Bagikeun ka Lapak Facebook

Arsip MediaKemis, 12 Juli 2012 17:40

Anugerah keur Sastrawan Sunda ti YPK

Ku Dadan Sutisna

RÉA nu nyebutkeun kahirupan sastra Sunda téh hésé menyatna. Éta téh sok dipatalikeun deuih jeung rupa-rupa karémpan kana tumpurna basa Sunda. Tapi geuning buktina mah teu kitu. Jero sapuluh taun katompérnakeun, réa pisan kagiatan nu némbongkeun yén sastra Sunda masih kénéh hirup. Média basa Sunda masih kénéh medal, kitu deui buku-buku Sunda. Husus keur pamedalan buku Sunda, katémbong deuih aya ronjatna ti taun ka taun téh.

Lian ti buku jeung média Sunda, boh citak boh éléktronik, sawatara lembaga masih kénéh mayeng ngayakeun rupaning kagiatan sastra Sunda. Aya nu Lembaga Basa jeung Sastra Sunda (LBSS) nu ti taun 1990 naratas deui hadiah sastra Sunda. Atuh Paguyuban Panglawungan Sastra Sunda (PP-SS), méh saban taun ngayakeun saémbara ngarang keur ngeuyeuban naskah-naskah dina basa Sunda.

Para pangarang masih kénéh réa nulis, boh muatkeuneun dina média massa, boh pibukueun. Ku kituna, mun dibandingkeun jeung sélér séjén mah kahirupan sastra Sunda téh aya onjoyna. Da éta wé, sastrawan Sunda mah remen dibibita ku hadiah deuih. Lian ti hadiah dina rupaning saémbara, aya deui hadiah nu mayeng saperti Hadiah Sastra Rancagé, Hadiah Samsudi, Hadiah DK Ardiwinata, Hadiah Carpon Pilinih Majalah Manglé, jsté.

Aya deuih sastrawan nu meunang angerah. Taun 2006 jeung 2007, Pamaréntah Kota Bandung jeung Pamaréntah Provinsi Jawa Barat kungsi masrahkeun anugerah ka sawatara sastrawan Sunda. Nu kungsi dilélér téh di antarana Wahyu Wibisana jeung Saini KM.

Taun ieu, Gubernur Propinsi Jawa Barat rék masrahkeun deui anugerah ka lima sastrawan Sunda. Tujuanana mah keur ngahudangkeun sumanget para sastrawan dina nulis rupaning karya sastra. Ieu téh diluyukeun deuih jeung réalisasi tina Peraturan Daérah (Perda) No. 5 ngeunaan aksara, basa, jeung sastra Sunda.

Nu kapapancénan masrakeun ieu hadiah téh Yayasan Pusat Kebudayaan (YPK). Dina siaran pérs nu ditepikeun Cupumanik, Gugun Gunardi, Ketua Badan Pelaksana YPK, nyebutkeun yén ieu hadiah téh keur ngarojong kahirupan sastra Sunda. Ku ayana anugerah, dipiharep para sastrawan leuwih kaujurung dina ngarang jeung medalkeun karya-karyana.

Béda jeung hadiah lianna, ieu anugerah mah lain dumasar kana salah sahiji karya, tapi keur sastrawan nu geus ngahasilkeun karya nu mibanda ajén. Komo deuih mun produktif mah. Keur nangtukeun saha-sahana nu baris dilélér anugerah, YPK ngawangun tim juri nu indepéndén jeung kompetén.

Saha nu kasinugerahanana? Tacan diuar-uar, kakara rék diémbarkeun dina awal April 2008.***(Dan)

Kirim Koméntar tina Facebook

Kirim Koméntar

Jenengan
Alamat Émail
Alamat Wéb
Koméntar
Serat Kodeu:
  
  • Senén, 03 Fébruari 2014 19:50

    fathan

    ya allah meni seer pisan kajahatan...
  • Senén, 27 Januari 2014 16:44

    agus sofyan

    Simkuring mani hoyong maca carios sunda ti ngawitan Gumilar , Wijana, sibuntung jago tutugan tug dugi ka Jaka santang..mani...
  • Jumaah, 24 Januari 2014 19:20

    yudha

    Tumaros, dimana tiasa mendakan buku Si Buntung Jago Tutugan? hatur nuhun pisan....
  • Jumaah, 24 Januari 2014 11:05

    Nandan Kusmanagiri

    Wilujeng makalangan, langkung pogot sigana upami tos aya aplikasi dina android...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 19:18

    Erwin Kusumah

    Kang dupi wawaran perkawis FDBS teu ditayangkeun di...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 11:06

    Ai Karlinawati

    Hoyong milarian conto wawacan kanggo murangkalih hanjakal teu aya..hatur nuhun ..Mugia website ieu lana...
  • Saptu, 21 Désémber 2013 14:14

    iklanzoom.com

    Asalamualaiakum dari iklanzoom.com semoga pendidikan Indonesia tambah maju wasalamuaalaikum fresh...
  • Saptu, 02 Novémber 2013 18:31

    Sukinah Boiman

    Alhamdulillah upami di kota Bandung gaduh sakola favorit ngiring bingah, kumargi lami-lami upami basa sunda pada ninggalkeun bisa punah...

Badé ngomén? Mangga klik di ieu.

SN

Jumaah, 05 Désémber 2014 02:44

Parobahan Raperda No 15, Baris Mancegkeun PDAM Tirtawening

(SundaNews, Bandung) Sabada Raperda Parobahan Perda No 15/2009 disahkeun Pansus II DPRD Kota Bandung ahir Agustus 2014, ...
SN

Kemis, 04 Séptémber 2014 09:19

Pansus V DPRD Nargétkeun Bandung Meunang WTP Taun 2015

Sundanew.com, Ketua...
SN

Jumaah, 18 Juli 2014 02:37

Chace jeung Media Nu Sologoto

(SundaNews) Salah sahiji nu penting di Google téh nyaeta fungsi cache. Hiji kontén dina wéb, sanajan geus...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:32

Prabowo Cangcaya Surya Dharma Ali Kalibet Korupsi

(SundaNews, Jakarta) Naon anu diucapkeun ku Capres Prabowo Subianto ngeunaan ditéwakna Suryadharma Alie ku KPK dina...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:09

Din: “Amien Rais Kuduna Némbongkeun Sikep Negarawan”

(SundaNews) Ketua Umum Pimpinan Pusat Muhammadiyah Muhammad Din Syamsuddin manghanjakalkeun kana sikep Amien Rais anu...