Bagikeun ka Lapak Facebook

Basa SundaUnak-anikKemis, 12 Juli 2012 07:26

Serat Tengah Peuting

Ku Juniarso Ridwan

 

Bulan geus ngulincer ka béh kulon. Méga-méga tingarudat. Mendung nu ngagimbung ti sore kénéh geus dibakutet hawa peuting, disimbut kasimpé. Haréwos taneuh ngamalir ti pasir nu tuluy dihuru kaketir. Pucuk awi tinggarupay tina rungkun nu ngabelegbeg lebah landeuh. Ramo-ramo halimun ngagapuy lebah jukut nu kabulusan. Angin tuluy kakalayangan bangun kingkin, taya kadang nu bisa diajak cumarita. Ti kajauhan, pakampungan lir kotak-kotak kardus nu napuk na hambalan. Warna-warni cahaya nu nyaliksik kasang carang, ngitung batu nu balatak na wates buruan. Geus lila temen panto-panto nutup kalbu, kekebul katut ramat lancah mapaés bangbarung nu cipruk ku kapeurih. Sabot anjeun ngoléang. Manuk japati nu kabandang wirahma dunya, kamar-kamar beuki rupek, haté teu kendat guligah. Jarum-jarum waktu narojosan, rocop na jeroeun bayah. Haté karasa dirérab kasono. Awak teu puguh laku, kawas keusik kabawa caah, teu walakaya, bangun taya tanaga. Lampah bet jadi leumpeuh. Sirah jadi suku, suku jadi sirah. Biwir jadi gelas, gelas jadi biwir. Mata jadi panon, panon jadi mata. Manusa wawayangan baé. Ketak ka hareup teu incah tina lakuning niat jeung léngkah. Nutur laku mapay lacak jatining diri. Rék lumpat ka mana, taya tempat pangrereban. Rék miang ka mana, rumingkang kasengker ku jirim. Dikukuntit kalangkang, hamo bisa nyumput tina tapak. Hirup éstuning lain di kuburan. Naon nu karasa ku nu lian geuning karandapan ku sorangan. Ngan inget sotéh alatan mibanda kahayang, tapi lain pédah sagala kumawasa. Saniskara aya wates wangenna. Ku kituna awak mah puguh ukuranana, écés takeranana. Taktak hamo bisa ngaleuwihan sirah. Sirah nu salawasna tanggah, antukna bakal titajong. Nu salawasna tungkul, tangtu moal apal lebah lingsirna matapoé. Ngalieuk sotéh alatan boga beuheung, tandaning towéksa ngariksa diri. Anjeun téh minangka jimat. Nu bisa mépéndé pikiran. Nu ngarojong hojah. Nu ngajaga antengna seuneu cempor. Nu méré lolongkrang pikeun tandang. Ngan sagalana gumantung ijiran Gusti. Ayeuna anjeun duka di mana. Boa jeung saha. Teu weléh kuring nganaha-naha. Bongan kungsi patepung jonghok. Bongan silih deukeutkeun haté. Bongan silih teundeun kahariwang. Buktina? Kuring lunta nuturkeun uga. Kamar medem. Lanté cakueum. Haté peteng. Jajantung gulinggasahan, aya nu ngagedoran. Témbok dada marékplékan. Getih mancer ka embun-embunan. Beuteung roroésan. Haté diseblok mabok. Diri leungiteun lilingeran. Gusti, dunya geuning heureut. Teu kebat ngalengkah, ruruhit aya di mana-mana. Wales bener jeung salah ngan semet lebah biwir. Biwir nu raca ku sihir. Nu raca ku gimir. Kari mikir. Kari pipir. Bandung, mungkas 2005 Juniarso Ridwan

Kirim Koméntar tina Facebook

Kirim Koméntar

Jenengan
Alamat Émail
Alamat Wéb
Koméntar
Serat Kodeu:
  
  • Senén, 03 Fébruari 2014 19:50

    fathan

    ya allah meni seer pisan kajahatan...
  • Senén, 27 Januari 2014 16:44

    agus sofyan

    Simkuring mani hoyong maca carios sunda ti ngawitan Gumilar , Wijana, sibuntung jago tutugan tug dugi ka Jaka santang..mani...
  • Jumaah, 24 Januari 2014 19:20

    yudha

    Tumaros, dimana tiasa mendakan buku Si Buntung Jago Tutugan? hatur nuhun pisan....
  • Jumaah, 24 Januari 2014 11:05

    Nandan Kusmanagiri

    Wilujeng makalangan, langkung pogot sigana upami tos aya aplikasi dina android...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 19:18

    Erwin Kusumah

    Kang dupi wawaran perkawis FDBS teu ditayangkeun di...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 11:06

    Ai Karlinawati

    Hoyong milarian conto wawacan kanggo murangkalih hanjakal teu aya..hatur nuhun ..Mugia website ieu lana...
  • Saptu, 21 Désémber 2013 14:14

    iklanzoom.com

    Asalamualaiakum dari iklanzoom.com semoga pendidikan Indonesia tambah maju wasalamuaalaikum fresh...
  • Saptu, 02 Novémber 2013 18:31

    Sukinah Boiman

    Alhamdulillah upami di kota Bandung gaduh sakola favorit ngiring bingah, kumargi lami-lami upami basa sunda pada ninggalkeun bisa punah...

Badé ngomén? Mangga klik di ieu.

SN

Jumaah, 05 Désémber 2014 02:44

Parobahan Raperda No 15, Baris Mancegkeun PDAM Tirtawening

(SundaNews, Bandung) Sabada Raperda Parobahan Perda No 15/2009 disahkeun Pansus II DPRD Kota Bandung ahir Agustus 2014, ...
SN

Kemis, 04 Séptémber 2014 09:19

Pansus V DPRD Nargétkeun Bandung Meunang WTP Taun 2015

Sundanew.com, Ketua...
SN

Jumaah, 18 Juli 2014 02:37

Chace jeung Media Nu Sologoto

(SundaNews) Salah sahiji nu penting di Google téh nyaeta fungsi cache. Hiji kontén dina wéb, sanajan geus...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:32

Prabowo Cangcaya Surya Dharma Ali Kalibet Korupsi

(SundaNews, Jakarta) Naon anu diucapkeun ku Capres Prabowo Subianto ngeunaan ditéwakna Suryadharma Alie ku KPK dina...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:09

Din: “Amien Rais Kuduna Némbongkeun Sikep Negarawan”

(SundaNews) Ketua Umum Pimpinan Pusat Muhammadiyah Muhammad Din Syamsuddin manghanjakalkeun kana sikep Amien Rais anu...