Bagikeun ka Lapak Facebook

Ukur BanyolHeuheuy DeuhKemis, 12 Juli 2012 18:03

Diajar Owah

Ku Dadan Sutisna

Diajar Owah

Isuk-isuk. Keur ngahuleng Mang Waru téh. Kadéngé aya nu ngagorowok tarik naker. Mani asa nongtoréng pisan.

"Tuluuung!" cenah.

"Tah, aya nu ménta tulung! Salaku manusa, aing kudu nulungan nu butuh pitulung!" pokna. Gidig ka pipir imah, da dédéngéan téh datangna sora ti lebah dinya. Euweuh sasaha.

"Tuluuung!" geus kadéngé deui.

Gidik ka buruan, ka lebah dapuran cau. Euweuh.

"Nya di mana mangkeluk téh, ongkoh ménta tulung! Tapi euweuh!" pokna, kutuk gendeng. Huleng deui wéh. Mikiran nu ménta tulung. Mikiran deui pamajikanana nu balik ka kolotna. Mikiran kasusah hirup. Mikiran hahargaan.

Méméh magrib, Mang Waru ngoréjat siga nu manggih kareuwas.

"Aéh-aéh, apan nu gogorowokan ménta tulung téh aing sorangan!" cenah bari nepakan tarang.
Nguseup

Unggal poe, pagawean Mang Onib teh ukur nguseup di walungan. Eupanna ku roti jeung beuleum sampeu. Ngan nya kitu, balikna sok lengoh bae, can kungsi mawa lauk.

Panasaran, hiji poe mah ku pamajikanana diintip. Katembong salakina keur cindekul dina batu. Ragamang kana eupan. Pelenyun udud. Kitu jeung kitu we, nyokotan eupan teh ampir unggal usik. Jeujeur mah diantep.

Sanggeus beak eupan, kakara Mang Onib nguniang.

"Paingan atuh datang ka imah tara hayang dahar, da unggal poe ngadahar eupan!" pamajikanana ngagerendeng.

Salah SangkaCeuk haté hiji lalaki nu maké topi beureum, "Na éta awéwé me­long baé ka aing, sugan bogoheun, ah rék di tanya."

Lalaki : "Naaa, Nyai téh ningali baé ka Eng­­kang sapertos nu asa-asa?'

Awéwé : "Sumuhun abdi téh asa-asa, boa-boa di dinya téh nu nyopét lokét salaki abdi téa, apal kana topina!"

NurutanBapana: "Angger silaing mah, teu nempo awéwé ngaliwat, komo bari rada pantes, éta panon mani melong teu ngiceup-ngiceup. Terus éta awéwé ditingalikeun nepi ka les teu katémbong... Cik atuh ulah ngérakeun kolot, éta kanyahoan ku batur mah!"

Anakna: "Har... apan kuring mah nurutan Bapa, geuning Bapa gé pan sok kitu!"

Bapana: "Teu déwék mah, teu rumasa...", (Bari ngaléos) "Da déwék mah lain saukur dipelongkeun, tapi sok terus dituturkeun!"

Bingung"Ku naon Jang, ngahuleng baé?"

"Bingung puguh, Mang!"

"Lah, ngéwa budak-budak geus diajar bingung. Keun wé najan keur usum susah gé, sing sabar urang mah. Ari kitu bingung ku naon?"

"Kahiji, kuring bingung kumaha ngabalanjakeun duit. Éta mah, di imah aya duit dua karung, mending dikumahakeun nya? Dibeulikeun kana naon?"

"Lah, ari Ujang, nya sukur wé hartina réa rejeki. Sok wé meuli naon nu dipikahayang ku Ujang."

"Nya éta Mang, bingung kuring téh. Nu kadua, kumaha carana sangkan kuring bisa meunangkeun duit dua karung, da ayeuna mah karungna kosong kénéh."

Kirim Koméntar tina Facebook

Kirim Koméntar

Jenengan
Alamat Émail
Alamat Wéb
Koméntar
Serat Kodeu:
  
  • Senén, 03 Fébruari 2014 19:50

    fathan

    ya allah meni seer pisan kajahatan...
  • Senén, 27 Januari 2014 16:44

    agus sofyan

    Simkuring mani hoyong maca carios sunda ti ngawitan Gumilar , Wijana, sibuntung jago tutugan tug dugi ka Jaka santang..mani...
  • Jumaah, 24 Januari 2014 19:20

    yudha

    Tumaros, dimana tiasa mendakan buku Si Buntung Jago Tutugan? hatur nuhun pisan....
  • Jumaah, 24 Januari 2014 11:05

    Nandan Kusmanagiri

    Wilujeng makalangan, langkung pogot sigana upami tos aya aplikasi dina android...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 19:18

    Erwin Kusumah

    Kang dupi wawaran perkawis FDBS teu ditayangkeun di...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 11:06

    Ai Karlinawati

    Hoyong milarian conto wawacan kanggo murangkalih hanjakal teu aya..hatur nuhun ..Mugia website ieu lana...
  • Saptu, 21 Désémber 2013 14:14

    iklanzoom.com

    Asalamualaiakum dari iklanzoom.com semoga pendidikan Indonesia tambah maju wasalamuaalaikum fresh...
  • Saptu, 02 Novémber 2013 18:31

    Sukinah Boiman

    Alhamdulillah upami di kota Bandung gaduh sakola favorit ngiring bingah, kumargi lami-lami upami basa sunda pada ninggalkeun bisa punah...

Badé ngomén? Mangga klik di ieu.

SN

Jumaah, 05 Désémber 2014 02:44

Parobahan Raperda No 15, Baris Mancegkeun PDAM Tirtawening

(SundaNews, Bandung) Sabada Raperda Parobahan Perda No 15/2009 disahkeun Pansus II DPRD Kota Bandung ahir Agustus 2014, ...
SN

Kemis, 04 Séptémber 2014 09:19

Pansus V DPRD Nargétkeun Bandung Meunang WTP Taun 2015

Sundanew.com, Ketua...
SN

Jumaah, 18 Juli 2014 02:37

Chace jeung Media Nu Sologoto

(SundaNews) Salah sahiji nu penting di Google téh nyaeta fungsi cache. Hiji kontén dina wéb, sanajan geus...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:32

Prabowo Cangcaya Surya Dharma Ali Kalibet Korupsi

(SundaNews, Jakarta) Naon anu diucapkeun ku Capres Prabowo Subianto ngeunaan ditéwakna Suryadharma Alie ku KPK dina...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:09

Din: “Amien Rais Kuduna Némbongkeun Sikep Negarawan”

(SundaNews) Ketua Umum Pimpinan Pusat Muhammadiyah Muhammad Din Syamsuddin manghanjakalkeun kana sikep Amien Rais anu...