Bagikeun ka Lapak Facebook

Sastra SundaÉséyKemis, 12 Juli 2012 19:46

Bandung jeung Kampung

Ku Dadan Sutisna

Nepi ka kelas 3 SMP, kuring can apal siga kumaha ari kota Bandung teh. Harita kuring anu ngarumasakeun urang kampung di pasisian kabupaten Sumedang, tara boga kapentingan ka kota nu ngaranna Bandung teh. Najan kitu, ari beja ngeunaan ramena kota Bandung mah, mindeng pisan ngadenge. Nya kitu, ukur tina cenah bae. Cenah Bandung teh Kota Kembang, Paris Van Java, legana kabina-bina. Di Bandung loba gedong jangkung sabangsaning hotel, loba nu dagang, aya kebon binatang. Di Bandung oge aya Saritem (can diadegkeun pasantren harita mah), aya Tegallega, malah mun hayang nenjo "jalan intelek" bisa ulin ka Braga. Atuh tina pangajaran sajarah di sakola oge, kuring kungsi ngapalkeun kajadian Bandung Lautan Api jeung Konferensi Asia-Afrika, anu tempatna di Bandung keneh.

Nu eces, keur ukuran lembur kuring harita, Bandung teh bisa dipake adu-gengsi. Nu kungsi nincak kota Bandung, agulna kabina-bina. Malah beunang disebutkeun lampar, henteu kurung batok teuing.

"Ti mana nyaba teh, Jang?" ceuk nu nanya.

"Ti Banduuuung ..."

Tah, palebah nyebut Bandung teh sok dangah saeutik, bari irungna ngadadak rebeh. Kadangkala, henteu cukup ku sakali nyebutna teh.

Cenah puseurna Jawa Barat teh aya di kota Bandung. Rupa-rupa kagiatan; ekonomi, budaya, jasa, kaasup pamarentahan, puseurna di kota Bandung. Kangaranan puseur, sageuy mun henteu rame teh. Da jeung enyana, basa munggaran ka Bandung oge (nincak SMU harita teh) ceuk ukuran kuring mah rame. Ari "rame" ceuk alam pikiran harita; loba jelema balawiri, loba nu dagang, mobil pabuis. Mimiti apal teh ka wewengkon Kebon Kalapa jeung alun-alun. Ah, resep we nu aya. Sapanjang jalan Dewi Sartika nepi ka alun-alun, taya lolongkrang nu kosong, pinuh ku nu dagang. Malah leukeun anu dagang dina trotoar teh dibilang jeung babaturan. Ti batan kaitung, kalahka lieur manten cenah.

Di kampung mah, sohor pisan Bandung teh. Resep cenah ulin ka Bandung mah. Ari pangaresep urang lembur tea, apan tara make jeung mikir ka sisi ka gigir. Ti mana atuh urang lembur apaleun, upama dagang dina trotoar teh ngaganggu patalimarga. Moal ngarti deuih, ka nu disebut tata letak kota, jajauheun nepi ka nginget-nginget polusi mah. Rame ceuk urang kampung, resep ceuk urang kampung, bisa jadi henteu sarua jeung pangabetah urang Bandungna sorangan.

Nya tina pangaresep, tina kabita ku karameanana, loba urang kampung nu nyoba-nyoba cicing di kota Bandung. Urbanisasi tea. Kota Bandung lir mere kalaluasaan pikeun usaha. Tungtungna mah, najan cicing nyangkewok di sisi solokan oge, da geus karasa hasilna ieuh. Betah we nu aya. Moal mikirkeun sareukseuk-henteuna. Nu penting bisa usaha, nyumponan pangabutuh kulawarga.

Di lembur kuring, anu geus dianggap "sukses" usaha di Bandung, sok terus mawa kulawargana, dulur-dulurna, saanak incu dikerid kabeh. Kawasna mah di lembur sejen oge sarua. Papada hayang usaha di Bandung. Kajeun jadi tukang baramaen, nu penting cicing di Bandung.

Teu aneh, upama di Paris Van Java teh tumuwuh rupa-rupa kahirupan. Kabeh oge nyampak, dina wirahma sewang-sewangan. Rupa-rupa etnis ngumpul di Bandung. Pajejel nepi ka emper-emperna. Rupa-rupa kagiatan usaha, ti mimiti nu ngampar sisi jalan nepi nu boga mall jeung supermarket. Nu indit ka kantor make BMW. Nu baramaen sisi jalan. Nu nyieun imah ngajul langit. Nu nyangkewok sisi solokan. Kabeh aya di Bandung, nu katelah Kota Kembang tea.

Keur budak kuring nyebut rame ka kota Bandung teh. Ayeuna mah, sanggeus meh unggal poe idek-liher di Bandung, kalahka matak jangar. Nu matak mun pareng balik ka kampung teh, asa manggih dunya nu beda. Di Bandung mah asa hareurin tetenjoan teh.

Enya, Bandung teh matak heurin usik. Malah bakating ku hareurin kawasna mah, loba jelema beunghar nu nyieun villa di suku gunung. Bisa jadi, engkena mah kota teh pindah ka gunung.

