Bagikeun ka Lapak Facebook

Basa SundaUnak-anikKemis, 12 Juli 2012 19:29

Prof. Dr. H. Édi S. Ékadjati

Ku Dadan Sutisna

(Kuningan, 25 Maret 1945 - Bandung, 1 Juni 2006)

Taun 1998 mimiti tepang langsung sareng Pa Edi suargi téh. Harita kuring keur jadi wartawan Majalah Manglé, ditugaskeun pikeun wawancara jeung anjeunna. Nya jangjian di Gedong Fakultas Sastra Undap, di Jatinangor, Sumedang. Ti barang gok gé, geus karasa yén anjeunna tokoh nu basajan tur handap asor. Jengléngan profésor nu weruh ku élmu, tapi henteu ngatarakan sumawonna umangkeuh yén anjeunna jembar pangabisa.

Taun 2002, basa ngadeg Pusat Studi Sunda di Bandung, kuring diajakan ku Hawé Setiawan jadi salah sahiji pangurus harian. Pa Édi jadi ketuana. Tah, nya harita mimiti wanoh pisan mah. Malah sok sering diangkir ka bumina, mun aya hal-hal nu perlu dibéréskeun patali jeung Pusat Studi Sunda. Sakapeung sok ngumaha hayang dipangmenerkeun komputer mun aya masalah.

Unggal lebaran, Pa Édi sok nyaur ka bumina. Song ngasongkeun amplop. "Lumayan kanggo mayar fitrah", pokna. Lain ka kuring wungkul, sakanyaho, Pa Édi mah teu weléh merhatikeun ka saha waé. Mun pareng kagungan rejeki, tara asa-asa barangbéré. Geus karuhan ari ka Pusat Studi Sunda mah, sasatna totomplokan pisan.

*

Profésor Édi S. Ékajati téh ahli filologi jeung sajarah Sunda. Ngaréngsékeun program doktor di UI (1977-1979) kalayan yudisium cum laude. Nu ditalungtik dina disertasina ngeunaan Carita Dipati Ukur.

Prof. Édi aktif nulis buku jeung ngayakeun panalungtikan dina widang sajarah. Hasil tulisanana: Fatahillah Pahlawan Arif Bijaksana (1974), Penyebaran Islam di Jawa Barat (1975), Wawacan sajarah Galuh (1981), Cerita Dipati Ukur: Karya-karya satra Sejarah Sunda (1982), Masyarakat Sunda dan Kebudayaannya (éditor, 1984), Kebudayaan Sunda (1991), jeung Kebudayaan Sunda: Suatu Pendekatan Sejarah (1995).

Kungsi deuih jadi redaktur Kalawarta Kudjang (1970-1974), Bungarampai Ilmu Sastra (1983-1984), terus milu ngokolakeun Sundanologi (1984-1987), Kepala Museum Konférénsi Asia Afrika, Dept. Luar Negeri (1980-1989). Milu marajian jeung ngokolakeun Pusat Studi Sunda ti taun 2002. Kungsi jadi dosén UNPAD, Dékan Fakultas Sastra, tur ti taun 1994 diangkat jadi Guru Besar UNPAD.

Nuju kacida sumangetna ngokolakeun Pusat Studi Sunda, anjeunna kabujeng teu damang. Dirawat di Rumah Sakit Al-Islam kénging sasasih, dugi ka ngantukeunana ping 1 Juni 2006.***(Dadan Sutisna)

Kirim Koméntar tina Facebook

Kirim Koméntar

Jenengan
Alamat Émail
Alamat Wéb
Koméntar
Serat Kodeu:
  
  • Senén, 03 Fébruari 2014 19:50

    fathan

    ya allah meni seer pisan kajahatan...
  • Senén, 27 Januari 2014 16:44

    agus sofyan

    Simkuring mani hoyong maca carios sunda ti ngawitan Gumilar , Wijana, sibuntung jago tutugan tug dugi ka Jaka santang..mani...
  • Jumaah, 24 Januari 2014 19:20

    yudha

    Tumaros, dimana tiasa mendakan buku Si Buntung Jago Tutugan? hatur nuhun pisan....
  • Jumaah, 24 Januari 2014 11:05

    Nandan Kusmanagiri

    Wilujeng makalangan, langkung pogot sigana upami tos aya aplikasi dina android...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 19:18

    Erwin Kusumah

    Kang dupi wawaran perkawis FDBS teu ditayangkeun di...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 11:06

    Ai Karlinawati

    Hoyong milarian conto wawacan kanggo murangkalih hanjakal teu aya..hatur nuhun ..Mugia website ieu lana...
  • Saptu, 21 Désémber 2013 14:14

    iklanzoom.com

    Asalamualaiakum dari iklanzoom.com semoga pendidikan Indonesia tambah maju wasalamuaalaikum fresh...
  • Saptu, 02 Novémber 2013 18:31

    Sukinah Boiman

    Alhamdulillah upami di kota Bandung gaduh sakola favorit ngiring bingah, kumargi lami-lami upami basa sunda pada ninggalkeun bisa punah...

Badé ngomén? Mangga klik di ieu.

SN

Jumaah, 05 Désémber 2014 02:44

Parobahan Raperda No 15, Baris Mancegkeun PDAM Tirtawening

(SundaNews, Bandung) Sabada Raperda Parobahan Perda No 15/2009 disahkeun Pansus II DPRD Kota Bandung ahir Agustus 2014, ...
SN

Kemis, 04 Séptémber 2014 09:19

Pansus V DPRD Nargétkeun Bandung Meunang WTP Taun 2015

Sundanew.com, Ketua...
SN

Jumaah, 18 Juli 2014 02:37

Chace jeung Media Nu Sologoto

(SundaNews) Salah sahiji nu penting di Google téh nyaeta fungsi cache. Hiji kontén dina wéb, sanajan geus...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:32

Prabowo Cangcaya Surya Dharma Ali Kalibet Korupsi

(SundaNews, Jakarta) Naon anu diucapkeun ku Capres Prabowo Subianto ngeunaan ditéwakna Suryadharma Alie ku KPK dina...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:09

Din: “Amien Rais Kuduna Némbongkeun Sikep Negarawan”

(SundaNews) Ketua Umum Pimpinan Pusat Muhammadiyah Muhammad Din Syamsuddin manghanjakalkeun kana sikep Amien Rais anu...