Bagikeun ka Lapak Facebook

Basa SundaUnak-anikKemis, 12 Juli 2012 07:25

Serat Bulan Opat Welas

Ku Etti RS

 

Haturan salira, raja nu ngancik di karaton haté kuring. Bulan geulis pisan nalika ngedalkeun rasa dina ieu seratan, rasa nu ngurunyung kajurung gandrung dina mangsa bulan hurung. Rasa nu hibar tina katineung nalika urang guntreng ngararancang jodo langgeng. Harita urang padungdeng utang-itung patepung di balé nyungcung. Harita urang pada-pada bungangang, hayang geura nyeuseup kembang nu bakal meleber ‘na peuting munggaran. Tos kaopat kali bulan moncorong, nanging iber ti salira lebeng ngampleng. Hariwang duriat pegat kasibat, honcéwang pasini saukur ngimpi. Abdi alim bulan opat welas saukur janten kawaas. nanging hoyong bulan méncrang ngawujud ‘na poé gumawang, dina poé panganténan. Kamana atuh salira, taya sumping taya warta. Telepon teu embol-embol, és ém és gé beuki simpé. Piraku tos lali deui kana Lagu Asih ti Jayagiri, nu harita ku urang disanggi teras dihariringkeun bari suka seuri. Sakapeung hariwang téh sirna mun émut kana seratan salira. Émut kénéh nalika abdi ngintun és ém és kieu unina ? : Nyingray deui méga bodas nyingray deui, Katiup angin katiga nu datang dadak sakala Anggang deui batin urang anggang deui Kasilih panyinglar asih nu sumilir matak peurih Geuning tresna nepungan kokolébatan Kawas vénus nu némbongan kakapeungan Harita salira ngawaler, estuning ku matak teger : Rasa sono tur rasa nu sanésna ka salira dugi ka ayeuna henteu robih. Sing percanten, ka salira tetep mikangen. Hapunten nuju seueur lereskeuneun. Duh éta kalimah ku matak bingah. Sanaos kalimah singget nanging matak nambihan sumanget, ngandelan duriat tur kageugeut. Ieu rasa beuki nganteng tur kahoyong beuki keyeng, sumeja pasrah ditikah. Panginten salira gé émut, salajengna urang tepung sok sanaos mung salangkung. Urang sami-sami gandrung nanging waktos teu ngajurung. Salira miang deui margi pancén parantos nganti. Ku hoyong ceurik lolongseran, narah dikantun mangbulan-bulan, hoyong muntangan panangan sangkan urang tetep sasarengan. Nalika badé papisah, cipanon ngadadak bedah; sanaos salira ngabeberah haté mah tetep marudah. Ayeuna rasa geugeut bet ngareunteut sabada serat salira ngadadak saat. Palangsiang salira nuju kabéngbat. Harepan éndah sareng katugenah paselang noélan rasa. Rasa kaduhung manggunung-gunung, naha urang maké tepung. Lebar teuing cipanon kantos ngagelar, ngagarajag awor katresna kakelar. Sakeclak sajuta asih, sirna kasesah kapeurih. Nyalangkrung cimata cinta, maseuhan dada salira, boa-boa ... Ah, ieu haté rungsing baé, diborogod kasono ku hoyong pacaket baé. Hapunten abdi miasih kaleuleuwihi, dugi ka panyawang ka mana-mendi. Salira téh pangreugreug ati, numawi abdi inggis salira lanca-linci. Abdi tetep satia ngantos salira, lir satia bulan purnama nu tetep mabra. Katineung ka salira tetep gumawang lir gumawang cahaya bulan nu teu éléh ku jutaan lampu nu baranang. Jungjunan, raja na haté kuring, tah dangukeun lagu Hariring nu Kungsi Nyanding ... caang bulan opat welas, narawangan ati bangblas ! Dayeuh Kadeudeuh, 2005

Kirim Koméntar tina Facebook

Kirim Koméntar

Jenengan
Alamat Émail
Alamat Wéb
Koméntar
Serat Kodeu:
  
  • Senén, 03 Fébruari 2014 19:50

    fathan

    ya allah meni seer pisan kajahatan...
  • Senén, 27 Januari 2014 16:44

    agus sofyan

    Simkuring mani hoyong maca carios sunda ti ngawitan Gumilar , Wijana, sibuntung jago tutugan tug dugi ka Jaka santang..mani...
  • Jumaah, 24 Januari 2014 19:20

    yudha

    Tumaros, dimana tiasa mendakan buku Si Buntung Jago Tutugan? hatur nuhun pisan....
  • Jumaah, 24 Januari 2014 11:05

    Nandan Kusmanagiri

    Wilujeng makalangan, langkung pogot sigana upami tos aya aplikasi dina android...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 19:18

    Erwin Kusumah

    Kang dupi wawaran perkawis FDBS teu ditayangkeun di...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 11:06

    Ai Karlinawati

    Hoyong milarian conto wawacan kanggo murangkalih hanjakal teu aya..hatur nuhun ..Mugia website ieu lana...
  • Saptu, 21 Désémber 2013 14:14

    iklanzoom.com

    Asalamualaiakum dari iklanzoom.com semoga pendidikan Indonesia tambah maju wasalamuaalaikum fresh...
  • Saptu, 02 Novémber 2013 18:31

    Sukinah Boiman

    Alhamdulillah upami di kota Bandung gaduh sakola favorit ngiring bingah, kumargi lami-lami upami basa sunda pada ninggalkeun bisa punah...

Badé ngomén? Mangga klik di ieu.

SN

Jumaah, 05 Désémber 2014 02:44

Parobahan Raperda No 15, Baris Mancegkeun PDAM Tirtawening

(SundaNews, Bandung) Sabada Raperda Parobahan Perda No 15/2009 disahkeun Pansus II DPRD Kota Bandung ahir Agustus 2014, ...
SN

Kemis, 04 Séptémber 2014 09:19

Pansus V DPRD Nargétkeun Bandung Meunang WTP Taun 2015

Sundanew.com, Ketua...
SN

Jumaah, 18 Juli 2014 02:37

Chace jeung Media Nu Sologoto

(SundaNews) Salah sahiji nu penting di Google téh nyaeta fungsi cache. Hiji kontén dina wéb, sanajan geus...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:32

Prabowo Cangcaya Surya Dharma Ali Kalibet Korupsi

(SundaNews, Jakarta) Naon anu diucapkeun ku Capres Prabowo Subianto ngeunaan ditéwakna Suryadharma Alie ku KPK dina...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:09

Din: “Amien Rais Kuduna Némbongkeun Sikep Negarawan”

(SundaNews) Ketua Umum Pimpinan Pusat Muhammadiyah Muhammad Din Syamsuddin manghanjakalkeun kana sikep Amien Rais anu...