Bagikeun ka Lapak Facebook

Basa SundaUnak-anikKemis, 12 Juli 2012 07:25

Serat Asih ti Arafah

Ku Etti RS

 

Assalamualaikum warohmatullohi wabarokatuh, Mugi Allah nangtayungan urang duaan tina bahla tur codéka. Salira percanten teu, ieu serat dianggit sabada abdi napakuran langit? Tengah wengi nalika simpé tanpa tepi, abdi nyaring kageuing ku nu ngirining. Sihoréng kirining asih ti Salira, ngageuingkeun abdi pikeun sujud ka Mantenna ‘na mangsa tibra. Tamat solat, ‘na pangémut bet ngolebat kilat langit. Abdi ngalong tina jandéla, hoyong ngantebkeun rasa, hoyong padungdeng ‘na peteng peuting. Neuteup kaluhungan Maha Karya Anjeunna, ras ka diri nu laip tanpa tanding tapi sok agul ku kaluhungan rasa cinta, rasa nu teu weléh ngayun-ambingkeun haté urang. Lajeng émut ka salira, teras nyerat hoyong naros naha leres rasa urang sapagodos, naha enya rasa tresna mapakan karya Anjeunna. Kacipta teu, harita tirisna taya tandingna. Hawa téh ku nyecep pisan, nyulusup kana sungsuam; maragatkeun tulang-tulang. Kampuh ngan mampuh meruhkeun ibun, tiisna tetep nyaksrak saawak-awak. Subhanallah ! Nalika kasawang raray salira, tiris téh ilang dadak sakala, rasa nyecep kasilep kangen. Ku pangémut, éta pisan kaluhungan rasa cinta téh. Cobi lenyepan, apan rasa cinta gé ciciptan Mantenna nu dipaparinkeun ka manusa kalawan puguh mangsana tur puguh ka saha-sahana. Gusti Allah maparin rasa asih téh teu sagawayah. Buktosna, rasa cinta urang teu dirarancang ti anggalna, bet ujug-ujug renung sirung-sirung gandrung. Bibit-bibit asih teu tiasa disapih, malah ngancik ‘na sanubari. Kalih ti éta, saéstuna asih abdi mung tumerap ka salira, teu tiasa dialihkeun ka nu sanés. Sanggem abdi mah, éta téh luhung, ahéng, ajaib! Duka sabaraha lami abdi neuteup langit téh. Ébat sotéh wiréh nguping nu ngaos ti pondok palih wétan, rupina mah salasawios santri nu mulih tahajud diteraskeun maos Quran. Kakupingna mah santri istri, sorana halimpu ngusapan kalbu. Ari nguping nu ngaos téh sok émut kana sms ti salira: Aini, kaéndahan ayat Quran nu digalindengkeun kalawan hadé, bakal mampuh ngaruntuhkeun tangtungan; kalebet ngirut duriat. Sapertos dongéng Aa Gym, saurna téh anjeunna kataji ku Téh Ninih waktos ngadangu Téh Ninih ngaos Quran, nya tangtosna gé sanés mung saukur ngaos tapi ngaos nu hadé, leres lafad sareng mahroj tur galindengna matak tingtrim. Pami émut kana éta sms téh abdi sok asa leutik, rumaos teu tiasa maca Quran sakumaha nu digambarkeun ku salira; bujeng-bujeng kana halimpu tuda ngalafadkeunana ogé abdi mah sakapeung teu merenah. Duh, naon pikatajieunana diri abdi kanggo salira. Pangulinan abdi mah café, karaoké, bioskop, sareng panggung pintonan; taya lolongkrang pikeun diajar maca Quran nu hadé da wangsul téh sering wanci peuting jempling . Janten, perkawis daya irut mah rupina sanés ku tiasa ngaos waé. Buktosna, salira kataji sanés kumargi abdi nyari maca kalam Ilahi. Puji sukur ka Nu Maha Agung abdi tepang sareng salira nu teu kendat maparin panggeuing diri. Ngalangkungan telepon nu teu towong, dina alarem kangen saban sonten, dina misscall sono saban lohor; dina kirining asih saban wengi, dina sms nu mépéndé haté, salira teu bosen ngemutan sangkan abdi teu hilap netepan. Abdi bagja dipitresna ku salira, abdi reueus dipideudeuh, abdi ajrih dipiasih. Bagja rajaning bagja nalika salira ngawitan nyebat ‘aini’. Bagja awor sareng éra-parada. Naha payus abdi disebat ‘aini’, ‘biji mata’, ‘buah soca’ atanapi ‘kembang soca’? Raraosan mah éta sesebatan téh matak sesebitan ati, asa luhur teuing, asa éndah teuing. Abong salira nuju kataji, maparin nami téh kaleuleuwihi. Alam wuwuh mongkléng, taya gurat sumirat di langit; nanging ati hurung ngempur hibar sumirat duriat. Damar séwu parentul minuhan kalbu, kalangkang salira ngahibaran palataran rasa; ieu hiji buktos kaahéngan cinta téa. Dina jempling peuting taya keueung margi direncangan ku geter kangen salira ti katebihan. Asih salira ka abdi karaos éstuning wening, sanés asih nu palid ku birahi, nanging nitis tina rasa welas lir welas asih Nabi Isa ka umatna. Kanyaah salira disarengan ku sabar lir sabar Nabi Ayub tumampi takdir. Kadeudeuh salira dibeungkeut kateuneung lir teuneung Nabi Musa nanjeurkeun syiar. Duriat salira disimpay héman lir héman Nabi Muhamad ka para garwana Angin ngagilisir mipir kulit. Hawar-hawar palih kalér sora dzikir, bet gumeter kana angen. Asa geter ka Nu Langgeng waktos husu turut wukuf, asa rasa anu léah waktos sumerah di Arafah. Subhanalloh, cinta téh rasa nu pangkawasana margi mampuh meruhkeun rupining rasa: rasa ceuceub janten deudeuh, rasa geuleuh janten geugeut, rasa ngéwa janten tresna, rasa sirik janten asih, rasa sombong janten sono, rasa keueung janten ludeung, rasa marudah janten pasrah, adigung janten tawadu. Ahéng ! Cinta nu sétra ngawujudkeun rasa tur geter nu bedas ngorédaskeun kabedang. Nalika urang sami-sami kapentang gondéwa tresna, Abdi terang cinta salira éstuning nyacas tur bedas; ogé salira uninga, duriat abdi kiat tur natrat. Antawis urang sami ngangken yén rasa kangen sami-sami nganteng, nanging mung Mantenna nu wenang mahat-maheutkeun kahoyong tur kakeyeng urang. Percanten teu, abdi anteng ngéyong tineung dugi ka adzan ngagalindeng. Sabada ahir kalimah takbir, abdi sadar yén hariring cintamekar nu ku urang digelar kasengker ku tembang gahar: salira baris nyandingkeun ceungceuman nu tos lami ngantosan. Kantenan turih jamparing asih téh teu kinten peurih. Dina leresan ieu bet aya rasa hangham ka salira, naha di salira gé sami ngancik rasa peurih ? Sanaos batin salira kaseuit tangtos mung sakolépat da geuning pameget mah arang ngumbar batin kumalayang. Pameget mah langkung tapis ngolahkeun pikir tinimbang ngolahkeun rasa, ari perkawis cinta kapan seuseueurna mah perkawis rasa. Abdi ngartos naon margina salira milih rabi tanpa asih, margi salira langkung ngajungjung sawarga tina dampal sampéan indung. Wilujeng jungjunan. Mugi urang dipaparin Asih Nu Tanpa Tanding. Wassalam. Dayeuh Pangreureuhan, Januari 2006

