Kunjal Data KasundaanMakalahSalasa, 24 Juli 2012 18:39

Basa jeung Sastra Sunda Dina Pilem Indonésia

Ku Éddy D. Iskandar

Kunjal Ieu Tulisan

Logo LBSS

MUN seug ngungkab sajarah pilem Indonésia, ti mimiti pilem munggaran nu dijieun di Indonésia tug nepi ka kiwari, asa langka manggihan pilem nu ngagunakeun basa Sunda atawa basa daérah séjénna. Padahal kota Bandung téh tempat lahirna pilem munggaran nu dijieun di Indonésia, tur carita nu dipilihna gé carita rayat Sunda “Loetoeng Kasaroeng” (1926) garapan L.Heuveldorp (Belanda) jeung G.Krugérs (Jerman).

L.Heuveldorp kataji ku carita Lutung Kasarung sabada nyaksian pintonan Lutung Kasarung nu dialpukahan ku bupati Bandung harita RAA Wiranatakusumah IV. Kanjeng Bupati mémang mikaresep kana carita-carita Sunda buhun. Malah waragad keur nyieun pilem Lutung Kasarung gé dirojong ku bupati. Hanjakal, pilemna pilem pireu. Cacak mun géus aya téhnik direct sound atawa dubbing mah, teu mustahil pilem Lutung Kasarung téh bakal ngagunakeun basa Sunda, sabab éta pilem nu diputer di bioskop Elita jeung Oriental Bioscoop téh diutamakéun keur panongton urang Sunda.

Sabada ngagarap Lutung Kasarung, kagiatan Heuveldorp teu kacaturkeun deui. Tapi Krugérs ngadegkeun pausahaan pilem anyar Krugérs Filmbedrijf. Produksi pilemna, diantarana “Eulis Atjih” (1927), masih kénéh pilem pireu. Can kapaluruh, naha carita “Eulis Atjih” téh dumasar kana buku karya pangarang Sunda Yoehana atawa lain. Nu puguh mah, Krugérs sababaraha kali nyieun pilem nu maké setting Sunda.

-------------------------

Makalah Kongrés Basa Sunda VIII,  Subang, 28-30 Juni 2005
"Ngagunakeun Basa Sunda Dina Kahirupan Kiwari"

Kirim Komentar

Jenengan
Alamat Émail
Alamat Wéb
Koméntar
Serat Kodeu:
  
  • Senén, 03 Fébruari 2014 19:50

    fathan

    ya allah meni seer pisan kajahatan...
  • Senén, 27 Januari 2014 16:44

    agus sofyan

    Simkuring mani hoyong maca carios sunda ti ngawitan Gumilar , Wijana, sibuntung jago tutugan tug dugi ka Jaka santang..mani...
  • Jumaah, 24 Januari 2014 19:20

    yudha

    Tumaros, dimana tiasa mendakan buku Si Buntung Jago Tutugan? hatur nuhun pisan....
  • Jumaah, 24 Januari 2014 11:05

    Nandan Kusmanagiri

    Wilujeng makalangan, langkung pogot sigana upami tos aya aplikasi dina android...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 19:18

    Erwin Kusumah

    Kang dupi wawaran perkawis FDBS teu ditayangkeun di...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 11:06

    Ai Karlinawati

    Hoyong milarian conto wawacan kanggo murangkalih hanjakal teu aya..hatur nuhun ..Mugia website ieu lana...
  • Saptu, 21 Désémber 2013 14:14

    iklanzoom.com

    Asalamualaiakum dari iklanzoom.com semoga pendidikan Indonesia tambah maju wasalamuaalaikum fresh...
  • Saptu, 02 Novémber 2013 18:31

    Sukinah Boiman

    Alhamdulillah upami di kota Bandung gaduh sakola favorit ngiring bingah, kumargi lami-lami upami basa sunda pada ninggalkeun bisa punah...

Badé ngomén? Mangga klik di ieu.

SN

Jumaah, 05 Désémber 2014 02:44

Parobahan Raperda No 15, Baris Mancegkeun PDAM Tirtawening

(SundaNews, Bandung) Sabada Raperda Parobahan Perda No 15/2009 disahkeun Pansus II DPRD Kota Bandung ahir Agustus 2014, ...
SN

Kemis, 04 Séptémber 2014 09:19

Pansus V DPRD Nargétkeun Bandung Meunang WTP Taun 2015

Sundanew.com, Ketua...
SN

Jumaah, 18 Juli 2014 02:37

Chace jeung Media Nu Sologoto

(SundaNews) Salah sahiji nu penting di Google téh nyaeta fungsi cache. Hiji kontén dina wéb, sanajan geus...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:32

Prabowo Cangcaya Surya Dharma Ali Kalibet Korupsi

(SundaNews, Jakarta) Naon anu diucapkeun ku Capres Prabowo Subianto ngeunaan ditéwakna Suryadharma Alie ku KPK dina...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:09

Din: “Amien Rais Kuduna Némbongkeun Sikep Negarawan”

(SundaNews) Ketua Umum Pimpinan Pusat Muhammadiyah Muhammad Din Syamsuddin manghanjakalkeun kana sikep Amien Rais anu...