Bagikeun ka Lapak Facebook

Basa SundaUnak-anikKemis, 12 Juli 2012 07:29

Kahatur Papayung Kalbu

Ku Yayat Hendayana

 

Parantos Geulis, parantos katampi. Leres tos rada lami. Aya panginten ari kana sapuluh dinten mah. Ih, henteu. Henteu dipiceun. Piraku teuing dimomorekeun. Samalih mah dipusti-pusti. Disimpen dina loket, supados kabantun kamana-mana. Kantenan we sami mah. Paraosan Engkang ge teu bina ti nu kamanah ku Eneng. Asa reugreug ari nyimpen serat dina loket teh. Engkang mah asa teu weleh nyandingkeun jirim nu geulis, panyileukan siang-wengi. Asa aya nu nalingakeun. Asa aya nu teu weleh ngabebenah lengkah malar teu mengpar tina jangji nu teu kendat dikedalkeun ku urang duaan saban tepang. Dianggo isim ku Engkang mah serat teh Geulis. Teu weleh diaos saupami Engkang emut ka Eneng. Teu weleh digugulung upami Engkang sono ka Eneng. Dugi ka parantos kucel awahing ku sering teuing digugulungna, da geuning bet saban usik sono Engkang ka Eneng teh. Engkang teu enggal-enggal ngawaler teh kumargi ngaraos baluweng. Bingung. Bet sapertos nu ngadadak linglung. Asa kabur pangacian. Henteu terang kedah kumaha nya peta. Antukna ngahurun balung. Sedih kingkin dina ati, bangbaluh minuhan kalbu. Duuuh. Dina waktos Engkang baluweng awahing ngemutan Eneng, raraosan teh aya nu nuyun. Lengkah nu ngadadak hampang, kahoyongna teu dipungpang. Ku Engkang estu digugu bade kamana leosna. Horeng ka jongko anu sasari, caket pengkolan paranti urang biasa tepang. Ari anu tunggu jongko, barang gok langsung pepeta, arapap-eureupeup bari papuket. Saena Engkang tos apal kana pamaksadanana. Awahing ku sering “ngawangkong”, upami Engkang nitip serat kanggo Eneng, Engkang jadi apal kana basa isaratna. Leres saur Eneng, manehna mah tiasa dipercanten, moal ngucah-ngaceh kanu lian lalakon urang duaan. Padahal apan sakitu seringna urang nitipkeun serat katresnan upami pareng tos teu kaampeuh nahan sono anu hoyong ngagolontor awahing lawas teu tepang. Pangna pepetana papuket, maksadna mah hariweusweus, rusuh nghadongengkeun Eneng nu majar ngantos-ngantos serat waleran. Engkang reuwas majar dina soca Eneng aya nu ngembeng sagala rupi. Duuh lebar temen eta damis nu walagri saupami kedah jadi pameuntasan cisoca. Eneng, hapunten Engkang. Rumaos lepat teu enggal-enggal ngawaleran serat. Sanes ngahaja dielat-elat, sanes maksad nyiksa manah. Pamohalan teuing Engkang baris wantun kitu peta ka Eneng, pangeunteupan deudeuh saban reureuh, panitipan asih saban usik. Sanes, Geulis, sanes. Sanes ku teu aya waktos, sanes pedah Engkang repot. Apan saur Engkang oge, waktos nu aya di Engkang mah sagemblengna kanggo Eneng. Nu ku Engkang sok karaos repot teh sanes waktos nanging manah. Manah Engkang sok ngaraos kalintang reporna saupami aya dintenna teu tepang sareng salira, Jungjunan Papayung kalbu. Sami Geulis, manah Engkang ge nya kitu pisan. Ngaraos hariwang sieun sesah kana tepang. Samalih aya karempan, inggis kasempetan dugi ka paragat pisan. Sadaya-daya Geulis, sadaya-daya. Engkang mah teu langkung Eneng kumaha ngatur waktosna. Nu dipalar asal tepang, mungguh sono sesah dipungpang. Engkang rumaos, Eneng sanes milik Engkang sagemblengna. Da mungguh Eneng aya nu gaduh, Engkang ge nya kitu keneh. Numawi ti anggalna mula tos diniatan urang mah seja TTM, “Teman Tapi Mesra”, Tepang Teras Misah. Kawuwuh apan ayeuna mah tuang raka parantos aya deui di bumi sabada dines di peuntas. (Naha atuh anjeunna teh mancen tugasna bet kirang lami nya Geulis?)***

Kirim Koméntar tina Facebook

Kirim Koméntar

Jenengan
Alamat Émail
Alamat Wéb
Koméntar
Serat Kodeu:
  
  • Senén, 03 Fébruari 2014 19:50

    fathan

    ya allah meni seer pisan kajahatan...
  • Senén, 27 Januari 2014 16:44

    agus sofyan

    Simkuring mani hoyong maca carios sunda ti ngawitan Gumilar , Wijana, sibuntung jago tutugan tug dugi ka Jaka santang..mani...
  • Jumaah, 24 Januari 2014 19:20

    yudha

    Tumaros, dimana tiasa mendakan buku Si Buntung Jago Tutugan? hatur nuhun pisan....
  • Jumaah, 24 Januari 2014 11:05

    Nandan Kusmanagiri

    Wilujeng makalangan, langkung pogot sigana upami tos aya aplikasi dina android...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 19:18

    Erwin Kusumah

    Kang dupi wawaran perkawis FDBS teu ditayangkeun di...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 11:06

    Ai Karlinawati

    Hoyong milarian conto wawacan kanggo murangkalih hanjakal teu aya..hatur nuhun ..Mugia website ieu lana...
  • Saptu, 21 Désémber 2013 14:14

    iklanzoom.com

    Asalamualaiakum dari iklanzoom.com semoga pendidikan Indonesia tambah maju wasalamuaalaikum fresh...
  • Saptu, 02 Novémber 2013 18:31

    Sukinah Boiman

    Alhamdulillah upami di kota Bandung gaduh sakola favorit ngiring bingah, kumargi lami-lami upami basa sunda pada ninggalkeun bisa punah...

Badé ngomén? Mangga klik di ieu.

SN

Jumaah, 05 Désémber 2014 02:44

Parobahan Raperda No 15, Baris Mancegkeun PDAM Tirtawening

(SundaNews, Bandung) Sabada Raperda Parobahan Perda No 15/2009 disahkeun Pansus II DPRD Kota Bandung ahir Agustus 2014, ...
SN

Kemis, 04 Séptémber 2014 09:19

Pansus V DPRD Nargétkeun Bandung Meunang WTP Taun 2015

Sundanew.com, Ketua...
SN

Jumaah, 18 Juli 2014 02:37

Chace jeung Media Nu Sologoto

(SundaNews) Salah sahiji nu penting di Google téh nyaeta fungsi cache. Hiji kontén dina wéb, sanajan geus...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:32

Prabowo Cangcaya Surya Dharma Ali Kalibet Korupsi

(SundaNews, Jakarta) Naon anu diucapkeun ku Capres Prabowo Subianto ngeunaan ditéwakna Suryadharma Alie ku KPK dina...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:09

Din: “Amien Rais Kuduna Némbongkeun Sikep Negarawan”

(SundaNews) Ketua Umum Pimpinan Pusat Muhammadiyah Muhammad Din Syamsuddin manghanjakalkeun kana sikep Amien Rais anu...