Bagikeun ka Lapak Facebook

Ukur BanyolHeuheuy DeuhKemis, 12 Juli 2012 18:06

Témbakan Calon Mitoha

Ku Dadan Sutisna

Carita Saaya-aya kénging Dadan Sutisna

Ampir mareng jeung Piala Éropah, di désa kuring gé aya kompetisi maénbal. Nu miluanana ti saban lembur. Ari poé tadi, kuring nu jadi palatih Tim Buladig ti lembur Ciboléd, manggih kareuwas. Tapi, sigana lain kuring wungkul nu reuwas jeung keuheul téh, nu séjénna gé pasti kitu.

Ti méméh maen ge, geus henteu pararuguh. Si Usro, sakadang kiper, nu ngariweuhkeun téh. Dina gempungan peuting kamari, manéhna siap jadi kiper. Naha ari rék der maén, ngadak-ngadak hayang jadi penyerang.

"Ari manéh kumaha Usro, apan euweuh deui kiper?"

"Ah, da kuring mah hayang maju!" pokna.

"Loba anu rék maju mah, lamun kiper euweuh!" ceuk nu séjénna.

Tapi Si Usro mani keukeuh. Mangkaning wasit geus niup piriwit. Beu, cilaka. Mangkaning geus tujuh kali maén téh, éléh baé. Tim Buladig mah ukur méré poin ka batur. Tah, dina pertandingan ayeuna mah teu meunang henteu kudu meunang. Ngarah mitos Tim kuring purah méré poin téh rada kaubaran.

Malah saméméh waktuna maén téh, anggota Tim kuring ngider néangan méjik. Nu ka kulon, nu ka kidul, awahing hayang meunang. Para pamaén geus ngarinum cai ti dukun, ngarah jagjag cenah. Bal geus dijampéan ku Bah Dasmin, ngarah bisa asup kana gul lawan. Malah henteu kapalang, poé éta mah digusur jeung dukunna. Sina nungguan gul, sakalian jajampéan.

Kari-kari ayeuna, kiper hiji-hijina bet murengked embungeun. Mangkaning piriwit geus disada. Barudak geus sésépakan, pamanasan. Ari gul can aya nu nungguan.

"Buru atuh, Usro!" ceuk kuring rada nyentak.

"Na sia téh mani hararésé!" ceuk Bah Dasmin, bari regeyeng Si Usro dipangku sina diuk lebah gul. "Ngajedog di dinya!" ceuk dukun Tim kuring téh.

Taun ieu, kompetisi maén bal téh leuwih ramé ti batan saméméhna. Komo apan, mani mareng pisan jeung Piala Éropah. Nu miluanana gé nepi ka 20 kleub. Najan lapangna di lamping pasir, nu lalajo ngagimbung baé. Awéwé-lalaki, aki-aki jeung nini-nini, gogorowokan méré sumanget. Paheuras-heuras genggerong.

Lembur kuring gé henteu tinggaleun. Tim Buladig nu geus ampir pareum, sina carengkat deui. Kapaksa kuring jadi opisial, sakalian jadi pelatih, da euweuh deui nu ngurus barudak. Kangaranana kleub dadakan atuh, pamaénna gé saaya-aya. Malah dina maén mimiti mah, Aki Adud nu geus rérémpo kapaksa sina ngajejegan. Ngan ayeuna mah geus henteu maén, bincurangna geuneuk kajejek lawan.

Lantaran pamaén paspasan, atuh kiper gé ukur hiji, teu boga cadangan. Si Usro nu jadi kiper téh, da nu séjénna euweuh nu bisaeun. Kungsi Si Obar dilatih, kalahka matak paur nu nénjona. Ngadadak lingas bal téh dina leungeun Si Obar mah.

Geus tujuh kali maén, terus-terusan éléh. Wiwirang wé. Nu matak sakali ieu mah, kudu meunang. Matak ngondang dukun gé.

Ari karah ku dipaksa mah, Si Usro teu burung daék nyicingan gul. Ngan kawas nu cileureun, malah katémbong mindeng pisan ngalamun.

"Sing rancingeus atuh, Usro!" Bah Dasmin sesentak bari teu eureun gegereyeman, mapatkeun jangjawokanana.

Der, pertandingan dimimitian. Tim Buladig ngalawan Tim Ramijud. Ramé maén téh, da puguh sarua belegugna. Ngadu pisik téh ieu mah lain bohong. Silih sénték, silih sébréd. Kartu kuning geus henteu kacaturkeun lobana.

"Montong kawas rek gelut atuh maén téh!" kuring gogorowokan, pédah barudak ngadadak henteu sportip. Teuing mun neuteuli kénéh mah, pédah taun kamari dilosin pisan ku Tim Ramijud téh.

Téhnik anu dibikeun ku palatih téh henteu dipaké. Nu puguh mah, maén jadi kurang kontrol. Si Apoy ngabodi, lawan nepi ka tisuksruk kana kamalir, terus haharegungan bari nyekelan bujur nu titeundeut kana taneuh teuas. Puguh baé Si Apoy dibéré kartu kuning. Untung teu kartu mérah gé.

Babak kahiji mah gedeg. Bal euweuh nu ngalanto kana gul. Si Usro gé ukur ngajentul. Gancang dibéré pépéling.

"Montong kasar teuing maén téh. Sareukseuk nénjona. Tuh ténjokeun pamaén Walanda, apan sakitu cantikna!"

"Da ituna nu ngajak kasar!" ceuk Si Apoy.

"Keun baé. Nu penting mah téhnik dipaké, ngarah éndah katémbongna!" ceuk kuring.

