Bagikeun ka Lapak Facebook

PadaringanCahya SinanglingRebo, 25 Juli 2012 06:23

Istri Pinilih

Ku Dhipa Galuh Purba

 

Sakali mangsa Nabi Muhammad SAW ngangkir putrana, Fatimah. Lajeng ngadawuh, “Fatimah, naha anjeun hayang jadi hiji wanoja anu hadé budi sarta jadi pamajikan anu dipikanyaah ku salaki?"

 “Kantenan baé...” waler Fatimah.

 “Tuh, henteu jauh  ti dieu, aya hiji wanoja anu hadé laku-lampahna. Ngaranna Siti Muthi'ah. Pék tepungan ku hidep, tulad laku lampahna nu hadé!” kitu dawuh Nabi Muhammad SAW.

Harita kénéh, Fatimah muru ka imah Muthi'ah bari nungtun Hasan, budakna Fatimah anu masih kénéh budak. Puguh baé Fatimah ngarasa panasaran, amal naon anu dilakukeun ku Fatimah dugi ka ramana muji kana laku lampah Muthi'ah.

Barang Fatimah anjog ka payuneun bumi Muthi'ah, tangtu baé dibagéakeun kalayan hormat. Komo deui kapan Muthi'ah uningaeun yén Fatimah téh putrana Nabi SAW.

“Bingah pisan kasumpingan salira, nanging hapunten nu kasuhun, mugia ulah rengat galih. Hapunteeeen pisan… réhna jisim abdi henteu tiasa ngahaturanan salira ka rorompok. Margi, pun lanceuk tos amanat ka jisim abdi, henteu kénging nampi tamu pameget,"  kitu saur Muthi'ah bari neuteup ka Hasan.

“Ieu téh Hasan, anak kuring. Jeungna deui, apan Hasan mah budak kénéh..." pokna Fatimah bari imut.

“Sanaos kitu, hapunten anu kasuhun, jisim abdi alim nguciwakeun pun lanceuk. Sanaos Hasan masih kénéh murangkalih, tapi anjeunna tetep pameget...” waler Muthi'ah, anu pamadeganana henteu bisa dionggét-onggét deui.

Fatimah mimiti ngarasakeun kautamaan Siti Muthi'ah. Anjeunna mikagum sarta hayang neuleuman  leuwih jero ahlak Muthi'ah. Ku ayana kitu, Hasan dianteurkeun heula ka imahna. Sanggeus kitu,  Fatimah balik deui ka imah Muthi'ah.

“Jisim abdi ngaraos hareneg, hémeng, malah ngadégdég. Naha naon saleresna anu ngajurung salira kanggo nepangan jisim abdi?” saur Muthi'ah, sabada ngabagéakeun Fatimah kalayan soméah.

“Pun bapa anu ngajurung kuring kadieu.  Saur pun bapa, anjeun téh wanoja anu mibanda ahlak hadé, ku ayana kitu kuring kadieu pikeun nulad anjeun...” témbal Fatimah.

Puguh baé Muthi'ah ngaranjug, tapi dibarung bagja, tur masih kénéh cangcaya kana dédéngéanana. "Salira mah panginten banyol, nya? Jisim abdi mah wanoja biasa anu henteu mibanda kaistiméwaan nanaon...” pokna.

Fatimah beuki yakin kautamaan Muthi'ah. Teup, panon Fatimah manci kana kaén leutik, kipas jeung hoé rotan.

“Muthi'ah, keur naon barang-barang éta téh?” tanya Fatimah.

Siti Muthi'ah imut, nyumputkeun rasa isin. Tadina mah Muthi'ah moal wakca balaka, tapi  Fatimah ngadesek. Antukna Muthi'ah balaka.

"Kauninga ku salira ogé,  yén pun lanceuk mah  kuli anu saban dinten padamelanana meres cikaringet. Jisim abdi kalintang deudeuh sareng mihormat ka anjeunna. Ku margi kitu, saban anjeunna mulih ti padamelan, énggal-énggal dibagéakeun. Acukna dilaanan. Lajeng késangna disusutan ku éta kaén tug dugi ka garing. Lajeng, anjeunna ngagolér ngareureuhkeun kacapé. Jisim abdi nyandak kipas, kanggo ngipasan anjeunna dugi ka ilang kacapéna atanapi dugi ka kulem...”