Kirim Koméntar tina Facebook

Kirim Koméntar

Jenengan
Alamat Émail
Alamat Wéb
Koméntar
Serat Kodeu:
  
  • Senén, 03 Fébruari 2014 19:50

    fathan

    ya allah meni seer pisan kajahatan...
  • Senén, 27 Januari 2014 16:44

    agus sofyan

    Simkuring mani hoyong maca carios sunda ti ngawitan Gumilar , Wijana, sibuntung jago tutugan tug dugi ka Jaka santang..mani...
  • Jumaah, 24 Januari 2014 19:20

    yudha

    Tumaros, dimana tiasa mendakan buku Si Buntung Jago Tutugan? hatur nuhun pisan....
  • Jumaah, 24 Januari 2014 11:05

    Nandan Kusmanagiri

    Wilujeng makalangan, langkung pogot sigana upami tos aya aplikasi dina android...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 19:18

    Erwin Kusumah

    Kang dupi wawaran perkawis FDBS teu ditayangkeun di...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 11:06

    Ai Karlinawati

    Hoyong milarian conto wawacan kanggo murangkalih hanjakal teu aya..hatur nuhun ..Mugia website ieu lana...
  • Saptu, 21 Désémber 2013 14:14

    iklanzoom.com

    Asalamualaiakum dari iklanzoom.com semoga pendidikan Indonesia tambah maju wasalamuaalaikum fresh...
  • Saptu, 02 Novémber 2013 18:31

    Sukinah Boiman

    Alhamdulillah upami di kota Bandung gaduh sakola favorit ngiring bingah, kumargi lami-lami upami basa sunda pada ninggalkeun bisa punah...

Badé ngomén? Mangga klik di ieu.

SN

Jumaah, 05 Désémber 2014 02:44

Parobahan Raperda No 15, Baris Mancegkeun PDAM Tirtawening

(SundaNews, Bandung) Sabada Raperda Parobahan Perda No 15/2009 disahkeun Pansus II DPRD Kota Bandung ahir Agustus 2014, ...
SN

Kemis, 04 Séptémber 2014 09:19

Pansus V DPRD Nargétkeun Bandung Meunang WTP Taun 2015

Sundanew.com, Ketua...
SN

Jumaah, 18 Juli 2014 02:37

Chace jeung Media Nu Sologoto

(SundaNews) Salah sahiji nu penting di Google téh nyaeta fungsi cache. Hiji kontén dina wéb, sanajan geus...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:32

Prabowo Cangcaya Surya Dharma Ali Kalibet Korupsi

(SundaNews, Jakarta) Naon anu diucapkeun ku Capres Prabowo Subianto ngeunaan ditéwakna Suryadharma Alie ku KPK dina...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:09

Din: “Amien Rais Kuduna Némbongkeun Sikep Negarawan”

(SundaNews) Ketua Umum Pimpinan Pusat Muhammadiyah Muhammad Din Syamsuddin manghanjakalkeun kana sikep Amien Rais anu...