Bagikeun ka Lapak Facebook

Basa SundaUnak-anikKemis, 12 Juli 2012 07:28

Serat Di Basisir Bagendit

Ku Opi Masropi Adiwijaya

 

CAI Situ Bagendit nyiriwik muru kikisik, ngulisik kana bitis urang duaan, Élis. Terus nyiriwik deui ka lebah kapinis nu ngicis dina rakit, bari kawas mawa seuri. Kapinis siga nu surti, ka urang nu keur silih asih di kikisik. Teu daék ngusik, teu kawawa ngagebah ku jangjangna, da apal urang keur ngembang asmara. Kalah ulin dina rakit, tapi siga nyidik-nyidik. Salira hayang metik kembang taraté, hanjakal anggang ti darat. Taraté téh sumedeng mekar, kembangna pulas kayas saulas. Lir kayasna rasa urang. Kembangna mekar, lir mekarna cinta urang. Puisi salapan padalisan nu dianggit dina kertas kayas saulas, digambaran beubeulahan haté, ku salira dibaca. Puisi cinta jang salira, Élis! Cinta Engkang téh suci, Élis Ngadalis dina ati Mangkak dina sukma Taya carita jang ngarogahalana Dina kertas nu ngan salambar Engkang wakca balaka Hayang subaya nu daria Engkang cinta ka salira Ngan salira kembang sosoca Engkang Puisi wawakil ati ku salira ditimbang-timbang ku rasa. Terus imut, teuteupna nanceb na ati, ébréh raray siga nu suar, némbongkeun cinta di anjeun mekar. Salira ngalipet éta keretas, dijieun paparahuan. “Urang bangblaskeun ka peuntas, nya, Engkang!” haréwos salira dina simpéna daratan Situ Bagendit. “Malar ngambah talaga cinta, nya, jungjunan!” kitu téh bari mageuhkeun keukeup. “Palias kabaca ku Nyi Endit. Bisi sirik ka nu keur silih pikaasih. Abdi ringrang, da cék carita éta wanoja téh harak. Naha moal jadi mamala mun ieu keretas balabuh ka tengah sagara?” salira kawas nu bingbang. Keretas paparahuan kalah ditimbang-timbang rasa. Da puguh dina éta paparahuan aya wawakil rasa, aya rasa carita, aya sajak cinta. “Ah, Nyi Endit mah ukur legénda, Élis! Geura sok labuhkeun kana létah cai nu nyiriwik. Sina dibawa ka tengah, ka sampalan talaga. Ngarah lana dina mangsa, ngarih tingtrim dina jaladri, ngarah katambias dina kembang taraté nu mangkak! Sugan kabaca Ku nu Di Awang-awang, yén Engkang subaya cinta. Cinta nu medal tina hiji rasa nyacas, cinta Engkang lain cinta Rahwana, tapi cinta Rama ka Sinta, jungjunan!” Kertas paparahuan ku salira ditunda dina létah lambak, lambak talaga nu reureundahan. Dicewakan ku réma urang duaan. Ngarah ngambah ka tengah talaga. Ngarah bangblas ulin jeung alam. Yén cinta urang daria, cinta nu mikarep cacap ka adeg-adeg rumah tangga. Ah, Élis, mugia cinta urang mingkin romantis. Sing jadi lirik puisi nu ancik-ancikan dina batin. Bagendit, Pébruari 2006 Opi Masropi Adiwijaya

Kirim Koméntar tina Facebook

Kirim Koméntar

Jenengan
Alamat Émail
Alamat Wéb
Koméntar
Serat Kodeu:
  
  • Senén, 03 Fébruari 2014 19:50

    fathan

    ya allah meni seer pisan kajahatan...
  • Senén, 27 Januari 2014 16:44

    agus sofyan

    Simkuring mani hoyong maca carios sunda ti ngawitan Gumilar , Wijana, sibuntung jago tutugan tug dugi ka Jaka santang..mani...
  • Jumaah, 24 Januari 2014 19:20

    yudha

    Tumaros, dimana tiasa mendakan buku Si Buntung Jago Tutugan? hatur nuhun pisan....
  • Jumaah, 24 Januari 2014 11:05

    Nandan Kusmanagiri

    Wilujeng makalangan, langkung pogot sigana upami tos aya aplikasi dina android...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 19:18

    Erwin Kusumah

    Kang dupi wawaran perkawis FDBS teu ditayangkeun di...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 11:06

    Ai Karlinawati

    Hoyong milarian conto wawacan kanggo murangkalih hanjakal teu aya..hatur nuhun ..Mugia website ieu lana...
  • Saptu, 21 Désémber 2013 14:14

    iklanzoom.com

    Asalamualaiakum dari iklanzoom.com semoga pendidikan Indonesia tambah maju wasalamuaalaikum fresh...
  • Saptu, 02 Novémber 2013 18:31

    Sukinah Boiman

    Alhamdulillah upami di kota Bandung gaduh sakola favorit ngiring bingah, kumargi lami-lami upami basa sunda pada ninggalkeun bisa punah...

Badé ngomén? Mangga klik di ieu.

SN

Jumaah, 05 Désémber 2014 02:44

Parobahan Raperda No 15, Baris Mancegkeun PDAM Tirtawening

(SundaNews, Bandung) Sabada Raperda Parobahan Perda No 15/2009 disahkeun Pansus II DPRD Kota Bandung ahir Agustus 2014, ...
SN

Kemis, 04 Séptémber 2014 09:19

Pansus V DPRD Nargétkeun Bandung Meunang WTP Taun 2015

Sundanew.com, Ketua...
SN

Jumaah, 18 Juli 2014 02:37

Chace jeung Media Nu Sologoto

(SundaNews) Salah sahiji nu penting di Google téh nyaeta fungsi cache. Hiji kontén dina wéb, sanajan geus...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:32

Prabowo Cangcaya Surya Dharma Ali Kalibet Korupsi

(SundaNews, Jakarta) Naon anu diucapkeun ku Capres Prabowo Subianto ngeunaan ditéwakna Suryadharma Alie ku KPK dina...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:09

Din: “Amien Rais Kuduna Némbongkeun Sikep Negarawan”

(SundaNews) Ketua Umum Pimpinan Pusat Muhammadiyah Muhammad Din Syamsuddin manghanjakalkeun kana sikep Amien Rais anu...