Bagikeun ka Lapak Facebook

Basa SundaUnak-anikKemis, 12 Juli 2012 07:20

Surat Cinta ti Kuring keur Kuring

Ku Aan Merdeka Permana

 

RADA werat deuk balaka téh. Sabab mun balaka sieun dituding hianat kana cinta. Basa lambak di Basisir Pananjung tingsiriwik nyampeurkeun, basa patarema jeung suku jeung leungeun jeung haté, kolu togmol balaka: "Kuring téh mikacinta anjeun. Kasedih anjeun, kasedih kuring. Kabagja anjeun kubagja kuring. Moal aya anu dipicinta iwal anjeun." Emh, cinta anu pangéndah-éndahna. Bisa sapapait bisa samamanis, bisa sabagja bisa sacilaka jeung bisa silih tamplokkeun kanyaah. Ukur ka dieunakeun jadi tumanya ka diri, kana haté, kana lelembutan jeung kana kadéwasaan mikir. Ari cinta téh naon? Anu karasa ayeuna, horeng cinta téh ukur panalikung kana kabébasan kamanusaan. Tina ngasongkeun cinta alatan hayang boga kabébasan, hasilna jadi nyangreud kabébasan, lir mencek anu beunang ku pitapak, lir méong anu tigebrus kana lombang, lir manusa anu geus kacangkalak teu bisa ojah. Teu bisa ojah. Teu pira anu nalikungna mah hiji kecap basajan anu katelahna "kasatiaan ". "Eulis, geuning nu disebut satia téh hartina, nyengker kabebasan diri!" Geuning kitu? Éh, geura urang tataan. Waktu anjeun imut ka hatur, haté kuring murukusunu. Waktu kuring imut ka batur, biwir anjeun murukusunu. "Mani teu bébéja indit-inditan téh, " cék anjeun ka kuring. "Mani ieu bebeja indil-inditan téh, " cék kuring ka anjeun. Tétéla, pajah cinta éndah, ari buktina bet pijéngkéleun. Kuring asa jadi mata-mata, manéhna asa jadi mamala. Silih intip silih bongohan. Kuring embung dinyerikeun, manéhna embung dinyerikeun. Ku hal-hal basajan. Basajan téh cék deungeun. Da cék anu keur ngalaman cinta mah, malah urusan sagedé sireum jadi urusan sagedé gajah. Ka dieunakeun kapanggih, cinta mawa sangsara téh da bongan tadina hayang ménta, lain hayang méré. Ka dieunakeun kapanggih, cinta mawa balangsak téh, da bongan tadina hayang diladénan lain hayang ngaladénan, da bongan tadina hayang dipentingkeun, lain hayang mentingkeun, da bongan  tadina hayang dipikanyaah, lain hayang mikanyaah. Waktu anjeun mindahkeun rasa kacinta ka deungeun-deungeun tur diri anjeun ngalaman kabagjaan jeung nu anyar, humayua haté kuring robah dadak sakala. Tina anu asalna ngaku cinta bébéakan, robah jadi ceuceub bébéakan. Padahal da baseuh kénéh biwir téh kedal ucap, kasangsara anjeun kasangsara kuring, kabagja anjeun kabagja kuring. Waktu anjeun bagja manggihan nu anyar, geuning kuring téh teu milu bagja? Emh, sobat, ulah salah pangira, nya. Meureun sabenerna mah salila ieu kuring téh lain mikacinta manéhna tapi ukur mikacinta diri sorangan, ukur nyaah ka sorangan, ukur sorangan anu kudu dipentingkeun. Sakalina anu dipikaresep ku kuring mindahkeun kanyaahna, haté kuring ceuceub bébéakan! Mun kitu pandéna, bédana cinta jeung ceuceub téh ipisna ukur sakulit bawang. Lambak di Basisir Pananjung tingsuruwuk, maseuhan suku, maseuhan haté, seger kana suku hégar kana haté. Sapanjang waktu sapanjang umur. Meureun cinta sajati mah jiga lambak di Pananjung téa. Manéhna ukur méré, teu hayang dibéré. Ukur ngaladénan, teu hayang diladénan. Satia sapanjang waktu, satia sapanjang umur. *** Basisir Pananjung, Pangandaran, 2003

Kirim Koméntar tina Facebook

Kirim Koméntar

Jenengan
Alamat Émail
Alamat Wéb
Koméntar
Serat Kodeu:
  
  • Senén, 03 Fébruari 2014 19:50

    fathan

    ya allah meni seer pisan kajahatan...
  • Senén, 27 Januari 2014 16:44

    agus sofyan

    Simkuring mani hoyong maca carios sunda ti ngawitan Gumilar , Wijana, sibuntung jago tutugan tug dugi ka Jaka santang..mani...
  • Jumaah, 24 Januari 2014 19:20

    yudha

    Tumaros, dimana tiasa mendakan buku Si Buntung Jago Tutugan? hatur nuhun pisan....
  • Jumaah, 24 Januari 2014 11:05

    Nandan Kusmanagiri

    Wilujeng makalangan, langkung pogot sigana upami tos aya aplikasi dina android...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 19:18

    Erwin Kusumah

    Kang dupi wawaran perkawis FDBS teu ditayangkeun di...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 11:06

    Ai Karlinawati

    Hoyong milarian conto wawacan kanggo murangkalih hanjakal teu aya..hatur nuhun ..Mugia website ieu lana...
  • Saptu, 21 Désémber 2013 14:14

    iklanzoom.com

    Asalamualaiakum dari iklanzoom.com semoga pendidikan Indonesia tambah maju wasalamuaalaikum fresh...
  • Saptu, 02 Novémber 2013 18:31

    Sukinah Boiman

    Alhamdulillah upami di kota Bandung gaduh sakola favorit ngiring bingah, kumargi lami-lami upami basa sunda pada ninggalkeun bisa punah...

Badé ngomén? Mangga klik di ieu.

SN

Jumaah, 05 Désémber 2014 02:44

Parobahan Raperda No 15, Baris Mancegkeun PDAM Tirtawening

(SundaNews, Bandung) Sabada Raperda Parobahan Perda No 15/2009 disahkeun Pansus II DPRD Kota Bandung ahir Agustus 2014, ...
SN

Kemis, 04 Séptémber 2014 09:19

Pansus V DPRD Nargétkeun Bandung Meunang WTP Taun 2015

Sundanew.com, Ketua...
SN

Jumaah, 18 Juli 2014 02:37

Chace jeung Media Nu Sologoto

(SundaNews) Salah sahiji nu penting di Google téh nyaeta fungsi cache. Hiji kontén dina wéb, sanajan geus...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:32

Prabowo Cangcaya Surya Dharma Ali Kalibet Korupsi

(SundaNews, Jakarta) Naon anu diucapkeun ku Capres Prabowo Subianto ngeunaan ditéwakna Suryadharma Alie ku KPK dina...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:09

Din: “Amien Rais Kuduna Némbongkeun Sikep Negarawan”

(SundaNews) Ketua Umum Pimpinan Pusat Muhammadiyah Muhammad Din Syamsuddin manghanjakalkeun kana sikep Amien Rais anu...