Bagikeun ka Lapak Facebook

Warta SundaSosial BudayaKemis, 12 Juli 2012 00:58

Pasanggiri Maca Sajak Sunda

Ku Maruta Bayu

Catetan DHIPA GALUH PURBA

Sakumaha anu dibéwarakeun ku sawatara média massa, kaasup ieu wéb, yén poé Senén, 18 Pébruari 2008 baris digelar lomba maca sajak Sunda di Gelanggang Generasi Muda, Jl. Merdeka, Bandung.

Kuring diangkir ku panata calagara pikeun ngajurian éta lomba, babarengan jeung Yusep Muldiyana, katut Dian Hendrayana. Patandangna mémang diwatesanan ukur 75 urang, patali jeung waktu kagiatan anu ukur sapoé (lamun pesertana loba teuing, pasti moal cukup waktu sapoé). Ieu kagiatan lomba maca sajak Sunda téh digelar ku Forum Sastra Jawa Barat, gawé bareng jeung Disbudpar Jabar, katut GGM.

Ketua Panitiana, Ahda Imran, diprotés ku sawatara nonoman anu teu kaagéhan “tempat”, lantaran peserta geus nyumponan 75 urang. Hartina réa nonoman anu kataji pikeun milu pasanggiri maca sajak Sunda (tapi bisa jadi ku lantaran hadiahna kaitung gedé). Muga baé atuh taun hareup mah henteu diwatesanan jumlah patandangna.

Tina sakur patandang maca sajak basa Sunda, ampir kabéhanana ogé hadé tur matak kataji. Komo deui nilik ka kana pesertana anu karéréanana nonoman. Paling henteu, bisa nuduhkeun yén lalakon sastra Sunda téh katingalina panjang kénéh. Mémang aya ogé diantarana anu maca sajak téh siga-siga maca sajak basa Indonésia. Dina harti, henteu pati karasa nuansa Sundana da lentongna ogé henteu nyunda, sanajan ari macana mah lalancar—kaasup urang Padang, anu miluan pasanggiri ogé sarua maca basa Sundana mah lancar. Ku kituna, sanggeus milih 10 pinalis, teu poho mépélingan heula yén anu dibaca téh sajak Sunda.

Dina masalah penghayatan ogé, réa anu masih kénéh kurang merenah. Rata-rata patandang hayang némbongkeun kakuatan vokalna ku cara “ngajorowok” dina ngucapkeun kecap-kecap dina sajak. Antukna artikulasina jadi henteu jelas, sarta kurang luyu jeung eusi sajakna. Leuheung lamun anu luyu mah, tangtu “awong-awongan” téh bisa ngarojong tur nambahan ajén éstétika.

Réa nu rék ditulis téh, tapi pikeun saheulaanan mah sakitu heula, itung-itung bubukana. Anggap baé ieu mah saukur informasi yén kagiatan Pasanggiri Maca Sajak Sunda geus lumangsung kalayan lungsur-langsar. Demi anu kapilih jadi pinunjulna nyaéta Wawan Renggo (pinunjul 1), Shelli (pinunjul 2), jeung Ipan (pinunjul 3). Hadiahna langsung dipasrahkeun ku Ibu Dra. Wiana Sunari (Kasubdin Kebudayaan Disbudpar Provinsi Jawa Barat). Pinunjul 1 hadiahna Rp 3 juta; pinunjul 2 hadiahna Rp 2,5 juta, jeung pinunjul 3 hadiahna Rp 2 juta.

Kitu kasapukan tina rapat juri, anu lumayan rada lila, sabab hog-hag heula, pangpangna dina nangtukeun pinunjul 1. Kilang kitu, ahirna mah Kang Yusep Muldiyana (ketua juri ngarangkep anggota), Kang Dian Hendrayana (anggota), jeung kuring (anggota) sapuk pikeun milih para pinunjul di luhur.

 

Kirim Koméntar tina Facebook

Kirim Koméntar

Jenengan
Alamat Émail
Alamat Wéb
Koméntar
Serat Kodeu:
  
  • Senén, 03 Fébruari 2014 19:50

    fathan

    ya allah meni seer pisan kajahatan...
  • Senén, 27 Januari 2014 16:44

    agus sofyan

    Simkuring mani hoyong maca carios sunda ti ngawitan Gumilar , Wijana, sibuntung jago tutugan tug dugi ka Jaka santang..mani...
  • Jumaah, 24 Januari 2014 19:20

    yudha

    Tumaros, dimana tiasa mendakan buku Si Buntung Jago Tutugan? hatur nuhun pisan....
  • Jumaah, 24 Januari 2014 11:05

    Nandan Kusmanagiri

    Wilujeng makalangan, langkung pogot sigana upami tos aya aplikasi dina android...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 19:18

    Erwin Kusumah

    Kang dupi wawaran perkawis FDBS teu ditayangkeun di...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 11:06

    Ai Karlinawati

    Hoyong milarian conto wawacan kanggo murangkalih hanjakal teu aya..hatur nuhun ..Mugia website ieu lana...
  • Saptu, 21 Désémber 2013 14:14

    iklanzoom.com

    Asalamualaiakum dari iklanzoom.com semoga pendidikan Indonesia tambah maju wasalamuaalaikum fresh...
  • Saptu, 02 Novémber 2013 18:31

    Sukinah Boiman

    Alhamdulillah upami di kota Bandung gaduh sakola favorit ngiring bingah, kumargi lami-lami upami basa sunda pada ninggalkeun bisa punah...

Badé ngomén? Mangga klik di ieu.

SN

Kemis, 17 April 2014 17:01

Ratusan Mahasiswa Nampik Jokowi Asup ka ITB

(SundaNews, Bandung) Poé Kemis (17/4/2014), Gupernur DKI Jakarta Joko Widodo (Jokowi) datang ka kampus Institut...
SN

Kemis, 17 April 2014 16:35

Urang Sunda Jadi Présidén

(SundaNews, Bandung) Aya karep ti sawatara urang Sunda geusan ngadorong putra daérah terbaikna pikeun jadi pamingpin di...
SN

Kemis, 17 April 2014 04:25

Néangan Calon Présidén Urang Sunda

(SundaNews, Bandung) Rusiah calon Présidén téh natrat dina Sastra Jéndra Kalapeteng, kalayan ukur...
SN

Kemis, 17 April 2014 04:08

Féstival Angklung di SMA BPI 1 Bandung

(SundaNews, Bandung) SMA BPI 1 Bandung bakal ngagelar tilu féstival dina bulan Méi 2014, kalayan marebutkeun...
SN

Rebo, 16 April 2014 16:27

Pulisi Bisa Midanakeun TP Kahatéx

(SundaNews, Bandung) Mun sikep Gupernur Jawa Barat, Ahmad Héryawan, rék maréntahkeun PT Kahatéx...