"Ku Abah dijampé ti kajauhan!" Bah Dasmin nyelengkeung.

Babak kadua geus dimimitian. Enya baé ayeuna mah barudak téh henteu kasar teuing. Teuing mun geus carapéeun mah. Ngan naha atuh, bal bet dibabawa baé ku lawan. Malah aya kesan disatengah-lapangkeun. Mang Oji, striker Tim Ramijud mani seserentengan. Bal terus dibawa ka deukeut gul. Éta nu matak keuheul téh, Si Usro kalahka nyarandé kana tihang gul.

"Téwak Usro!"

"Kalah ka ngajedog atuh!"

Si Usro cicing baé. Puguh bae Mang Oji asa dibéré kasempetan. Bal disepak sahabekna. Semu bangbaraan. Geblos, ger nu lalajo surak.

Lain sakali dua kali kituna téh. Unggal Mang Oji mawa bal, Si Usro kalah ka nanghunjar lambar. Bangun teu daya teu upaya. Geblos deui. Surak deui. Bah Dasmin tangka beureum beungeut. Jangjawokanana henteu metu.

Sekor geus 0-5. Wiwirang keur kuring mah. Nyel ambek ka Si Usro. Terus digusur ka luar. Cul baé gul mah euweuh nu nungguan.

"Ari manéh kumaha, Usro? Rék nyilakakeun Tim sorangan?"

Si Usro anggur ngabetem. Teu lémék teu nyarék.

"Éta gul euweuh nu nungguan!" nu lalajo patinggorowok. Serenteng aya aki-aki, rék mélaan tadina mah. Tokroh-tokroh jadi kiper. Ngaganti Si Usro.

Komo dikiperan ku aki-aki atuh. Enya ari katewakna mah. Bubuhan bal ngagéléték ka hareupeun.

"Talapung, Ki!" ceuk Bah Dasmin.

Abong aki-aki. Geblos téh kalah ka ditalapung ka gul sorangan. Ger nu lalajo surak.

"Dibuang ku aki mah balna!" pokna teu kireum-keureum.

Nepi ka bérésna maén, sekor matak hanjelu, 0-7. Henteu nyalahkeun sasaha deui, kabéh gé ambek ka Si Usro. Diperekpek ku saréréa. Dinaha-naha.

Najan semu ngadégdég, Si Usro teu burung ngadadarkeun alesanana. Cenah, Mang Oji téh pimitohaeunana. Basa poe kamari Si Usro nganjang, Mang Oji ngancam.

"Lamun témbakan déwék ditéwak, eureun siah bobogohan jeung Si Unéh téh!"***

Kirim Koméntar tina Facebook

Kirim Koméntar

Jenengan
Alamat Émail
Alamat Wéb
Koméntar
Serat Kodeu:
  
  • Senén, 03 Fébruari 2014 19:50

    fathan

    ya allah meni seer pisan kajahatan...
  • Senén, 27 Januari 2014 16:44

    agus sofyan

    Simkuring mani hoyong maca carios sunda ti ngawitan Gumilar , Wijana, sibuntung jago tutugan tug dugi ka Jaka santang..mani...
  • Jumaah, 24 Januari 2014 19:20

    yudha

    Tumaros, dimana tiasa mendakan buku Si Buntung Jago Tutugan? hatur nuhun pisan....
  • Jumaah, 24 Januari 2014 11:05

    Nandan Kusmanagiri

    Wilujeng makalangan, langkung pogot sigana upami tos aya aplikasi dina android...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 19:18

    Erwin Kusumah

    Kang dupi wawaran perkawis FDBS teu ditayangkeun di...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 11:06

    Ai Karlinawati

    Hoyong milarian conto wawacan kanggo murangkalih hanjakal teu aya..hatur nuhun ..Mugia website ieu lana...
  • Saptu, 21 Désémber 2013 14:14

    iklanzoom.com

    Asalamualaiakum dari iklanzoom.com semoga pendidikan Indonesia tambah maju wasalamuaalaikum fresh...
  • Saptu, 02 Novémber 2013 18:31

    Sukinah Boiman

    Alhamdulillah upami di kota Bandung gaduh sakola favorit ngiring bingah, kumargi lami-lami upami basa sunda pada ninggalkeun bisa punah...

Badé ngomén? Mangga klik di ieu.

SN

Jumaah, 05 Désémber 2014 02:44

Parobahan Raperda No 15, Baris Mancegkeun PDAM Tirtawening

(SundaNews, Bandung) Sabada Raperda Parobahan Perda No 15/2009 disahkeun Pansus II DPRD Kota Bandung ahir Agustus 2014, ...
SN

Kemis, 04 Séptémber 2014 09:19

Pansus V DPRD Nargétkeun Bandung Meunang WTP Taun 2015

Sundanew.com, Ketua...
SN

Jumaah, 18 Juli 2014 02:37

Chace jeung Media Nu Sologoto

(SundaNews) Salah sahiji nu penting di Google téh nyaeta fungsi cache. Hiji kontén dina wéb, sanajan geus...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:32

Prabowo Cangcaya Surya Dharma Ali Kalibet Korupsi

(SundaNews, Jakarta) Naon anu diucapkeun ku Capres Prabowo Subianto ngeunaan ditéwakna Suryadharma Alie ku KPK dina...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:09

Din: “Amien Rais Kuduna Némbongkeun Sikep Negarawan”

(SundaNews) Ketua Umum Pimpinan Pusat Muhammadiyah Muhammad Din Syamsuddin manghanjakalkeun kana sikep Amien Rais anu...