Bagikeun ka Lapak Facebook

Ukur BanyolHeuheuy DeuhKemis, 12 Juli 2012 19:51

Ngontrog

Ku Dadan Sutisna

Saha nu teu apal ka Bah Wirya. Di lembur Ciseureuh mah moal aya dua. Ti mimiti budak satepak, nepi ka aki-aki geus cetuk dawuk, wawuheun. Mun aya nu nyabit-nyabit ngaran Bah Wirya, bréh baé dedegan lalaki jangkung badag. Kumis baplang, make iket, make kampret. Kamamana nyoren bedog. Ngomongna rada teugeug, panonna sok ngaburileng mun pareng manggih ka keuheul. Mun aya nu manasan, sok terus mudigdig, kumis centang, terus hahaok bari molotot.

Kakocapkeun urut jawara atuh, urusan gelut jeung galungan mah lain caritakeuneun deui. Ceuk beja, basa ka lembur aya bangsat domba ogé, apan Bah Wirya anu newakna téh. Najan geus kolot, tanagana mah moal éléh ku budak ngora. Aya hiji kétang kalemahanana téh, Bah Wirya mah rada saliwang.

Geus lila Bah Wirya téh ngaduda, ditinggalkeun maot ku pamajikanana. Boga anak keur meumeujeuhna rumaja putri, Neng Sari ngaranna. Ari ka budak, pohara nyaahna, kasebutna anak nunggal atuh. Mun kacaritakeun Néng Sari aya nu ngaheureuyeun, sumawonna nepi ka ceurik mah, tara ngarérét ka sisi ka gigir, gidig baé ngontrog ka nu ngaheureuyanana bari muril-muril kumis.

Siga kamari, isuk kénéh Bah Wirya geus awong-awongan di buruan.

"Aya naon, Abah?" ceuk Pa Érté, tatanggana, nu kabeneran imahna padeukeut. "Bedog tunda, Bah. Mani paur kuring mah nénjona ogé,"

"Wah, kudu dicacag mangkeluk kitu mah!" pokna, panonna mani ngaburileng sajeroning ngarérét ka Pa Érté téh.

"Hih, ari taeun téh, sok ujug-ujug napsu baé,"

"Sok pikiran ku Pa Érté, moal enya ka Abah aya nu nyebut duda. Apan ngahina tah," pokna.

"Ké, ké, apan Abah mah can kawin deui lin? Hartina Abah téh masih kénéh ngaduda. Teu salah nu nyarita mah!"

"Enya kitu Abah téh duda?" bari melong ka Pa Érté, kumisna mani ngadadak lémpés.

"Har, bet nanyakeun ka kuring geuning,"

"Heueuh meureun. Tapi apan duda mah layanna téh jeung randa, lin?"

"Enya. Matak Abah geus wé néangan deui, rék randa rék parawan. Ngarah euweuh nu nyebut duda!"

"Aya alusna, Érté. Ke urang pikiran heula!" pokna, bari terus asup ka imah. Pa Érté tibang gogodeg.

Puguh bae Bah Wirya ngajenghokna mah. Barang bus ka dapur, kasampak anakna keur pupuringisan, siga manggih kanyeri. Andéprok wé dina palupuh bari nyekelan beuteung.

"Euleuh, ku naon Nyai téh?" pokna, bari ngadeukeutan anakna. "Ku saha, dikumaha?"

"Beuteung nyeri, Bah!" ceuk Néng Sari, bari inghak-inghakan.

"Enya, saha nu nganyerian beuteung téh. Nu mana mangkelukna, di imahna?"

"Kareseban, Bah ..." ceuk anakna, ampir teu kadéngé. Na da eta mah, henteu tatanya deui, Bah Wirya terus ngajéngkat kaluar ti imah.

"Bangkawarah, geus ngaheureuyan deui anak aing Si Saban téh. Na mani euweuh kapokna, sakitu  aing mindeng hahaok di buruan. Geus meujeuhna diwarah siah ayeuna mah!" pokna, awong-awongan deui di buruan. Pa Érté nu keur ngajanteng kénéh di pipir imah, puguh baé kagét. Béh dituna nepi ka kerung.

"Aya naon deui, Bah?"

"Tulus ayeuna mah ambek téh. Si Nyai, ..."

"Enya, ku naon anak Abah téh?"

"Geus diheureuyan deui ku Si Saban.  Cik nginjeum asahan, Pa Erte!"

"Keur naon asahan?"

"Nya keur ngasah bedog atuh. Kudu dicacag mangkeluk kitu mah!"

"Ke, sabar, Bah. Ulah ngagugu napsu kitu. Kuring téh kieu-kieu ogé aparat, piraku rek ngantep nu papaseaan. Bari jeung urang mana Si Saban téh, asa kakara ngadenge eta ngaran?"

