Bagikeun ka Lapak Facebook

Saha ÉtaSenén, 06 Agustus 2012 05:20

Mindeng ka Luar Nagri Alatan Nyangkem Tari

Seni Tari jeung Vidia Iswari

Ku Maruta Bayu
SN
Vidia Iswari, penari lulusan STSI [Potret: Istimewa]

Aya mangsana antar seler rada hese ngayakeun komunikasi ngagunakeun basa. Kacida lumbrahna, sabab ampir unggal seler ngabogaan basa sewang-sewangan. Kawasna karuhun oge geus surti pisan kana perkara eta. Seni Tari diracik pikeun dijadikeun pintonan anu basana universal. Bisa dilalajoanan kalayan pogot ku urang mana bae. Saperti tari jaipongan, anu lalajona teu kudu bisa nyarita basa Sunda. Pon kitu deui tarian-tarian sejenna.

Nyaritakeun perkara tari, SundaNews kungdi nepungan salah sahiji penari, anu geus leubeut ku pangalamanana. Sebut bae Vidia Iswari. Hiji mojang anu sapopoena lungguh timpuh tur darehdeh. Matak betah anu ngajak ngawangkong. Dipapantes teh Vidia bakal lincah sakumaha lamun keur maen dina panggung. Mana horeng geuningan Vidia dina sapopoena mah teu pati kaciri yen anjeunna hiji penari. "Nya muhun atuh, da benten deui antawis dina panggung sareng sanes dina panggung mah." Kitu pokna basa rek ngamimitian ngaguar lalampahan manggungna.

Vidia Iswari, lahir di Bandung, 9 Juli 1980. lulusan Jurusan Tari STSI (Sekolah Tinggi Seni Indonesia) Bandung. Tapi urusan pangalaman mentas mah geus ti jaman Iswari kuliah keneh. Basa keur kuliah keneh, Iswari kungsi ngurilingan tujuh nagara (Rusia, Prancis, Italia, Jerman, Monaco, Belgia, jeung Belanda), basa jadi duta seni Jabar kalayan babarengan jeung UNPAD Bandung. Samemehna oge, Vidia kungsi jadi duta seni Jabar jeung Caraka Sundanologi, mentas di sababaraha kota Jawa Barat.

Ieu putra bungsu Bapa Kol. Tek (Purn). M Ali Rachman (alm), Drs, Spd sareng Dra. Ratna Maryati, sababaraha kali kungsi meunang pangajen tina pasangggiri tari. Teu aneh ari kituna mah, sabab Vidia bisa geus parigel mintonkeun sababaraha rupa tarian Sunda, Jawa, Malayu jeung Bali. Nurutkeun Vidia, kacida euyeubna tarian Sunda teh. Diantarana bae aya tari kreasi anyar; Sekar Putri, Dewi, Sulintang, Merak, Ratu Graeni, Anjasmara, Kandagan, Topeng Klana. Aya tari Wayang; Badaya, Jayengrana. Aya tari Keurseus; Gawil jeung karawitan. Aya tari Topeng Cirebon; Pamindo, Tumenggung, Klana. Aya tari Rayat; Polostomo, Gaplek, Cikeruhan, Seunggah, Langit Biru, Bali Jaipong, jeung sajabana.

Ngaran “Iswari” bet mindeng kapaluruh dina rupaning lalakon, kalayan kasangtukang tokohna mirip Vidia Iswari. Contona, dina Carita Pondok “Iswari” nu dimuat dina Mangle, dina lalakon Drama Sunda “Badog”, dina lalakon FTV “Misteri Ronggeng Bentang” nu ditayangkeun dina tivi swasta, jeung sajabana.

Kirim Koméntar tina Facebook

Kirim Koméntar

Jenengan
Alamat Émail
Alamat Wéb
Koméntar
Serat Kodeu:
  
  • Senén, 03 Fébruari 2014 19:50

    fathan

    ya allah meni seer pisan kajahatan...
  • Senén, 27 Januari 2014 16:44

    agus sofyan

    Simkuring mani hoyong maca carios sunda ti ngawitan Gumilar , Wijana, sibuntung jago tutugan tug dugi ka Jaka santang..mani...
  • Jumaah, 24 Januari 2014 19:20

    yudha

    Tumaros, dimana tiasa mendakan buku Si Buntung Jago Tutugan? hatur nuhun pisan....
  • Jumaah, 24 Januari 2014 11:05

    Nandan Kusmanagiri

    Wilujeng makalangan, langkung pogot sigana upami tos aya aplikasi dina android...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 19:18

    Erwin Kusumah

    Kang dupi wawaran perkawis FDBS teu ditayangkeun di...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 11:06

    Ai Karlinawati

    Hoyong milarian conto wawacan kanggo murangkalih hanjakal teu aya..hatur nuhun ..Mugia website ieu lana...
  • Saptu, 21 Désémber 2013 14:14

    iklanzoom.com

    Asalamualaiakum dari iklanzoom.com semoga pendidikan Indonesia tambah maju wasalamuaalaikum fresh...
  • Saptu, 02 Novémber 2013 18:31

    Sukinah Boiman

    Alhamdulillah upami di kota Bandung gaduh sakola favorit ngiring bingah, kumargi lami-lami upami basa sunda pada ninggalkeun bisa punah...

Badé ngomén? Mangga klik di ieu.

SN

Jumaah, 05 Désémber 2014 02:44

Parobahan Raperda No 15, Baris Mancegkeun PDAM Tirtawening

(SundaNews, Bandung) Sabada Raperda Parobahan Perda No 15/2009 disahkeun Pansus II DPRD Kota Bandung ahir Agustus 2014, ...
SN

Kemis, 04 Séptémber 2014 09:19

Pansus V DPRD Nargétkeun Bandung Meunang WTP Taun 2015

Sundanew.com, Ketua...
SN

Jumaah, 18 Juli 2014 02:37

Chace jeung Media Nu Sologoto

(SundaNews) Salah sahiji nu penting di Google téh nyaeta fungsi cache. Hiji kontén dina wéb, sanajan geus...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:32

Prabowo Cangcaya Surya Dharma Ali Kalibet Korupsi

(SundaNews, Jakarta) Naon anu diucapkeun ku Capres Prabowo Subianto ngeunaan ditéwakna Suryadharma Alie ku KPK dina...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:09

Din: “Amien Rais Kuduna Némbongkeun Sikep Negarawan”

(SundaNews) Ketua Umum Pimpinan Pusat Muhammadiyah Muhammad Din Syamsuddin manghanjakalkeun kana sikep Amien Rais anu...