Bagikeun ka Lapak Facebook

Saha ÉtaAhad, 22 Juli 2012 22:41

Heliana Sinaga: Batak Nyunda

Ku Lin RN
SN
Helina Sinaga [Potret: Lin RN]

Saliwatan mah bet saha nu nyangka mun ieu mojang lenjang teh Batak asli. Atuda teu sari-sari marga Sinaga. Heliana Sinaga nu kungsi dilandi Ana Bilqis teh perceka nyarita ku basa Sunda. Sesebutan  akrabna ge pan Neneng Jebred.

Loba nu kagembang ku ekting Nyi Mojang basa mentaskeun drama Panganten, karya Deden Abdul Aziz. “Ti harita abdi sering diajakan manggung ku komunitas Sunda teh,” ceuk  Ana basa tepung di GK Rumentang Siang, Bandung, sababaraha waktu kalarung. “Kadieunakeun mah sering diulem kanggo maca sajak Sunda,” ieu mahasiswi UPI (Universitas Pendidikan Indonesia) Bandung, jurusan basa Jerman teh, netelakeun.

“Kataji ku seni budaya Sunda teh ti ngawitan kuliah di UPI. Di kampus abdi sering nongton rupi-rupi pagelaran kasenian Sunda,” kitu pokna. “Seni Sunda mah dinamis. Pas pisan sareng abdi mah ,” ceuk ieu pupuhu Liebling Art , nu lain ngan saukur jadi pamaen, kadieunakeun mah mindeng ngagarap pagelaran kasenian Sunda. Di antarana wae dina acara Pesona Budaya Nusantara, gelar pustaka novel Deng karya Godi Suwarna, jrrd.

Najan kuliah di jurusan basa, tapi teater geus ngabaju ‘na diri Ana. Munasabah mun Ana kungsi aktip di sababaraha kelompok teater. Di antarana wae di Lakon, Tujuh Damar, jeung Mainteater. Lain ukur jadi aktor deuih, ayeuna mah geus remen nyutradaraan. Basa harita tepung ge Ana jeung Wawan Sofwan keur nyutradaraan Ladang Perminus, naskah karya Ramadhan KH, pentaskeuneun di sababaraha kota, di Jawa jeung Bali, bulan Agustus ayeuna.

Lantaran prestasina nyongcolang ieu mojang teh nepi ka meunang beasiswa keur neuleuman basa jeung teater di Munchener Volkhochschule, Munchen, Jerman (2007-2008). Mulang ti Jerman kaparigelanana nambahan deui, Ana jadi sok narjamahkeun naskah teater modern Jerman. Luar biasa! Taun ieu Heliana Sinaga dileler jadi panarjamah pangorana ku International Teater Institut, Jerman.*** (Lin)

Kirim Koméntar tina Facebook

Kirim Koméntar

Jenengan
Alamat Émail
Alamat Wéb
Koméntar
Serat Kodeu:
  
  • Senén, 03 Fébruari 2014 19:50

    fathan

    ya allah meni seer pisan kajahatan...
  • Senén, 27 Januari 2014 16:44

    agus sofyan

    Simkuring mani hoyong maca carios sunda ti ngawitan Gumilar , Wijana, sibuntung jago tutugan tug dugi ka Jaka santang..mani...
  • Jumaah, 24 Januari 2014 19:20

    yudha

    Tumaros, dimana tiasa mendakan buku Si Buntung Jago Tutugan? hatur nuhun pisan....
  • Jumaah, 24 Januari 2014 11:05

    Nandan Kusmanagiri

    Wilujeng makalangan, langkung pogot sigana upami tos aya aplikasi dina android...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 19:18

    Erwin Kusumah

    Kang dupi wawaran perkawis FDBS teu ditayangkeun di...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 11:06

    Ai Karlinawati

    Hoyong milarian conto wawacan kanggo murangkalih hanjakal teu aya..hatur nuhun ..Mugia website ieu lana...
  • Saptu, 21 Désémber 2013 14:14

    iklanzoom.com

    Asalamualaiakum dari iklanzoom.com semoga pendidikan Indonesia tambah maju wasalamuaalaikum fresh...
  • Saptu, 02 Novémber 2013 18:31

    Sukinah Boiman

    Alhamdulillah upami di kota Bandung gaduh sakola favorit ngiring bingah, kumargi lami-lami upami basa sunda pada ninggalkeun bisa punah...

Badé ngomén? Mangga klik di ieu.

SN

Jumaah, 05 Désémber 2014 02:44

Parobahan Raperda No 15, Baris Mancegkeun PDAM Tirtawening

(SundaNews, Bandung) Sabada Raperda Parobahan Perda No 15/2009 disahkeun Pansus II DPRD Kota Bandung ahir Agustus 2014, ...
SN

Kemis, 04 Séptémber 2014 09:19

Pansus V DPRD Nargétkeun Bandung Meunang WTP Taun 2015

Sundanew.com, Ketua...
SN

Jumaah, 18 Juli 2014 02:37

Chace jeung Media Nu Sologoto

(SundaNews) Salah sahiji nu penting di Google téh nyaeta fungsi cache. Hiji kontén dina wéb, sanajan geus...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:32

Prabowo Cangcaya Surya Dharma Ali Kalibet Korupsi

(SundaNews, Jakarta) Naon anu diucapkeun ku Capres Prabowo Subianto ngeunaan ditéwakna Suryadharma Alie ku KPK dina...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:09

Din: “Amien Rais Kuduna Némbongkeun Sikep Negarawan”

(SundaNews) Ketua Umum Pimpinan Pusat Muhammadiyah Muhammad Din Syamsuddin manghanjakalkeun kana sikep Amien Rais anu...