“Duh... Muthi'ah, kalintang hadé laku-lampah anjeun. Satuluyna, ari éta hoé keur naon?” taros Fatimah bari ngarérét kana hoé.

“Éta hoé téh ngahaja disayagikeun. Saparantos anjeunna gugah kulem,  lajeng ibak, jisim abdi ogé sok dangdos, sareng nyayogikeun katuangan. Saparantos sadayana siap, jisim abdi sok nyarios kieu ka pun lanceuk: ‘Duh... Jungjunan. Upama pangladén jisim abdi salaku istri, sarta katuangan anu disayogikeun henteu luyu sareng manah salira,  jisim abdi ihlas nampi hukuman. Sumangga ceprétan jisim abdi ku ieu hoé,  sarta sebatkeun kalepatan jisim abdi supados henteu dipilampah deui...” kitu saur Muthi'ah.

"Jadi, anjeun mindeng digebugan ku hoé, Muthi'ah?" tanya Fatimah.

"Teu acan kantos sakali-kali acan. Sanés hoé anu dicandakna téh, tapi pun lanceuk kalah nangkeup jisim abdi dibarung geugeut tur pinuh kaasih.  Éta téh kabagjaan jisim abdi sareng pun lanceuk anu karaos saban dinten...” témbalna.***

Kirim Koméntar tina Facebook

Kirim Koméntar

Jenengan
Alamat Émail
Alamat Wéb
Koméntar
Serat Kodeu:
  
  • Senén, 03 Fébruari 2014 19:50

    fathan

    ya allah meni seer pisan kajahatan...
  • Senén, 27 Januari 2014 16:44

    agus sofyan

    Simkuring mani hoyong maca carios sunda ti ngawitan Gumilar , Wijana, sibuntung jago tutugan tug dugi ka Jaka santang..mani...
  • Jumaah, 24 Januari 2014 19:20

    yudha

    Tumaros, dimana tiasa mendakan buku Si Buntung Jago Tutugan? hatur nuhun pisan....
  • Jumaah, 24 Januari 2014 11:05

    Nandan Kusmanagiri

    Wilujeng makalangan, langkung pogot sigana upami tos aya aplikasi dina android...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 19:18

    Erwin Kusumah

    Kang dupi wawaran perkawis FDBS teu ditayangkeun di...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 11:06

    Ai Karlinawati

    Hoyong milarian conto wawacan kanggo murangkalih hanjakal teu aya..hatur nuhun ..Mugia website ieu lana...
  • Saptu, 21 Désémber 2013 14:14

    iklanzoom.com

    Asalamualaiakum dari iklanzoom.com semoga pendidikan Indonesia tambah maju wasalamuaalaikum fresh...
  • Saptu, 02 Novémber 2013 18:31

    Sukinah Boiman

    Alhamdulillah upami di kota Bandung gaduh sakola favorit ngiring bingah, kumargi lami-lami upami basa sunda pada ninggalkeun bisa punah...

Badé ngomén? Mangga klik di ieu.

SN

Jumaah, 05 Désémber 2014 02:44

Parobahan Raperda No 15, Baris Mancegkeun PDAM Tirtawening

(SundaNews, Bandung) Sabada Raperda Parobahan Perda No 15/2009 disahkeun Pansus II DPRD Kota Bandung ahir Agustus 2014, ...
SN

Kemis, 04 Séptémber 2014 09:19

Pansus V DPRD Nargétkeun Bandung Meunang WTP Taun 2015

Sundanew.com, Ketua...
SN

Jumaah, 18 Juli 2014 02:37

Chace jeung Media Nu Sologoto

(SundaNews) Salah sahiji nu penting di Google téh nyaeta fungsi cache. Hiji kontén dina wéb, sanajan geus...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:32

Prabowo Cangcaya Surya Dharma Ali Kalibet Korupsi

(SundaNews, Jakarta) Naon anu diucapkeun ku Capres Prabowo Subianto ngeunaan ditéwakna Suryadharma Alie ku KPK dina...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:09

Din: “Amien Rais Kuduna Némbongkeun Sikep Negarawan”

(SundaNews) Ketua Umum Pimpinan Pusat Muhammadiyah Muhammad Din Syamsuddin manghanjakalkeun kana sikep Amien Rais anu...