Kunjal Data KasundaanMakalahSenén, 23 Juli 2012 22:11

Bangbaluh Siswa jeung Guru Dina Kagiatan Diajar-Ngajar Basa Sunda di Bekasi

Ku Dadang Zem

Kunjal Ieu Tulisan

Logo LBSS

Daérah Bekasi mimiti taun 2000 wilayahna dibagi jadi dua bagian, nya éta Kabupatén Bekasi jeung Kotamadya Bekasi. Wilayah beulah kulon boga wates jeung Jakarta Timur, beulah wétan jeung Karawang, beulah kalér jeung Kab. Bogor, beulah kidul jeung Jakarta Utara.

Luyu jeung mekarna wilayah Bekasi anu loba industrina, kiwari kaayaan masarakatna mingkin hétérogén. Nu daratang ti luar Bekasi sumebar di pakampungan-pakampungan penduduk asli atawa perumahan-perumahan anu biasana deukeut jeung  lokasi industri. Lian ti gawé di pabrik, masarakat Bekasi  ogé loba nu gawé di Jakarta.

Tina 23 kacamatan nu aya di Kabupatén Bekasi, nurutkeun panitén sim kuring, aya 9 kacamatan anu penduduk aslina ngagunakeun basa Sunda, nya éta Kacamatan Cibarusah, Bojongmanggu, Cikarang Selatan, Cikarang  Pusat, Cikarang Timur, Sérang Baru, Sétu, Kedungwaringin, jeung Sukatani. Sésana ngagunakeun basa Melayu dialék Jakarta jeung Pantura. Sedengkeun Kotamadya Bekasi anu wilayahna ngawengku 10 kacamatan, ngan dua kacamatan nya éta Bantargebang jeung Jatisampurna anu penduduk aslina ngagunakeun basa Sunda. Sésana maké basa Indonésia jeung Melayu dialék Jakarta.

Ratusan sakola SD ngadeg di Bekasi. Jumlah SMP Negeri jeung Swasta anu ayeuna kacatet di Dinas Pendidikan Kabupatén Bekasi aya 70. Sedengkeun di kotamadya jumlahna teu jauh jeung nu aya di kabupatén. Nurutkeun data nu pernah dikumpulkeun, nepi ka taun 1990 ngan aya saurang alumni D-2 Jurusan Pendidikan Bahasa jeung Sastra Sunda anu jadi guru PN di Bekasi. Kakara ti mimiti taun 1991 nepi ka ayeuna geus aya  10 urang sarjana Pendidikan Bahasa jeung sastra Sunda anu diangkat jadi guru di Bekasi.


Makalah Kongrés Basa Sunda VIII, Subang, 28-30 JUNI 2005 "Ngagunakeun Basa Sunda Dina Kahirupan Kiwari"

Kirim Komentar

Jenengan
Alamat Émail
Alamat Wéb
Koméntar
Serat Kodeu:
  
  • Senén, 03 Fébruari 2014 19:50

    fathan

    ya allah meni seer pisan kajahatan...
  • Senén, 27 Januari 2014 16:44

    agus sofyan

    Simkuring mani hoyong maca carios sunda ti ngawitan Gumilar , Wijana, sibuntung jago tutugan tug dugi ka Jaka santang..mani...
  • Jumaah, 24 Januari 2014 19:20

    yudha

    Tumaros, dimana tiasa mendakan buku Si Buntung Jago Tutugan? hatur nuhun pisan....
  • Jumaah, 24 Januari 2014 11:05

    Nandan Kusmanagiri

    Wilujeng makalangan, langkung pogot sigana upami tos aya aplikasi dina android...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 19:18

    Erwin Kusumah

    Kang dupi wawaran perkawis FDBS teu ditayangkeun di...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 11:06

    Ai Karlinawati

    Hoyong milarian conto wawacan kanggo murangkalih hanjakal teu aya..hatur nuhun ..Mugia website ieu lana...
  • Saptu, 21 Désémber 2013 14:14

    iklanzoom.com

    Asalamualaiakum dari iklanzoom.com semoga pendidikan Indonesia tambah maju wasalamuaalaikum fresh...
  • Saptu, 02 Novémber 2013 18:31

    Sukinah Boiman

    Alhamdulillah upami di kota Bandung gaduh sakola favorit ngiring bingah, kumargi lami-lami upami basa sunda pada ninggalkeun bisa punah...

Badé ngomén? Mangga klik di ieu.

SN

Jumaah, 05 Désémber 2014 02:44

Parobahan Raperda No 15, Baris Mancegkeun PDAM Tirtawening

(SundaNews, Bandung) Sabada Raperda Parobahan Perda No 15/2009 disahkeun Pansus II DPRD Kota Bandung ahir Agustus 2014, ...
SN

Kemis, 04 Séptémber 2014 09:19

Pansus V DPRD Nargétkeun Bandung Meunang WTP Taun 2015

Sundanew.com, Ketua...
SN

Jumaah, 18 Juli 2014 02:37

Chace jeung Media Nu Sologoto

(SundaNews) Salah sahiji nu penting di Google téh nyaeta fungsi cache. Hiji kontén dina wéb, sanajan geus...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:32

Prabowo Cangcaya Surya Dharma Ali Kalibet Korupsi

(SundaNews, Jakarta) Naon anu diucapkeun ku Capres Prabowo Subianto ngeunaan ditéwakna Suryadharma Alie ku KPK dina...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:09

Din: “Amien Rais Kuduna Némbongkeun Sikep Negarawan”

(SundaNews) Ketua Umum Pimpinan Pusat Muhammadiyah Muhammad Din Syamsuddin manghanjakalkeun kana sikep Amien Rais anu...