Bagikeun ka Lapak Facebook

Sastra SundaÉséyKemis, 12 Juli 2012 19:42

Sakola Dasar di Tengah Sawah

Ku Dadan Sutisna

Sakola caritana mah kuring téh. Di sakola dasar. Umur geus tujuh taun. Ari nu ngaranna sakola, weuh ... tempatna téh jauh ka ditu ka dieu (malah nepi éta téh nepi ka taun 2006). Ti imah kuring mah, anggangna téh kurang-leuwih 2 km. Ngaliwatan kebon jeung sawah. Meuntas walungan. Cindekna, sakola kuring mah hara-haraeun pisan. Sabudeureunana kebon kai, sawah, kénca-katuhu walungan.

Tempat kuring sakola taun 1985-1990, SD Negeri Karanglayung.

Ari nu disebut walungan sakola, sasatna titinggal jaman gorombolan, wawayagon jeung siga-siga rék runtuh. Pindingna ku bilik, maké eram. Lanténa taneuh ngebul. Bangku jati titinggal kolot kuring masih kénéh aya. Najan geus teu jaman maké kalam, tapi aya kénéh tempat nunda mangsina. Di sabudeureun sakola pinuh ku kekembangan jeung pepelakan. Tangkal nangka aya opatna, husus tuangeun para guru, da ari murid mah ukur purah ngalana wungkul. Tonggoheun sakola aya kebon bubuahan, cék béjana mah bogana jelema beunghar.

Basa barang mimiti sakola, kuring dipangmeulikeun baju saragam, sapatu sarampasan, buku jeung patlot wéh. Asa ginding indit ka sakola téh. Tara-tara ti sasari maké sapatu. Ngan geuning batur mah loba nu henteu disapu; aya nu ukur maké sendal, aya nu nyékér teu maké nanaon. Baju gé henteu kudu beureum bodas. Atuh kuring gé jadi tuturiti. Mindeng ka sakola ukur maké sendal, atawa teu maké dadampal pisan. Di kelas nu karasana rarupek téh, mani pinuh ku kebul. Seret keuneung mah pinuh ku taneuh ngebul. Atuh hiji gé harita mah euweuh nu beresih, baruhik wé. Papan tulis geus déngdék, tihangna meujeuhna diganti. Di kelas aya lomari leutik paranti guru neundeun buku.

Balik sakola, jalan téh geus biasa mabal, ngaliwatan walungan nu brasna ka balong kuring nu aya tampian téa. Batur gé sok ka dinya jalanna téh. Tiiseun pisan sakola téh. Tingtrim keur diajar mah. Da éta we, nepi ka kiwari ge nganteng baé kawaas téh. Waktu istirahat sok tataékan kana tangkal nangka (maling-maling, da ku guru mah sok di carékan), nyawang pasawahan nu upluk-aplak. Tara aya nu jajan, da euweuh warung.

Di éta sakola kuring mimiti macaan buku di perpustakaan nu teu kaurus. Tapi kétang, sok dibagi deuih buku bacaan basa Sunda, Taman Pamekar. Resep ngabandungan dongéng Adé, Aman, jeung Isah.

Mun keur diajar, éstuning sepi jempling. Nu kadéngé ukur séahna angin nebak dapuran awi di pipir sakola. Waas, mun pabeubeurang terus nyanyi babarengan. Kakawihan. Asa enya jadi urang lemburna téh.

Ari waktuna istirahat, ulin téh ka sawah ngala belut, hasilna sok disuhunkeun ku guru, da raresepeun kana belut téh. Aya deui guru nu sok nitah ngarit, da di bumina kagungan ingon-ingon.***

Kirim Koméntar tina Facebook

Kirim Koméntar

Jenengan
Alamat Émail
Alamat Wéb
Koméntar
Serat Kodeu:
  
  • Senén, 03 Fébruari 2014 19:50

    fathan

    ya allah meni seer pisan kajahatan...
  • Senén, 27 Januari 2014 16:44

    agus sofyan

    Simkuring mani hoyong maca carios sunda ti ngawitan Gumilar , Wijana, sibuntung jago tutugan tug dugi ka Jaka santang..mani...
  • Jumaah, 24 Januari 2014 19:20

    yudha

    Tumaros, dimana tiasa mendakan buku Si Buntung Jago Tutugan? hatur nuhun pisan....
  • Jumaah, 24 Januari 2014 11:05

    Nandan Kusmanagiri

    Wilujeng makalangan, langkung pogot sigana upami tos aya aplikasi dina android...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 19:18

    Erwin Kusumah

    Kang dupi wawaran perkawis FDBS teu ditayangkeun di...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 11:06

    Ai Karlinawati

    Hoyong milarian conto wawacan kanggo murangkalih hanjakal teu aya..hatur nuhun ..Mugia website ieu lana...
  • Saptu, 21 Désémber 2013 14:14

    iklanzoom.com

    Asalamualaiakum dari iklanzoom.com semoga pendidikan Indonesia tambah maju wasalamuaalaikum fresh...
  • Saptu, 02 Novémber 2013 18:31

    Sukinah Boiman

    Alhamdulillah upami di kota Bandung gaduh sakola favorit ngiring bingah, kumargi lami-lami upami basa sunda pada ninggalkeun bisa punah...

Badé ngomén? Mangga klik di ieu.

SN

Jumaah, 05 Désémber 2014 02:44

Parobahan Raperda No 15, Baris Mancegkeun PDAM Tirtawening

(SundaNews, Bandung) Sabada Raperda Parobahan Perda No 15/2009 disahkeun Pansus II DPRD Kota Bandung ahir Agustus 2014, ...
SN

Kemis, 04 Séptémber 2014 09:19

Pansus V DPRD Nargétkeun Bandung Meunang WTP Taun 2015

Sundanew.com, Ketua...
SN

Jumaah, 18 Juli 2014 02:37

Chace jeung Media Nu Sologoto

(SundaNews) Salah sahiji nu penting di Google téh nyaeta fungsi cache. Hiji kontén dina wéb, sanajan geus...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:32

Prabowo Cangcaya Surya Dharma Ali Kalibet Korupsi

(SundaNews, Jakarta) Naon anu diucapkeun ku Capres Prabowo Subianto ngeunaan ditéwakna Suryadharma Alie ku KPK dina...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:09

Din: “Amien Rais Kuduna Némbongkeun Sikep Negarawan”

(SundaNews) Ketua Umum Pimpinan Pusat Muhammadiyah Muhammad Din Syamsuddin manghanjakalkeun kana sikep Amien Rais anu...