"Enya, urang mana, nya. Sugan Pa Erte apal?"

"Weuh, bet nanyakeun ka kuring. Cik pertelakeun, kumaha mimitina, iraha diheureuyanana?"

"Pokona mah teuing dikumaha, ngan nu eces, Si Nyai nepi ka pupuringisan nyekelan beuteung. Apan sarua jeung ngahina ka Abah tah. Cik ka dieukeun asahan téh!"

"Kuring mah teu boga asahan. Diinjeum Si Ohim, geus dua bulan teu pulang deui!"

"Kudu diwarah, Pa Erte, nu baranginjeum teu mulangkeun mah. Ku kuring urang ontrog ayeuna, nya. Mun perlu urang ajak ijen. Enya ogé dedegan Si Ohim pecekrek leutik, nguntup keneh Abah mah,"

"Ke, ke, ieu téh ambek ka Si Saban atawa Si Ohim?"

"Wah, ka duanana we. Si Ohim sarua pikasebelan, henteu mulangkeun asahan,"

Pa Erte tibang gogodeg.

"Cik atuh, Bah, gelut mah tong maen bedog wae. Naha henteu mampuh mun lengoh teu mawa pakarang?"

"Naha make teu mampuh? Da bedog mah keur narokan suluh!"

Keur kitu, anakna gegeroan ti lawang panto.

"Abah, tos damang ayeuna mah!"

Bah Wirya mani curinghak.

"Tuh, Pa Erte, Si Darman ogé milu ngaheureuyan geuning. Duaan tah waraheun téh!"

Pa Erte tibang nyenghel.***

Kirim Koméntar tina Facebook

Kirim Koméntar

Jenengan
Alamat Émail
Alamat Wéb
Koméntar
Serat Kodeu:
  
  • Senén, 03 Fébruari 2014 19:50

    fathan

    ya allah meni seer pisan kajahatan...
  • Senén, 27 Januari 2014 16:44

    agus sofyan

    Simkuring mani hoyong maca carios sunda ti ngawitan Gumilar , Wijana, sibuntung jago tutugan tug dugi ka Jaka santang..mani...
  • Jumaah, 24 Januari 2014 19:20

    yudha

    Tumaros, dimana tiasa mendakan buku Si Buntung Jago Tutugan? hatur nuhun pisan....
  • Jumaah, 24 Januari 2014 11:05

    Nandan Kusmanagiri

    Wilujeng makalangan, langkung pogot sigana upami tos aya aplikasi dina android...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 19:18

    Erwin Kusumah

    Kang dupi wawaran perkawis FDBS teu ditayangkeun di...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 11:06

    Ai Karlinawati

    Hoyong milarian conto wawacan kanggo murangkalih hanjakal teu aya..hatur nuhun ..Mugia website ieu lana...
  • Saptu, 21 Désémber 2013 14:14

    iklanzoom.com

    Asalamualaiakum dari iklanzoom.com semoga pendidikan Indonesia tambah maju wasalamuaalaikum fresh...
  • Saptu, 02 Novémber 2013 18:31

    Sukinah Boiman

    Alhamdulillah upami di kota Bandung gaduh sakola favorit ngiring bingah, kumargi lami-lami upami basa sunda pada ninggalkeun bisa punah...

Badé ngomén? Mangga klik di ieu.

SN

Jumaah, 05 Désémber 2014 02:44

Parobahan Raperda No 15, Baris Mancegkeun PDAM Tirtawening

(SundaNews, Bandung) Sabada Raperda Parobahan Perda No 15/2009 disahkeun Pansus II DPRD Kota Bandung ahir Agustus 2014, ...
SN

Kemis, 04 Séptémber 2014 09:19

Pansus V DPRD Nargétkeun Bandung Meunang WTP Taun 2015

Sundanew.com, Ketua...
SN

Jumaah, 18 Juli 2014 02:37

Chace jeung Media Nu Sologoto

(SundaNews) Salah sahiji nu penting di Google téh nyaeta fungsi cache. Hiji kontén dina wéb, sanajan geus...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:32

Prabowo Cangcaya Surya Dharma Ali Kalibet Korupsi

(SundaNews, Jakarta) Naon anu diucapkeun ku Capres Prabowo Subianto ngeunaan ditéwakna Suryadharma Alie ku KPK dina...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:09

Din: “Amien Rais Kuduna Némbongkeun Sikep Negarawan”

(SundaNews) Ketua Umum Pimpinan Pusat Muhammadiyah Muhammad Din Syamsuddin manghanjakalkeun kana sikep Amien Rais anu...