Kuring teu apal kaayaan kota Bandung baheula, anu sok jadi romantisme Haryoto Kunto. Ukur nyaho tina bacaan bae, cenah jalan Braga teh tempatna para menak, cenah alun-alun teh asri jeung loba tatangkalan. Kabeh oge ukur ceuk cenah. Nu kaalaman jeung kasaksian mah, katenjo ku panon sorangan, nya Bandung anu rarupek tea. Nu hirupna lir sewang-sewangan.

Di kampung mah euweuh supermarket, euweuh trotoar pinuh ku nu dagang. Tetenjoan bangblas ka jauhna, henteu kahalangan gedong jangkung. Aparat desa tara mikiran tata letak kampung, rek nyieun imah di lamping pasir, di tengah sawah, moal aya nu nyaram asal di lahan sorangan. Tacan kabejanakeun aya urang kota nu rek ngadon usaha di kampung, ari lain nyieun perumahan mah. Tapi kota Bandung tetep jadi impian urang kampung. Impian nu mere kaluluasaan pirang-pirang usaha. Ari nu ngadon usaha, apan moal mikiran pikeun ngabebenah kota, da kapentinganana oge ukur nyiar kipayah wungkul.

Kumaha atuh ngabebenah Bandung teh? Ah, moal mikir ka lebah dinya kuring mah. Da loba keneh para ahlina. Ngan ceuk beja, di nagara deungeun aya kota anu dipugar total sangkan endah teh. Jajauheun atuh nepi kitu mah, beunang disebutkeun pamohalan.

Ngan di kampung kuring mah, naon anu kurang endah teh sok diteundeun di tukang atawa di sisi, henteu di tengah-tengah. Nyieun kandang domba sina rada anggang ti padumukan. Nyieun sasampayan di pipir imah. Pa Erte tara nyaram ka nu boga niat ngukut hayam nagri. Ngan anu rek usaha sok instropeksi, nyieun kandang teh ditungtung lembur, ngarah henteu bau ka batur. Neangan lahan usaha mah moal aya nu ngageunggeureuhkeun, asal ulah ngaganggu kapentingan umum.

Tapi karah kumaha oge, Bandung mah beda jeung kampung.***(Dadan Sutisna)

Kirim Koméntar tina Facebook

Kirim Koméntar

Jenengan
Alamat Émail
Alamat Wéb
Koméntar
Serat Kodeu:
  
  • Senén, 03 Fébruari 2014 19:50

    fathan

    ya allah meni seer pisan kajahatan...
  • Senén, 27 Januari 2014 16:44

    agus sofyan

    Simkuring mani hoyong maca carios sunda ti ngawitan Gumilar , Wijana, sibuntung jago tutugan tug dugi ka Jaka santang..mani...
  • Jumaah, 24 Januari 2014 19:20

    yudha

    Tumaros, dimana tiasa mendakan buku Si Buntung Jago Tutugan? hatur nuhun pisan....
  • Jumaah, 24 Januari 2014 11:05

    Nandan Kusmanagiri

    Wilujeng makalangan, langkung pogot sigana upami tos aya aplikasi dina android...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 19:18

    Erwin Kusumah

    Kang dupi wawaran perkawis FDBS teu ditayangkeun di...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 11:06

    Ai Karlinawati

    Hoyong milarian conto wawacan kanggo murangkalih hanjakal teu aya..hatur nuhun ..Mugia website ieu lana...
  • Saptu, 21 Désémber 2013 14:14

    iklanzoom.com

    Asalamualaiakum dari iklanzoom.com semoga pendidikan Indonesia tambah maju wasalamuaalaikum fresh...
  • Saptu, 02 Novémber 2013 18:31

    Sukinah Boiman

    Alhamdulillah upami di kota Bandung gaduh sakola favorit ngiring bingah, kumargi lami-lami upami basa sunda pada ninggalkeun bisa punah...

Badé ngomén? Mangga klik di ieu.

SN

Jumaah, 05 Désémber 2014 02:44

Parobahan Raperda No 15, Baris Mancegkeun PDAM Tirtawening

(SundaNews, Bandung) Sabada Raperda Parobahan Perda No 15/2009 disahkeun Pansus II DPRD Kota Bandung ahir Agustus 2014, ...
SN

Kemis, 04 Séptémber 2014 09:19

Pansus V DPRD Nargétkeun Bandung Meunang WTP Taun 2015

Sundanew.com, Ketua...
SN

Jumaah, 18 Juli 2014 02:37

Chace jeung Media Nu Sologoto

(SundaNews) Salah sahiji nu penting di Google téh nyaeta fungsi cache. Hiji kontén dina wéb, sanajan geus...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:32

Prabowo Cangcaya Surya Dharma Ali Kalibet Korupsi

(SundaNews, Jakarta) Naon anu diucapkeun ku Capres Prabowo Subianto ngeunaan ditéwakna Suryadharma Alie ku KPK dina...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:09

Din: “Amien Rais Kuduna Némbongkeun Sikep Negarawan”

(SundaNews) Ketua Umum Pimpinan Pusat Muhammadiyah Muhammad Din Syamsuddin manghanjakalkeun kana sikep Amien Rais anu...