Bagikeun ka Lapak Facebook

Ukur BanyolHeuheuy DeuhKemis, 12 Juli 2012 18:06

9 Seratan Ukur Banyol

Ku Dadan Sutisna

Kasanggakeun 9 seratan pondok "Ukur Banyor". Da ukur banyol ieuh, janten ulah dilebetkeun kana manah. Kénging kutrat-kotrét jaman bihari. Matak seuri, mesem, atanapi henteuna mah, rélatif. Nyanggakeun saaya-aya.

Di Hiji Taman

Di hiji taman nu keur meujeuhna sepi, pasosoré, mangsa langit keur hibar ku layung.

"Néng, teu karasa nya, urang hahadéan téh geus tujuh bulan."

Jempé sakeudeung.

"Akang jangji, lamun Enéng keresa mah, rék énggal-énggal ditikah. Mas kawinna, sing percanten, moal dianjuk. Kontan sajuta!"

Taya nu ngawalon.

"Tos kabayang panginten ku Enéng, upami urang engké panganténan..."

(Padahal lebah dinya téh taya deui sasaha. Ukur manéhna sorangan.)

Buruh Néangan

Cék hiji koran, aya kulawarga nu leungiteun ku akina. Cenah éta aki-aki téh kabur ti imah opat poé katukang. Geus ditéangan teu kapanggih waé. Cék dina koran, singsaha nu manggihan éta aki-aki, bakal diburuhan. Ari ciri-cirina, éta aki-aki mawa kantong gedé, di jero kantong aya duit pangajina 100 juta.

Nu néangan téh bur-ber ka kulon ka wétan, da hayang buruhna téa. Mang Ikin nu ngarasa gedé milik téh, keur nungguan warung, éta aki-aki nyampeurkeun meuli udud. Teu ngengkékeun deui, durugdug wé dibawa ka imah kulawargana.

"Hatur nuhun, simkuring bungah pisan," cék nu boga imah. "Kantongna mah ka dieukeun wé. Tah, étang-étang kagegelan, mangga ieu aki kuring candak. Simkuring mah tos aral ngurusna!"

Pasanggiri

Geus rupa-rupa pasanggiri téh. Di lembur Cihieum mah, aya "Janggot Ngagebay Awards", pasanggiri papanjang-panjang janggot. Hadiahna teu kapalang, imah kari nyicingan, lengkep jeung parabotna.

Nu ngarasa ngingu janggot mah euweuh nu teu miluan. Cék catetan panitia, nu miluan téh leuwih ti opat ratus urang. Geus kumpul, ngong panitia biantara.

"Ieu pasanggiri kedah adil, nu mawi panitia ngadamel aturan. Engké panitia rék ngabagikeun pangurud janggot, teras cukur éta janggot Sadérék dugi ka lénang. Antosan di dieu dugi ka éta janggot manjangan deui. Tah, nu merenah meunang hadiah téh, nyaéta nu janggotna nepi ka sametér."

Leukeun

MANG Mista mah kasebut leukeun. Tara bosenan, tara putus asa. Éta wé, upama aya nu keur nyawér dina kawinan, nu dipulungan ku Mang Mista mah lain duit récéh, tapi béasna, dikumpulkeun.

Kamari, Mang Mista ngahuleng. Mikiran kumaha carana sangkan cai di walungan lebakeun imahna, bisa ngocor ka buruan. Nyéh seuri sorangan, terus baé manggul pacul. Tuluy nyieun solokan, sina nanjeur ti walungan ka lebah buruanana. Puguh baé ku Pa Érté digeuhgeuykeun.

"Mang, cai ti handap mah teu mungkin ngocor ka luhur. Mun ti buruan ka walungan, bakal bisa,"

"Ari Pa Érté, upami dileukeunan mah, moal aya anu henteu tiasa!" pokna, bari terus baé macul.

Usum Harénghéng

Di lembur keur usum bangsat. Loba nu leungit barang atawa ingon-ingon. Hiji mangsa, Si Mista laporan ka balé désa.

"Leungit sapi, Pa Kuwu!" pokna. Puguh baé, poé éta mah ramé néangan sapi Si Mista. Tapi nepi ka saminggu lilana, teu kapanggih baé. Ngan Pa Kulisi mimiti kerung, sabab di imah Si Mista mah euweuh kandang sapi.

"Naha di mana diteundeunna sapi téh, Mista? Geuning euweuh kandangna gé?"

"Nu mawi, dibawa jeung kandang-kandangna, Pa Kulisi?"

"Har? Bisa kitu geuning?"

"Pasti tiasa, da ayeuna mah keur usum harénghéng!"

Cikopi

Hiji mangsa, ka imah Mang Ija aya nu nganjang. Mangkaning di imahna teh keur teu boga nanaon keur nyuguhan. Tapi ari basa mah apan perlu, moal sémah dianggurkeun baé.

"Badé ngaleuleut naon, Pa. Citéh atanapi kopi?"

"Wios kopi wé!"

