Bagikeun ka Lapak Facebook

Sastra SundaDrama SundaRebo, 11 Juli 2012 21:13

Séksa (Naskah FDBS Pelajar 2011)

Ku Dhipa Galuh PurbaDhipa Galuh Purba

Karya DHIPA GALUH PURBA

ADEGAN I

 

WANCI PASOSORÉ. DI HIJI KOTA, PIPIREUN IMAH NU RADA AGRÉNG (IMAH SÉKSA), AYA HIJI IMAH BILIK NU AMPIR RUBUH (IMAH SUHADI). DI HAREUPEUN IMAH BILIK, AYA DUA PETI LEUTIK ANU DIHIJIKEUN KU RANCATAN, KALAYAN EUSINA SARUPANING BAHAN KEUR DAGANG MIE TÉK-TÉK. AYA KORSI RAWING HAREUPEUN IMAH BILIK MALIKNA RADA NYÉRONG KA LEBAH JANDÉLA KAMAR IMAH SÉKSA, ANU JANGKUNGNA TI SAMET BUJAL NEPI KA SIRAH, KALAYAN LÉBARNA KIRA-KIRA SATENGAH MÉTER. JANDÉLA KAMAR IMAH SÉKSA DIPINDANGAN KU HORDÉNG  IPIS.

 

GIGIREUN IMAH SUHADI, RADA ANGGANG, AYA WARUNG MANG UJAY, ANU SAPOPIÉNA DAGANG MIE REBUS, MIE GORENG, CIKOPI, CI SUSU, JEUNG SABANGSANING GOGORÉNGAN.

 

MANG UJAY KEUR PAKEPUK LALADANG. DI WARUNG TÉH AYA GURU ÉRWAN JEUNG MALIK ANU KEUR NGOPI.

 

AJAG NYURUNTUL LUMPAT TI JERO IMAH SUHADI, SARTA NYALINGKER KA PIPIR WARUNG. PIRING JEUNG GELAS PALASTIK KATUT HAYAM, TINGBELEWER DIBALEDOGKEUN KA LEBAH AJAG, SARTA DIANTARANA AYA NU KEUNA KA WARUNG MANG UJAY.

 

O.S. SUHADI

Dasar budak belegug! Budak bodo! Nurun ka saha sia téh hah???

 

TEU LILA, SUHADI KALUAR TI JERO IMAH BARI NULAK CANGKÉNG.

 

SUHADI

Belegug mah belegug wé, henteu kudu loba alesan sagala. Matak teu lulus ogé akibat kebluk ngapalkeun!

 

IROH NOROJOL TI JERO IMAH, TULUY NGENYANG LEUNGEUN SUHADI.

 

IROH

Meunggeus, akang! Meunggeus...! Nyaho budak téh keur sutrés, kalah hayoh waé diceramahan.

 

SUHADI

Cicing siah! Kudu diwarah budak belegug mah!

 

IROH

Ih, teu beunang diomongan geuningan. Geus puguh murid nu séjén ogé loba nu henteu lulus. Si Sudampleng ogé kurang kumaha pinterna, sarua wé henteu lulus UN. Ari Si Aték, nu geus sidik budak pangedulan, naha bet bisa lulus? Hartina lain salah budak... salah UN éta mah!

 

 

 

SUHADI

Gandéng siah! Meni saruana pisan kalah nyalahkeun UN. Ti jaman baheula ogé kabecus murid mah diukurna ku ujian, deuleu! Lamun teu lulus ujian, hartina budak téh belegug. Meunggeus pokona mah teu kudu dituluykeun deui sakolana. Kacapé-capé ngabiayaan budak belegug mah...

 

IROH

His, ulah kitu, Kang. Tuh kabeneran aya Pa Guru. (Ka Guru Érwan) Kumaha perkawis UN téh, Pa Guru?

 

GURU ÉRWAN

Ari saleresna mah mémang saé diayakeun UN téh, Ceu. Margi, kanggo nguji kamampuh murid sabada nyorang atikan di sakola séwang-séwangan. Nanging, sajujurna, abdi ogé kirang panuju upami UN jadi hiji-hijina ukuran kanggo nangtoskeun kalulusan mah. Margi, seueur paktor nu kedah jadi bahan timbangan murangkalih. Diantawisna, prilakuna sadidinten, kadariaan diajarna, sareng nu sanés-sanésna deui.

 

IROH

Ari putra abdi, kumaha sadidintenna, Pa Guru? Naha pantes upami putra abdi henteu lulus?

 

GURU ÉRWAN

Putra ibu kalih bapa, saleresna henteu kalebet murid nu bodo. Atuh prilakuna ogé henteu kalebet budak bangor. Saleresna... abdi ogé rada bingung, naha putra ibu téh hasil UN-na bet nguciwakeun pisan...

 

SUHADI

Enya, éta téh alatan kedul diajar. (Ka Iroh) Geus lah henteu kudu ngabahas baé UN. Rék indit usaha aing mah, bisi peuting mantén. Warah budak téh, mun perelu mah gélang ceulina sakalian ngarah ngagugu kana omongan kolot.

 

SUHADI ASUP KA JERO IMAH, DITUTURKEUN KU IROH. TEU LILA SUHADI KALUAR DEUI BARI MAKÉ DUDUKUY. SATERUSNA MARIKSA PETI PARANTI DAGANG MIE TÉK-TÉK.

