Bagikeun ka Lapak Facebook

Ukur BanyolHeuheuy DeuhKemis, 12 Juli 2012 17:46

Pék Baé Sakitu Gé

Ku Dadan Sutisna

Karoohan

Basa Pa Among keur maca koran di téras hareup, kadéngé ti jero imah pamajikanana rawah-riwih. Antaré pisan ku Pa Among disampeurkeun. “Aya naon ieu téh?” cék Pa Among bari ngalaan kacamata. “Lain aya naon-aya naon, ieu budak ngalegleg duit saratus pérak. Kumaha nyokotna atuh, Bapa?” “Aéh-aéh, na karoohan teuing, mani lebar ku duit saratus pérak. Yeuh ku aing digantian sapuluh rébu!” pokna bari ngodok saku.***(dans)

Nékad“Enya, nékad pisan supir kebon binatang mah. Caritana kudu mindahkeun sato gangas, di satengahing jalan kakara engeuh yén susuratan mobil tinggaleun…” “Terus kumaha?” “Rék balik deui kagok. Rék diteruskeun kuriak dicegat pulisi, mangkaning keur usum operasi. Teu béakeun akal, maung nu dikandangan téh dipangku, sina diuk di hareup, gigireun supir…” “Deuleu étah, enya nékadna téh.” “Cék angkeuhanana, piraku pulisi wanieun nilang ari nénjo maung mah. Mikir dua kali meureun.” “Salamet wé, nya?” “Salamet maungna mah…”***(dans)

Teu Meunang Diangkat

GEUS aya mingguna Nyi Élis nguruhit hayang dipangmeulikeun hapé ku salakina. Ari Jang Emod, salakina, éstuning gedé timburu. “Moal. Lain teu boga duit, awéwé séjén gé baroga hapé téh kalah ka dipaké liwar…” “Ulah disakompét-daunkeun, atuh Akang. Teu kabéh awéwé siga kitu!” “Heug, tapi aya saratna. Mun aya télépon ti lalaki teu meunang diangkat.” “Har, ari abdi ti mana nyahona mun nu nélépon téh lalaki, ari teu diangkat mah?” Jang Emod ngahuleng. “Angkat wé heula. Mun sorana lalaki, ulah asa-asa, ku manéh carékan, montong ngaganggu pamajikan batur kituh. Mun perlu bari pangpéngkeun hapéna.” “Teu kénging raos sorangan atuh. Mun kana hapé Akang aya télépon ti awéwé, omat kudu dicarékan.” “Tara narima télépon ti awéwé Akang mah, tah pariksa hapéna, euweuh ngaran awéwé hiji-hiji acan!” Dua poé ti harita, basa Jang Emod balik ti kantor, paromanna ujug-ujug ngembang wera. Gidig nyampeurkeun pamajikanana. Terus hahaok. “Cik atuh, ari salaki sorangan mah montong dicarékan. Maké jeung diémbohan ku kecap purunyus, cunihin, nyolowédor teu ku hanteu. Aya penting pisan tadi téh, rék nitah mangnéangkeun dompét, tinggaleun.” “Har, naha di dinya lain lalaki kitu? Pan cék di dinya gé, sakur kadéngé sora lalaki, ulah asa-asa kudu dicarékan.” Nyi Ésih malik nyereng. “Dompét rék dibikeun, tapi aya saratna. Teu meunang neundeun potrét awéwé séjén dina dompét. Titik!”***(dans)

Pék Baé Sakitu Gé

JANG Ohim keur baluweng. Isuk kénéh geus rajol nu nagih hutang. Ari pamajikanana kalah ka nyarékan, pokpokanana éstuning matak nyugak. Nyebut lalaki euweuh kadaék mah, pangedulan mah, teu tanggung jawab mah. “Célémbéng, siah!” cék Jang Ohim bari ngajengkat ka tepas, terus ngadayagdag kana bilik. Asa ngareunah kageberan angin, guher wéh saré. Maké jeung ngimpi sagalarupa. Dina impian téh, manéhna boga sapi, keur ditawar ku Mang Minta, tatanggana. “Dibikeun moal lima juta, Jang?” cék Mang Minta. “Tambahan lima ratus deui atuh, Mang!” “Lah, sakitu wé ti Emang mah. Moal leuwih deui?” “Kumaha nya? Asa lebar. Ké atuh rék mikir heula!” Bray beunta. Mang Minta euweuh, sapi suwung. Jang Ohim gigisik. Dayagdag deui bari peupeureuman. “Pék waé Mang masih opat juta gé, kuring keur butuh duit yeuh…”***(dans)

Kirim Koméntar tina Facebook

Kirim Koméntar

Jenengan
Alamat Émail
Alamat Wéb
Koméntar
Serat Kodeu:
  
  • Senén, 03 Fébruari 2014 19:50

    fathan

    ya allah meni seer pisan kajahatan...
  • Senén, 27 Januari 2014 16:44

    agus sofyan

    Simkuring mani hoyong maca carios sunda ti ngawitan Gumilar , Wijana, sibuntung jago tutugan tug dugi ka Jaka santang..mani...
  • Jumaah, 24 Januari 2014 19:20

    yudha

    Tumaros, dimana tiasa mendakan buku Si Buntung Jago Tutugan? hatur nuhun pisan....
  • Jumaah, 24 Januari 2014 11:05

    Nandan Kusmanagiri

    Wilujeng makalangan, langkung pogot sigana upami tos aya aplikasi dina android...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 19:18

    Erwin Kusumah

    Kang dupi wawaran perkawis FDBS teu ditayangkeun di...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 11:06

    Ai Karlinawati

    Hoyong milarian conto wawacan kanggo murangkalih hanjakal teu aya..hatur nuhun ..Mugia website ieu lana...
  • Saptu, 21 Désémber 2013 14:14

    iklanzoom.com

    Asalamualaiakum dari iklanzoom.com semoga pendidikan Indonesia tambah maju wasalamuaalaikum fresh...
  • Saptu, 02 Novémber 2013 18:31

    Sukinah Boiman

    Alhamdulillah upami di kota Bandung gaduh sakola favorit ngiring bingah, kumargi lami-lami upami basa sunda pada ninggalkeun bisa punah...

Badé ngomén? Mangga klik di ieu.

SN

Jumaah, 05 Désémber 2014 02:44

Parobahan Raperda No 15, Baris Mancegkeun PDAM Tirtawening

(SundaNews, Bandung) Sabada Raperda Parobahan Perda No 15/2009 disahkeun Pansus II DPRD Kota Bandung ahir Agustus 2014, ...
SN

Kemis, 04 Séptémber 2014 09:19

Pansus V DPRD Nargétkeun Bandung Meunang WTP Taun 2015

Sundanew.com, Ketua...
SN

Jumaah, 18 Juli 2014 02:37

Chace jeung Media Nu Sologoto

(SundaNews) Salah sahiji nu penting di Google téh nyaeta fungsi cache. Hiji kontén dina wéb, sanajan geus...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:32

Prabowo Cangcaya Surya Dharma Ali Kalibet Korupsi

(SundaNews, Jakarta) Naon anu diucapkeun ku Capres Prabowo Subianto ngeunaan ditéwakna Suryadharma Alie ku KPK dina...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:09

Din: “Amien Rais Kuduna Némbongkeun Sikep Negarawan”

(SundaNews) Ketua Umum Pimpinan Pusat Muhammadiyah Muhammad Din Syamsuddin manghanjakalkeun kana sikep Amien Rais anu...