Mang Ija ngaléos ka dapur. Tapi kalah ka ngahuleng, da puguh euweuh nanaon téa. Rugup-ragap kana pésak, euweuh duit. Katambah warung jauh deuih. Kabeneran aya areng paranti ngistrika, terus baé ditinyuh ku cai atah. Song dibikeun ka sémah.

"Tapi punten, Pa, cikopi ieu mah teu kénging dileueut. Wios ditingali baé. Saéna, bapa mah ngaleueut cai hérang!"

"Har?"

Usum Hapé

Abong keur usum Hapé, ayeuna salaki-pamajikan gé nyarekelan HP. Contona Mang Diran jeung Bi Rukmi. Najan pagawéanana ukur ulukutek di imah, tapi barogaeun hapé.

Beurangna:

"Halow, di mana ieu, Mah?"

"Nuju di dapur, Pa!"

"Enya, da Bapa gé keur di tengah imah!"

Peutingna:

"Halow, tos kulem, Mah?"

"Teu acan. Bapa di mana?"

"Apan ieu dina kasur, gigireun Mamah!"

Nadar

Geus tilu poé Mang Dohing ngadon cicing di luhur kalapa, gigireun imahna. Tatanggana puguh bae kagét. Boa-boa Mang Dohing teh rada kaganggu ingetanana.

"Turun Dohing, kumaha lamun labuh?" ceuk Pa Érté bari tanggah. Nu séjénna milu hariwang.

"Moal!" jawab nu ti luhur.

"Ngarah naon atuh, maké naék kana kalapa. Mun rék diala puguh deui!"

"Kieu, Pa Érté. Baréto kuring teh nadar, lamun boga anak lalaki, rék cicing di luhur tangkal kalapa saminggu lilana. Tah, ayeuna dilaksanakeun!"

Kajadian

"Kamari mah aya kajadian!"

"Geus naon deui baé?"

"Pék we atuh bayangkeun, aya mobil keur mengpengan ka kulonkeun, terus aya motor sarua ngebutna, ka wétankeun,"

"Tabrakan atuh, kumaha nu tumpakna?"

"Henteu. Da mobil mah di Jl. Sukarno Hatta, ari motor di Jl. Ahmad Yani!"

Kirim Koméntar tina Facebook

Kirim Koméntar

Jenengan
Alamat Émail
Alamat Wéb
Koméntar
Serat Kodeu:
  
  • Senén, 03 Fébruari 2014 19:50

    fathan

    ya allah meni seer pisan kajahatan...
  • Senén, 27 Januari 2014 16:44

    agus sofyan

    Simkuring mani hoyong maca carios sunda ti ngawitan Gumilar , Wijana, sibuntung jago tutugan tug dugi ka Jaka santang..mani...
  • Jumaah, 24 Januari 2014 19:20

    yudha

    Tumaros, dimana tiasa mendakan buku Si Buntung Jago Tutugan? hatur nuhun pisan....
  • Jumaah, 24 Januari 2014 11:05

    Nandan Kusmanagiri

    Wilujeng makalangan, langkung pogot sigana upami tos aya aplikasi dina android...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 19:18

    Erwin Kusumah

    Kang dupi wawaran perkawis FDBS teu ditayangkeun di...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 11:06

    Ai Karlinawati

    Hoyong milarian conto wawacan kanggo murangkalih hanjakal teu aya..hatur nuhun ..Mugia website ieu lana...
  • Saptu, 21 Désémber 2013 14:14

    iklanzoom.com

    Asalamualaiakum dari iklanzoom.com semoga pendidikan Indonesia tambah maju wasalamuaalaikum fresh...
  • Saptu, 02 Novémber 2013 18:31

    Sukinah Boiman

    Alhamdulillah upami di kota Bandung gaduh sakola favorit ngiring bingah, kumargi lami-lami upami basa sunda pada ninggalkeun bisa punah...

Badé ngomén? Mangga klik di ieu.

SN

Jumaah, 05 Désémber 2014 02:44

Parobahan Raperda No 15, Baris Mancegkeun PDAM Tirtawening

(SundaNews, Bandung) Sabada Raperda Parobahan Perda No 15/2009 disahkeun Pansus II DPRD Kota Bandung ahir Agustus 2014, ...
SN

Kemis, 04 Séptémber 2014 09:19

Pansus V DPRD Nargétkeun Bandung Meunang WTP Taun 2015

Sundanew.com, Ketua...
SN

Jumaah, 18 Juli 2014 02:37

Chace jeung Media Nu Sologoto

(SundaNews) Salah sahiji nu penting di Google téh nyaeta fungsi cache. Hiji kontén dina wéb, sanajan geus...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:32

Prabowo Cangcaya Surya Dharma Ali Kalibet Korupsi

(SundaNews, Jakarta) Naon anu diucapkeun ku Capres Prabowo Subianto ngeunaan ditéwakna Suryadharma Alie ku KPK dina...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:09

Din: “Amien Rais Kuduna Némbongkeun Sikep Negarawan”

(SundaNews) Ketua Umum Pimpinan Pusat Muhammadiyah Muhammad Din Syamsuddin manghanjakalkeun kana sikep Amien Rais anu...