 

SUHADI

Iroh.... cing alungkeun areng anu dina kérésék hideung!

 

KÉRÉSÉK HIDEUNG NGABELEWER TI JERO IMAH.

 

SUHADI

Teu anakna, teu indungna, meni euweuh kasopanan pisan!

 

(O.S) IROH

Apan nitahna ogé dialungkeun.

 

SUHADI

Heueuh dialungkeun! Ari bieu mah da dibalangkeun ngaranna.

 

SUHADI NANGGUNG DAGANGANNA

 

GURU ÉRWAN

Geuning nganggo kénéh areng, Mang? Naha teu nganggo gas élpiji?

 

SUHADI

Hayang kénéh hirup, Pa Guru.

 

MANG UJAY

Upami mie ték-ték mah ciri hasna diasakan nganggo ruhay, Pa Guru. Saurna mah rasana bakal langkung nikmat

 

GURU ÉRWAN

Oh... kutan bénten éta téh?

 

SUHADI

Lah sarua waé emih, rék maké ruhay, rék maké seuneu, angger emih-emih kénéh. (ka Mang Ujay) Ngan... lamun kompor gas didinya ngabeledug, ulah sambat kaniaya siah! Ceuk aing mah mending ganti ku kompor minyak tanah ti ayeuna mula, lamun didinya hayang panjang umur.

 

MANG UJAY

Atuda... mahal minyak tanah mah, Kang...

 

SUHADI

Heueuh, hartina nyawa didinya murah...

 

SUHADI NINGGALKEUN ÉTA PATEMPATAN BARI NAKOLAN BUJUR KATÉL. AJAG KALUAR TINA PANYUMPUTANANA.

 

GURU ÉRWAN

Sing sabar wé hidep téh. Keun baé da batur ogé loba anu teu lulus mah. Diajar sing daria, ngarah taun hareup bisa lulus UN.

 

AJAG

Sumuhun, Pa Guru.

 

GURU ÉRWAN

Hidep geus dahar?

 

AJAG Teu acan... aéh, atos, Pa Guru.

 

GURU ÉRWAN

Ulah sok nyiksa beuteung. Hayu urang dahar emih jeung bapa. Mang, nyieun deui mie rebus...

 

LAMPU PAREUM

Kirim Koméntar tina Facebook

Kirim Koméntar

Jenengan
Alamat Émail
Alamat Wéb
Koméntar
Serat Kodeu:
  
  • Senén, 03 Fébruari 2014 19:50

    fathan

    ya allah meni seer pisan kajahatan...
  • Senén, 27 Januari 2014 16:44

    agus sofyan

    Simkuring mani hoyong maca carios sunda ti ngawitan Gumilar , Wijana, sibuntung jago tutugan tug dugi ka Jaka santang..mani...
  • Jumaah, 24 Januari 2014 19:20

    yudha

    Tumaros, dimana tiasa mendakan buku Si Buntung Jago Tutugan? hatur nuhun pisan....
  • Jumaah, 24 Januari 2014 11:05

    Nandan Kusmanagiri

    Wilujeng makalangan, langkung pogot sigana upami tos aya aplikasi dina android...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 19:18

    Erwin Kusumah

    Kang dupi wawaran perkawis FDBS teu ditayangkeun di...
  • Jumaah, 03 Januari 2014 11:06

    Ai Karlinawati

    Hoyong milarian conto wawacan kanggo murangkalih hanjakal teu aya..hatur nuhun ..Mugia website ieu lana...
  • Saptu, 21 Désémber 2013 14:14

    iklanzoom.com

    Asalamualaiakum dari iklanzoom.com semoga pendidikan Indonesia tambah maju wasalamuaalaikum fresh...
  • Saptu, 02 Novémber 2013 18:31

    Sukinah Boiman

    Alhamdulillah upami di kota Bandung gaduh sakola favorit ngiring bingah, kumargi lami-lami upami basa sunda pada ninggalkeun bisa punah...

Badé ngomén? Mangga klik di ieu.

SN

Jumaah, 05 Désémber 2014 02:44

Parobahan Raperda No 15, Baris Mancegkeun PDAM Tirtawening

(SundaNews, Bandung) Sabada Raperda Parobahan Perda No 15/2009 disahkeun Pansus II DPRD Kota Bandung ahir Agustus 2014, ...
SN

Kemis, 04 Séptémber 2014 09:19

Pansus V DPRD Nargétkeun Bandung Meunang WTP Taun 2015

Sundanew.com, Ketua...
SN

Jumaah, 18 Juli 2014 02:37

Chace jeung Media Nu Sologoto

(SundaNews) Salah sahiji nu penting di Google téh nyaeta fungsi cache. Hiji kontén dina wéb, sanajan geus...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:32

Prabowo Cangcaya Surya Dharma Ali Kalibet Korupsi

(SundaNews, Jakarta) Naon anu diucapkeun ku Capres Prabowo Subianto ngeunaan ditéwakna Suryadharma Alie ku KPK dina...
SN

Rebo, 28 Méi 2014 01:09

Din: “Amien Rais Kuduna Némbongkeun Sikep Negarawan”

(SundaNews) Ketua Umum Pimpinan Pusat Muhammadiyah Muhammad Din Syamsuddin manghanjakalkeun kana sikep Amien Rais anu...