancegkeun PDAM Tirtawening

(SundaNews, Bandung) Sabada Raperda Parobahan Perda No 15/2009 disahkeun Pansus II DPRD Kota Bandung ahir Agustus 2014, ...
SN

Kemis, 04 Séptémber 2014 09:19

Pansus V DPRD Nargétkeun Bandung Meunang WTP Taun 2015

Sundanew.com, Ketua...
SN

Jumaah, 18 Juli 2014 02:37

Chace jeung Media Nu Sologoto

(SundaNews) Salah sahiji nu penting di Google téh nyaeta fungsi cache. Hiji kontén dina wéb, sanajan geus...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:32

Prabowo Cangcaya Surya Dharma Ali Kalibet Korupsi

(SundaNews, Jakarta) Naon anu diucapkeun ku Capres Prabowo Subianto ngeunaan ditéwakna Suryadharma Alie ku KPK dina...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:09

Din: “Amien Rais Kuduna Némbongkeun Sikep Negarawan”

(SundaNews) Ketua Umum Pimpinan Pusat Muhammadiyah Muhammad Din Syamsuddin manghanjakalkeun kana sikep Amien Rais anu...